Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ελλάς Βερόνα: Γιατί μια ιταλική ομάδα ονομάστηκε «Ελλάς»

Ελλάς Βερόνα: Γιατί μια ιταλική ομάδα ονομάστηκε «Ελλάς»
 

Ποιος είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα

Ελλάς Βερόνα. Μια ιστορική ομάδα στην Ιταλία έχει το όνομα της χώρας μας.

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει επηρεάσει δεκάδες κράτη,

χρησιμοποιώντας ελληνικές ονομασίες σε δρόμους και πλατείες. Φυσικά και σε ονόματα ανθρώπων. Αν ρωτούσαμε ποιος σου ήρθε πρώτος στο μυαλό, ίσως η απάντηση να ήταν ο θρυλικός Βραζιλιάνος Σόκρατες.

Πώς όμως μια ποδοσφαιρική ομάδα επιλέγει το όνομα μιας χώρας για την ονομασία της; Ας δούμε την ιστορία που υπάρχει από πίσω. Οι τζαλομπλού μετράνε περισσότερο από ένα αιώνα ζωής και το «Hellas» τους συνοδεύει από τα γεννητούρια τους. Η ομάδα της Βερόνας υπολογίζεται πως ιδρύθηκε μεταξύ 1903, κάποια περίοδο γίνονταν αναφορές και για ένα χρόνο μετά, το 1904.

Ελλάς Βερόνα: Γιατί μια ιταλική ομάδα ονομάστηκε «Ελλάς»

Η ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε σε μια εποχή όπου το ποδόσφαιρο ήταν υπόθεση των βιομηχανικών πόλεων. Μιλάνο, Τορίνο και Γένοβα οδηγούσαν τις εξελίξεις στο calcio. Το άθλημα γινόταν όλο και πιο δημοφιλές και μια παρέα μαθητών στο λύκειο Scipione Maffei αποφάσισε να ενδώσει στη νέα πρόκληση. Μια νέα ποδοσφαιρική ομάδα είχε ήδη ιδρυθεί.

Η φλόγα είχε ανάψει. Το πάθος υπήρχε, δεν υπήρχαν όμως οι πόροι για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες-αγορές της νεοσύστατης ομάδας. Οι μαθητές απευθύνθηκαν σε έναν καθηγητή τους. Το όνομά του, Ντέτσιο Κορούμπολο τον έλεγαν, μάλλον δε λέει σε κάποιον κάτι. Είναι όμως ο άνθρωπος-κλειδί.

Ο Κορούμπολο, καθηγητής ελληνικών στο λύκειο Scipione Maffei, προσφέρθηκε να βοηθήσει τα παιδιά. Εκτός από την οικονομική βοήθεια που έψαχναν, βρήκαν και κάτι ακόμη. Η πρότασή του για την ονομασία της ποδοσφαιρικής ομάδας έγινε αποδεκτή. Η Associazione Calcio Hellas μόλις είχε γεννηθεί. Ο καθηγητής επέλεξε το «Hellas» λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα, την γλώσσα της οποίας δίδασκε.

Το 1929 η ομάδα άλλαξε ονομασία και υιοθέτησε το A.C. Verona. Επέστρεψε στις ρίζες της, στο «Hellas», όταν το 1958 μετονομάστηκε Ελλάς Βερόνα. Με αυτό το όνομα τη μία σεζόν αγωνιζόταν στη Serie A και την άλλη έδινε τη μάχη ανόδου από τη Serie B. Με αυτό κατέκτησε το μυθικό πρωτάθλημα του 1984-85.

https://italians.gr/afieromata/2267/ellas-verona-giati-mia-italiki-omada-onomastike-ellas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου