Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Βίτσα, το πέτρινο κόσμημα του Ζαγορίου

   Βίτσα, το πέτρινο κόσμημα του Ζαγορίου

Σε μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους που γοητεύει τους πάντες - Δείτε τις φωτογραφίες

Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου και γενικότερα της Ηπείρου, η Βίτσα είναι από εκείνα τα χωριά που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «κόσμημα» για την ευρύτερη

περιοχή του νομού.

Συναντάται στην αρχή του φαραγγιού του Βίκου σε απόσταση 35 χλμ. από τα Γιάννενα και πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό στην καρδιά του Ζαγορίου, που συνδυάζει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Αμφιθεατρικά χτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφής Στούρος, στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, είναι χωρισμένη στην Άνω και Κάτω Βίτσα -η πρώτη σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων και η δεύτερη στα 920 μέτρα- ενώ διακρίνεται για τα πέτρινα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους και τις πλατείες, που εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη, κάνοντάς τον να ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή.

Από τα σημεία αναφοράς του χωριού με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον οι ναοί Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1554) και Ταξιαρχών από ντόπια υλικά όπως πέτρες, ξύλα και σχιστόπλακες που αντικατοπτρίζουν τον πλούτο και την καλλιτεχνική ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή κατά την Τουρκοκρατία, καθώς και το γεφύρι του Μίσσιου πάνω από τον Βοϊδομάτη.

Το χωριό, που έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να επισκεφτεί κανείς εύκολα και γρήγορα και τα υπόλοιπα αξιοθέατα του Ζαγορίου και φυσικά το διάσημο το φαράγγι του Βίκου, ένα θέαμα που προσφέρει μοναδικές εικόνες στους περιηγητές.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου