Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ο συντοπίτης μας καθηγητής Βιολογίας Dr. Θωμάς Σαββίδης από το Κληματάκι Γρεβενών, κατατάσσεται στους κορυφαίους επιστήμονες (top scientists) παγκοσμίως

 Ο συντοπίτης μας καθηγητής Βιολογίας Dr. Θωμάς Σαββίδης από το Κληματάκι Γρεβενών, κατατάσσεται στους κορυφαίους επιστήμονες (top scientists) παγκοσμίως

Στην επιστημονική μελέτη με τίτλο: «August 2021 data-update for “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS BIOLOGY δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων για πάνω από 100.000 κορυφαίους επιστήμονες (top scientists) από τους συνολικά

6,880,389 που μελετήθηκαν. Στην έρευνα ελήφθησαν υπ’ όψη μια σειρά παραμέτρων, όπως ο αριθμός πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών, η απήχηση των εργασιών στην επιστημονική κοινότητα, η συνεργασία με άλλους επιστήμονες κ.λ.π.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες κατατάχτηκαν σε 22 επιστημονικά πεδία και σε 176 υπο-πεδία. Τα στοιχεία παρατίθενται επί τοις 100 (%) για όλους τους επιστήμονες που δημοσίευσαν πάνω από 5 επιστημονικές εργασίες μέχρι το έτος 2020 και εκπροσωπούν το 2% του συνόλου των επιστημόνων. Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων Scopus. Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη προέρχονται από τα πανεπιστήμια: Stanford, Pennsylvania, New Mexico (United States of America) και από τον εκδοτικό οίκο Elsevier (Amsterdam, the Netherlands).

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διακρίνονται 102 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Από το Τμήμα Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου διακρίνονται 2 επιστήμονες ένας εκ των οποίων είναι ο συντοπίτης μας καθηγητής Dr. Θωμάς Σαββίδης. Το βασικό αρχείο στο οποίο παρατίθενται τα ονόματα των κορυφαίων επιστημόνων με βάση όνομα ερευνητή (author name) και το ίδρυμα υπαγωγής (affiliation) βρίσκεται στον σύνδεσμο:

https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3#:~:text=XLSX,Table_1_Authors_career_2020_wopp_extracted_202108.xlsx

Η μεθοδολογία της μελέτης περιγράφεται στον σύνδεσμο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6699798/ .

Ο Θωμάς Σαββίδης γεννήθηκε στο Κληματάκι Γρεβενών. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τσοτυλίου Κοζάνης και σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Καθηγητής της Βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής του Τομέα Βοτανικής.
Εργάστηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια Γκρατς και Ζάλτσμπουργκ (Αυστρία), Χαϊδελβέργης, Γκαίττιγκεν και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Καρλσρούης (Γερμανία). Πρόσφατα εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης. Έχει επιστημονικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής και αλλοδαπής, απόρροια των οποίων είναι η δημοσίευση περισσότερων από 100 πρωτότυπων εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας. Δίδαξε σε θερινά σεμινάρια για την προστασία του περιβάλλοντος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είναι κριτής εργασιών σε 100 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μέλος της εκδοτικής επιτροπής (editorial board) 5 επιστημονικών περιοδικών και μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων.

Από τα έργα που απευθύνονται στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό εκδόθηκαν πρόσφατα «το Μαστιχόδενδρο της Χίου», «Η Διατροφή στον Πόντο», «Ομήρου Άμπελος», «Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού», «Ποντιακή Διατροφή», «τα Βότανα του Πόντου» ενώ υπό έκδοση βρίσκεται το έργο «Ομήρου Βοτανική».

Είναι πρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, μέλος του Κέντρου Μελέτης Ελληνικών Μειονοτήτων και άλλων εθνικών οργανώσεων. Από τις πρόσφατες δραστηριότητες στον εθνικό χώρο αναφέρονται η προσέγγιση και η σύσφιξη των σχέσεων με τους ανταλλαγέντες Ελληνόφωνους μουσουλμάνους της Τουρκίας (Βαλαάδες) και η προσπάθεια για την ανάδειξη του προβλήματος των Ιμβρίων, για την οποία τιμήθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

πηγη: efkozani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου