Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Πώς θα πάρoυμε τα αναδρομικά για το ρεύμα - 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς θα πάρoυμε τα αναδρομικά για το ρεύμα - 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Είναι το θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές καθώς τα αναδρομικά για τους λογαριασμούς του ρεύματος θα τα διεκδικήσουν τελικώς εκατομμύρια νοικοκυριά.

Και επειδή τα ερωτήματα είναι ήδη πολλά, οι απαντήσεις στα βασικότερα από αυτά έχουν ως εξής:

1. Για ποιο λογαριασμό ρεύματος δικαιούμαι επιδότηση;

Για τον λογαριασμό της κύριας κατοικίας αλλά για τον λογαριασμό της ενοικιασμένης κατοικίας του παιδιού που σπουδάζει στο εσωτερικό (και όχι προφανώς εκτός Ελλάδας). Και εδώ λοιπόν πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις. Αν δεν έχει δηλωθεί σωστά η κύρια κατοικία, αν υπάρχει λάθος στον αριθμό της παροχής του ρεύματος ή αν δεν έχει εμφανιστεί η φοιτητική στέγη του παιδιού και πάλι θα πρέπει να γίνει η υποβολή της δήλωσης με τις σχετικές διορθώσεις πριν υποβληθεί η αίτηση για την επιδότηση

2. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις επιδοτήσεις;

Από τα μέσα Ιουνίου και η διαδικασία θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα "ανέβει" στο gov.gr. H εφαρμογή θα αντλεί τα στοιχεία και από τις εταιρείες ηλεκτροδότησης και από την ΑΑΔΕ (για στοιχεία ακινήτου και εισόδημα). Οπότε το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων και η αναγραφή του τραπεζικού λογαριασμού αν δεν υπάρχει ήδη στο σύστημα.

3. Πώς θα υπολογίζεται το εισοδηματικό κριτήριο;

Θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό εισόδημα. Δηλαδή θα προστίθενται τα φορολογητέα εισοδήματα του συζύγου και της συζύγου, αλλά θα αφαιρούνται όλοι οι φόροι που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό. Έτσι, ακόμη και κάποιος που έχει φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 73.000 ευρώ θα μπορεί να λάβει την επιδότηση. Σημασία έχει το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων να μην ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.

4. Από ποιες φορολογικές δηλώσεις θα αντλούνται τα στοιχεία;

Από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021 και περιλαμβάνουν τα εισοδήματα του 2020. Μόνο όσοι δεν έχουν κάνει ποτέ μέχρι τώρα φορολογική δήλωση θα κριθούν με βάση τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν (ή ήδη δηλώθηκαν) στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

5. Δεν έχω υποβάλει ποτέ στο παρελθόν φορολογική δήλωση. Τι πρέπει να κάνω για να εισπράξω τα αναδρομικά;

Γι' αυτούς τους φορολογούμενους, προβλέπεται ότι θα πρέπει η φορολογική δήλωση να προηγηθεί της αίτησης για τα αναδρομικά. Και αυτό διότι το σύστημα θα πρέπει να βρίσκει τουλάχιστον μια δήλωση εισοδήματος για να ελέγξει το εισοδηματικό κριτήριο. Αν δεν υπάρχουν δηλώσεις προηγούμενων ετών, θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί η δήλωση και μετά να γίνει το ηλεκτρονικό αίτημα των αναδρομικών διότι σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση δεν θα προχωρήσει.

6. Πόσα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό μου λογαριασμό;

Ισχύει ο εξής κανόνας: όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίστωση στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Τα παραδείγματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

- Για κατανάλωση 300 κιλοβατωρών ανά μήνα ή 1800 κιλοβατώρες στο εξάμηνο, ο καταναλωτής έχει ήδη επιβαρυνθεί με 421 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και έχει επιδοτηθεί με 344 ευρώ. Στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα πιστωθούν 46 ευρώ.

- Για κατανάλωση 2500 κιλοβατωρών στο εξάμηνο από τα 576 ευρώ της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι επιδοτήσεις μέχρι τώρα έχουν φτάσει στα 375 ευρώ και εκκρεμεί η καταβολή επιπλέον 121 ευρώ (σ.σ είναι το 60% της διαφοράς ανάμεσα στην επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί στον καταναλωτή)

- Για κατανάλωση 4500 κιλοβατωρών, από τα 1053 ευρώ της ρήτρας, η επιδότηση που έχει ήδη δοθεί είναι 480 ευρώ και εκκρεμούν επιπλέον 343 ευρώ προς κατάθεση στον λογαριασμό.

Το σύστημα θα "κόβει" την αίτηση αν το προς πίστωση ποσό προκύπτει να είναι μικρότερο των 18 ευρώ. Επίσης, υπάρχει ανώτατο πλαφόν στα 600 ευρώ.

7. Ποιοι θα εισπράξουν το ανώτατο ποσό των 600 ευρώ;

Μόνο όσοι έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις άνω των 1000-1200 κιλοβατωρών ανά μήνα.

8. Αν έχω και κύρια κατοικία και νοικιάζω και σπίτι για το παιδί μου που σπουδάζει να λάβω διπλό επίδομα;

Όχι. Απλώς θα προστεθούν οι καταναλώσεις του ενός ακινήτου και του άλλου.

9. Θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων;

Αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς μετά την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή θα χρειαστεί και υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες. Πάντως, είναι δεδομένο ότι με το που θα ανοίξει η πλατφόρμα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με ρυθμό πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ημερησίως καθώς όλοι θέλουν να λάβουν χρήματα.

10. Η επιδότηση αφορά και σε αυτούς που έχουν σταθερό τρόπο χρέωσης;

Όχι διότι στα σταθερά τιμολόγια δεν επιβλήθηκε ρήτρα αναπροσαρμογής οπότε δεν θα δοθεί και επιδότηση.

 

πηγη thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου