Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Πάνω από 17.300 νεκροί σε μια εβδομάδα στην Ινδία - Μόνο που δεν πεθαίνουν όλοι λόγω του κορονοϊού

Πάνω από 17.300 νεκροί σε μια εβδομάδα στην Ινδία - Μόνο που δεν πεθαίνουν όλοι λόγω του
 

Κάποιοι ξεψυχούν αβοήθητοι στις πύλες των νοσοκομείων που δεν έχουν κρεβάτια, οξυγόνο και και προσωπικό.

Στα όρια των θλιβερών παγκόσμιων ρεκόρ των τελευταίων ημερών ανήλθαν ξανά τόσοι οι θάνατοι από κορονοϊό όσο και τα κρούσματα στην Ινδία που το τελευταίο 24ωρο ανέφερε ακόμη 2.764 και 319.435 αντίστοιχα.

Μέσα σε μόλις επτά ημέρες έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους

περισσότεροι από 17.300 ασθενείς με Covid-19 ενώ μολύνθηκαν περισσότερα από 2.3 εκατ. πολίτες ενώ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία εκτιμάται πως πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν υπήρχε επάρκεια σε κρεβάτια- απλά και ΜΕΘ- οξυγόνο και ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία. 

Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία και οικογένειες να εκλιπαρούν μάταια να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων ενώ στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

 

Πολλές χώρες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία ανακοίνωσαν πως αποστέλλουν βοήθεια -κυρίως απαραίτητο υλικό για τα νοσοκομεία - ενώ μέσα στον Μάιο οι ΗΠΑ θα στείλουν και εμβόλια AstraZeneca ενώ η Ινδία αναμένεται να παραλάβει και μια μια πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την COVID-19 το Σάββατο όπως, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ. 

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση στην Ινδία «παραπάνω κι από σπαρακτική».

«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει, συνέχισε, «παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό» στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί «πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του».

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την επιλεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν «η αυξημένη θνητότητα» οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί «σοβαρότερη» μορφή της COVID-19, στην «εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας» εξαιτίας της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή «και στα δύο».

Πηγες: WorldMeter, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου