Ενδέχεται να συνδέεται με τον θεό Οντίν της σκανδιναβικής μυθολογίας..
Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που έχουν βρεθεί ποτέ στην ιστορία της Δανίας μέχρι τώρα ανακαλύφθηκε στο Βίντελεβ
της Δανίας: Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για περίπου ένα κιλό χρυσού, και ήταν κρυμμένος για περίπου 1.500 χρόνια.Την ανακάλυψη έκανε ο Όλε Γκίνεραπ Σιτς, ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών, χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων. Ο ίδιος είχε λάβει άδεια από παλιό συμμαθητή του για να κάνει έρευνα σε έκταση που του ανήκε. Μερικές ώρες μετά, είχε βρει έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς στην ιστορία της Δανίας.
Ανασκαφές έγιναν στον χώρο από αρχαιολόγους στο Βελεμουσέρνε, σε συνεργασία με ειδικούς από το Εθνικό Μουσείο και χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Πολιτισμού και Ανακτόρων. Αρχαιολόγοι γνωρίζουν πλέον πως ο θησαυρός είχε θαφτεί σε ένα σπίτι σε ένα χωριό περίπου πριν από 1.500 χρόνια. Οι έρευνες αυτές, και τα δείγματα και δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιό τους, αναμένεται να δώσουν ανεκτίμητα στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάψιμο του θησαυρού από έναν πολέμαρχο της αποκαλούμενης Ύστερης Εποχής του Σιδήρου (400-800 μΧ).
Η ανακάλυψη του θησαυρού δείχνει πως το Βίντελεβ ήταν ισχυρό κέντρο εξουσίας κατά την περίοδο. «Μόνο κάποιο μέλος της αφρόκρεμας της κοινωνίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει έναν θησαυρό σαν αυτόν που βρέθηκε εδώ» είπε ο Μαντς Ραβν, επικεφαλής έρευνας στο Βελεμουσέρνε. «Αν και το όνομα Βίντελεβ μπορεί να συνδεθεί με την περίοδο της μετανάστευσης, δεν υπήρχε τίποτα που να υποδεικνύει πως ένας προηγουμένως άγνωστος πολέμαρχος ή φύλαρχος ζούσε εδώ, πολύ πριν την άνοδο του βασιλείου της Δανίας, τους επόμενους αιώνες».
Σε απόσταση μόλις 8 χλμ από το Γέλινγκ, που τον 10ο αιώνα θα γινόταν το λίκνο της Δανίας, βρισκόταν ένας ισχυρός φύλαρχος ή πολέμαρχος του 6ου αιώνα, που μπόρεσε να συγκεντρώσει πλούτο και να προσελκύσει ικανούς τεχνίτες. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, αποφάσισε να θάψει τον θησαυρό του – ίσως για να τον κρύψει ή ως θυσία σε ανώτερες δυνάμεις.
Ο θησαυρός του Βίντελεβ αποτελείται από περίτεχνα διακοσμημένα μενταγιόν, ενώ υπάρχουν και ρωμαϊκά νομίσματα που έχουν μετατραπεί σε κοσμήματα. Κάποια από τα αντικείμενα έχουν μοτίβα και ρουνικές επιγραφές που μπορεί να αναφέρονται στους άρχοντες της περιόδου, μα άλλα, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές που είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τον θησαυρό, ίσως να αναφέρονται στη σκανδιναβική μυθολογία. Ένα από αυτά έχει ένα ανδρικό κεφάλι με μια κοτσίδα και ρούνους, ενώ από κάτω βρίσκονται ένα άλογο και ένα πουλί, με τα οποία ο άνδρας επικοινωνεί. Υπάρχει επίσης μια ρουνική επιγραφή ανάμεσα στη μύτη και τα πόδια του αλόγου, που, σύμφωνα με τις αρχικές ερμηνείες, γράφει houaʀ - «ο Υψηλός». Αυτό μπορεί να αναφέρεται στον άρχοντα που έθαψε τον θησαυρό, αλλά επίσης σε μεταγενέστερα κείμενα μυθολογικού περιεχομένου συνδέεται με τον θεό Οντίν.
Υπάρχουν επίσης πολύ παλαιότερα νομίσματα, από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων ένα βαρύ χρυσό νόμισμα του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, ο οποίος μερικούς αιώνες πριν είχε νομιμοποιήσει τον Χριστιανισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου