Επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες βετεράνους που πολέμησαν στον αιματηρό πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1990.
Eπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας Σάουθγουεστ μελέτησαν 508 βετεράνους με σύνδρομο του Πολέμου του Κόλπου και 508 βετεράνους που δεν εμφάνισαν την ασθένεια, ανακαλύπτοντας ότι όσοι είχαν έκθεση στο σαρίν ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση.
Η μελέτη που δημοσιέυθηκε στο Environmental Health Perspectives εξηγεί ότι αυτά τα συμπτώματα προκλήθηκαν από το αέριο σαρίν που απελευθερώθηκε στον αέρα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ιρακινών αποθηκών χημικών όπλων.
Το Σαρίν, ένας νευρικός παράγοντας, είναι συχνά θανατηφόρος. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Ο Ρόμπερτ Χάλει είπε ότι το αέριο στο οποίο εκτίθενται οι στρατιώτες στο Ιράκ είναι αραιωμένο και επομένως δεν είναι θανατηφόρο.
Περισσότεροι από 1.000 βετεράνοι του Πολέμου του Κόλπου συμμετείχαν στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σε μελέτη που είχε κάνει στο παρελθόν ο Χάλει διαπιστώθηκε ότι η εισπνοή απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ασθένεια. Αυτό τους έκανε να υποψιαστούν ότι η έκθεση σε αέριο σαρίν ήταν ο πιο πιθανός υποψήφιος.
Το σαρίν ήταν ανάμεσα στους νευροτοξικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση με χημικά όπλα στην κουρδική πόλη Χαλάπτζα στο Ιράκ και λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν τον Μάρτιο του 1988. Υπολογίζεται ότι 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Η ιαπωνική θρησκευτική σέχτα Αούμ Σινρίκιο χρησιμοποίησε το ακάθαρτο σαρίν δύο φορές. Το 1994 στην πόλη Ματσουμότο, με αποτέλεσμα το θάνατο 8 ανθρώπων και τις 20 Μαρτίου 1995 στο Μετρό του Τόκυο, με 13 θανάτους.
Πηγή: Iflscience
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου