Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Σε σειρά οι 'Γιουγκοσλάβοι' προπονητές της ΑΕΚ ως τον Μιλόγεβιτς

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς κατά την παρουσίασή του από την ΑΕΚ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του 

Με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς γίνονται 9 πλέον οι προπονητές από τα γιουγκοσλαβικά εδάφη που δούλεψαν κατά διαφορετικές περιόδους στην ΑΕΚ. Εμείς τους αξιολογήσαμε και τους βάλαμε στη σειρά απ' αυτόν που έδωσε τα λιγότερα κι κάθισε περισσότερο.

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς κατά την παρουσίασή του από την ΑΕΚ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν άφησε άλλο από τον πολύτιμο χρόνο (του) να κυλήσει περιμένοντας αν ή πότε θα κατασταλάξει ο Ουκρανός Σερχέι Ρεμπρόφ, μια ούτως ή άλλως δύσκολη περίπτωση, κι... έριξε τον κύβο που κρατούσε στα χέρια του. Φροντίζοντας τεχνηέντως να πέσει με την πλευρά στην οποία ήταν γραμμένο το όνομα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Αφού ο Σέρβος συμφώνησε με την πρόταση συνεργασίας κι έλαβε το χρίσμα από τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ, ειδοποιήθηκε κι ο Μανόλο Χιμένεθ.

Η ταυτόχρονη διαδικασία οριοθέτησε το τέλος μιας (τρίτης) εποχής και μαζί την αφετηρία μιας εντελώς νέας και αμόλυντης. Η οποία σε πρώτη φάση θα έχει βάθος διετίας.

Ο 51χρονος από το Αραντέλοβατς, με σταθερά ανοδική πορεία στο χώρο επί 10ετία (Γιαβόρ, Τσουκαρίτσκι, Ομόνοια, Πανιώνιος, Ερυθρός Αστέρας, Αλ Αχλί), είναι ο ένατος τεχνικός της Ένωσης από χώρα του πρώην γιουγκοσλαβικού μπλοκ. Οι περισσότεροι σημάδεψαν κι επενέβησαν στην ιστορία των 'κιτρινόμαυρων', άλλοι ξεχάστηκαν με τα χρόνια και ένας-δυο έφυγαν νύχτα. Ας τους θυμηθούμε με σειρά αξιολόγησης του έργου που (δεν) άφησαν πίσω τους.

Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς

Ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς κατά την άφιξή του στην Αθήνα
Ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς κατά την άφιξή του στην Αθήνα ACTION IMAGES

Ο τέως εκλέκτορας της εθνικής Σερβίας και της εθνικής Μαυροβουνίου υπήρξε ο θεός του σεναρίου, διότι την ίδια εποχή (καλοκαίρι του '99) ο Ντράγκαν Τσίριτς είχε εμφανιστεί ως ο επί της γης υιός του, ένας άλλος ποδοσφαιρικός Μεσσίας. Υποτίθεται ότι ο Σέρβος προπονητής θα μεριμνούσε για τη μετάβαση της ΑΕΚ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Με αμυντικούς που ξέρουν μπάλα, πάσες που έχανες το μέτρημα, ταχύτητα σκέψης-εκτέλεσης και θεαματικό ποδόσφαιρο ουσίας. Γι' αυτόν τον σκοπό έφερε μαζί του τον Πέτριτς και τον Μπιέκοβιτς. Το 6-1 επί του Αιγάλεω στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ήταν ένας τεράστιος παραμορφωτικός καθρέπτης. Άντεξε συνολικά 25 αγώνες και βγήκε σε υποχρεωτική άδεια μετά τον ερχομό του 2000. Μεσολάβησαν ο αποκλεισμός από την ΑΪΚ στο Champions League και αυτός από τη Μονακό στο Κύπελλο UEFΑ, παρέα με κάποια αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα (4-4 στην Τούμπα, 3-2 με τον Ηρακλή από 0-2, 1-2 από τον ΟΦΗ). Το 0-1 από τον Πανιώνιο στη Φιλαδέλφεια ήταν η χαριστική βολή.

Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς

Του Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς του άρεσε πολύ να τρέχει
Του Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς του άρεσε πολύ να τρέχει ACTION IMAGES

Κανονικά το καλοκαίρι του 1998 θ' αναλάμβανε ο... Γιοαχίμ Λεβ. Αντ' αυτού ήρθε ο γερμανοθρεμμένος Σέρβος με το παχύ μουστάκι. Είχε βιογραφικό καλό, κανείς δεν αντιλέγει. Αλλά δεν ταίριαξε καθόλου με την ελληνική νοοτροπία. Ένας μπον βιβέρ και θεωρητικός του ποδοσφαίρου που δεν χωρούσε ως οντότητα στους Θρακομακεδόνες. Κι ας τον βόλευαν για να κάνει το πρωινό τζόκινγκ. Τον απέλυσε τον Οκτώβριο ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που στο μεσοδιάστημα είχε αναλάβει το μάνατζμεντ της ΠΑΕ. Είχε προηγηθεί το 1-1 με την Προοδευτική στον Κορυδαλλό και η όχι φιλική επίσκεψη των οπαδών στο τότε προπονητικό της ομάδας. Ο Στεπάνοβιτς είχε σχεδόν φυγαδευτεί, αναχωρώντας με το αυτοκίνητο του Βασίλη Δημητριάδη. Είχε αφήσει την ΑΕΚ χωρίς ήττα (5-2-0) στο πρωτάθλημα και σε βαθμολογική θέση ισχύος. Νικούσε, αλλά δεν έπαιζε καλά. Σφόδρα είχε πειράξει ο αποκλεισμός από τη Φίτεσε του Μαχλά, μ' εκείνο το 3-0 στο Άρνεμ και το 3-3 στην Αθήνα (από 1-3). Ο 'Τίγρης' τον αντικατέστησε με τον Όλεγκ Μπαχίν.

Τόνι Σαβέφσκι

Ο Τόνι Σαβέβσκι έγινε εν μία νυκτί ο προπονητής της ΑΕΚ
Ο Τόνι Σαβέβσκι έγινε εν μία νυκτί ο προπονητής της ΑΕΚ EUROKINISSI

Τον Γενάρη του 2001 πήρε το ρίσκο ν' αναλάβει, χωρίς άλλη πρότερη εμπειρία αφού ήταν ακόμη εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, τα ηνία αντί του αείμνηστου Γιάννη Παθιακάκη. Σε 17 παιχνίδια ως το τέλος της περιόδου και με συμβουλάτορα τον Ευγένιο Γκέραρντ η ΑΕΚ είχε ρεκόρ 11-1-5. Οι δύο εξ αυτών των ηττών ήρθαν από την Μπαρτσελόνα, στο ζευγάρωμα του Κυπέλλου UEFA. Όταν αποδέχθηκε την πρόκληση να περάσει έξω από το παραλληλόγραμμο του αγωνιστικού χώρου, η Ένωση ήταν εκτός ευρωπαϊκών θέσεων και στραπατσαρισμένη από το 1-6 του κυπέλλου. Ίσιωσε το τιμόνι και έσωσε ό,τι σωζόταν, αλλά δεν πρόλαβε να τη φέρει πιο πάνω από την τρίτη θέση. Να ξέρετε ότι τα Σκόπια τον έχουν ξεχάσει.

Τόζα Βεσελίνοβιτς

Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ως προπονητής της ΑΕΚ
Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ως προπονητής της ΑΕΚ ACTION IMAGES

Γεννημένος στο Νόβισαντ της Σερβίας το 1930, είχε συνδέσει την προπονητική θητεία του στην Ελλάδα κυρίως με τον Ολυμπιακό των τελών των 70s παρά με την ΑΕΚ. Του τεχνικού τιμ της Ένωσης ηγήθηκε μονάχα τη χρονιά (1987-88) της μεγάλης έκπληξης από την ΑΕΛ. Θα ήταν πρωταθλητής μαζί της, αν δεν είχε αλλάξει ο κανονισμός και δεν είχαν, με βουλευτική παρέμβαση, επιστραφεί στους 'βυσσινί' οι 4 βαθμοί της πρωτόδικης ποινής για την ανίχνευση απαγορευμένης ουσίας στο περιβόητο δείγμα του Τσίγκοφ. Στο Κύπελλο η πορεία είχε διακοπεί στον τρίτο γύρο, σε διπλά ματς με τον Ολυμπιακό (1-1, 1-3). Ευρώπη δεν έπαιζε ο 'Δικέφαλος' επί των ημερών του.

Μίρκο Κοκότοβιτς

Ο Μίρκο Κοκότοβιτς κατά τη θητεία του στην ΑΕΚ
Ο Μίρκο Κοκότοβιτς κατά τη θητεία του στην ΑΕΚ ACTION IMAGES

Έμεινε στην ιστορία ως ο (Κροάτης) προπονητής που οδήγησε την ΑΕΚ στην πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της. Εκείνο το 2-0 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Σεπτέμβριο του '64, από τα γκολ των Μίμη Παπαϊώνου και Κώστα Νεστορίδη. Στη μοναδική σεζόν του στον 'κιτρινόμαυρο' πάγκο η Ένωση τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα, χάνοντας τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό, και αποκλείστηκε στον προημιτελικό του κυπέλλου από τον Ολυμπιακό.

Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι

Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι αγκαλιά με τον Βαγγέλη Βλάχο
Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι αγκαλιά με τον Βαγγέλη Βλάχο EUROKINISSI

Ήταν μια υπέρβαση το γεγονός πως η διοίκηση Μπάρλου είχε καταφέρει να έχει για προπονητή στην ΑΕΚ του 1977-78 τον σπουδαίο 'Τσικ' του γιουγκοσλάβικου ποδοσφαίρου. Έναν άνθρωπο που είχε δουλέψει επί 5ετία στην Μπάγερν Μονάχου και ερχόταν από το υψηλό επίπεδο της εποχής: το γερμανικό πρωτάθλημα. Αφενός ο αέρας που κουβάλησε μαζί του αφετέρου οι εκτεταμένες γνώσεις του πάνω στην τακτική συνδυάστηκαν προκειμένου η Ένωση των Μπάγεβιτς-Μαύρου-Βιέρα να μην συναντήσει ανταγωνισμό στο δρόμο για το νταμπλ. Από τον δεύτερο ΠΑΟΚ τερμάτισε στο +7, χάνοντας μόνο δύο παιχνίδια, ενώ στο κύπελλο απέκλεισε κατά σειρά Παναθηναϊκό, Πανιώνιο, Πανευλεσινιακό και φυσικά τον Ολυμπιακό μ' εκείνο το ιστορικό 6-1, προτού στον τελικό επιβληθεί 2-0 του έτερου 'Δικέφαλου'. Η δεύτερη θητεία του το 1982 δεν είχε ισοδύναμο αντίκτυπο και έφυγε γρήγορα, μετά από ένα 5-0 στην Τούμπα.

Μπράνκο Στάνκοβιτς

Ο Μπράνισλαβ Στάνκοβιτς δίνει οδηγίες στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια του άτυπου Σούπερ Καπ με τον Ολυμπιακό
Ο Μπράνισλαβ Στάνκοβιτς δίνει οδηγίες στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια του άτυπου Σούπερ Καπ με τον Ολυμπιακό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σερβο-βόσνιος, ή αλλιώς 'Πρέσβης', ήρθε στην Αθήνα το καλοκαίρι του '68. Πήρε στα χέρια το κουμάντο μιας πρωταθλήτριας και παρά τις αρχικές ενστάσεις για τις πρακτικές του φρόντισε να κερδίσει γρήγορα την εμπιστοσύνη όσων δούλευαν μαζί του. Ειδάλλως δεν θα συνέχιζε απερίσπαστος ως τον Φλεβάρη του '73! Η τρομερή πορεία ως τα προημιτελικά του Πρωταθλητριών τού είχε χαρίσει πίστωση χρόνου και συνδυαστικά με τις φρέσκιες ιδέες που εφάρμοσε έφτιαξε το δικό του άκρως παραγωγικό σύνολο. Με αποκορύφωμα τον τίτλο του '71 χάρις στο εντός έδρας αήττητο (16-1-0) και στο +49 ως συνολικό γκολ αβερέιτζ (67-18)! Στο κύπελλο αποτύγχανε διαρκώς και στην Ευρώπη έπεφτε σε μεγαθήρια (Ίντερ, Λίβερπουλ).

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στο πρώτα χρόνια της παρθενικής θητείας του στην ΑΕΚ
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στο πρώτα χρόνια της παρθενικής θητείας του στην ΑΕΚ EUROKINISSI

Καλώς (για την ιστορία του κλαμπ) ή κακώς (για μια μερίδα οπαδών) είναι μακράν του δεύτερου ο πιο επιτυχημένος προπονητής που εργάστηκε στην ΑΕΚ, αφήνοντας εκτός τη σούπερ παρουσία του ως ποδοσφαιριστή. Επειδή λατρεύτηκε σαν ιεραπόστολος που εμφανίστηκε ν' αλλάξει την ιστορία της Ένωσης, όλα όσα συνέβησαν στο τελευταίο εξάμηνο των πρώτων 8 ετών του στο τιμόνι μετέτρεψαν την αγάπη σε άσβεστο μίσος. Μίσος που είχε ξεκάθαρο αντίκτυπο κατά τις επόμενες δύο φορές που προσελήφθη από την Ένωση. Με στίγμα που δεν θα σβήσει από το 'κιτρινόμαυρο' κορμί, όσο κι αν το τρίβουν ή το καμουφλάρουν, τα συνταρακτικά επεισόδια στην Καλλιθέα. Όπως δεν σβήνει, ούτε καν αλλοιώνεται, η ξεκάθαρη υπογραφή του, απ' όσα σπουδαία κατάφερε εντός ή εκτός των τειχών η ΑΕΚ των 90s (τέσσερα πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα λιγκ καπ, ένα σούπερ καπ).

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς θα προστεθεί στην ανανεωμένη λίστα της επόμενης φοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου