Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Η «Πολυνησία» της Ελλάδας βρίσκεται στην Άρτα

Η Κορωνησία με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν να μην είναι μέρος της Ελλάδας…

Το ψαροχώρι με το πλούσιο σε βλάστηση περιβάλλον, τις ιδιαίτερες ψαρόβαρκες (πριάρια), τις κατάφυτες νησίδες, το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και το ήπιο κλίμα δημιουργούν μια ιδιαίτερη αίσθηση για όσους επισκέπτονται αυτή την εξωτική γωνιά που βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο.

Το καλύτερο σημείο για ν’ αποκτήσει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα του Αμβρακικού κόλπου, της ιδιαίτερης αυτής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, είναι το ψαροχώρι της Κορωνησίας που προσεγγίζεται εύκολα από την πόλη της Άρτας, αφού βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ.


Μάλιστα, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε και τα μυστικά αυτής της πόλης, που είναι στολίδι για τη χώρα.

Το χωριό εκτείνεται σε ένα μικρό ύψωμα, αγναντεύοντας ολόγυρα την κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες.

Αξιόλογος είναι ο παλιός βυζαντινός ναός του 7ου αι. (ή κατά άλλους μελετητές του 10ου αι.), αφιερωμένος στην Παναγιά.

Η ελληνική Πολυνησία

Τα πολυάριθμα νησάκια που βλέπετε λέγεται ότι παλαιότερα ήταν ενωμένα μεταξύ τους και αυτές οι λωρίδες φαίνονται ακόμα από ψηλά σαν γλώσσες άμμου, βυθισμένες τώρα πια.

Η διάταξη των πολλών μικρών νησιών, με τις εσωτερικές λίμνες, την έντονη βλάστηση και τις λωρίδες γης που τις περικλείουν, θυμίζουν τις Ατόλλες της Πολυνησίας ως προς την μορφολογία τους.

Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στην περιοχή είναι η άνοιξη, καθώς ο, συνήθως, ευχάριστος καιρός ευνοεί τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ από εδώ θα βρεθείτε εύκολα στις λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού και Τσουκαλιό, που είναι το κέντρο ενός ξεχωριστού υδροβιότοπου.

Φροντίστε να δείτε τους υγροβιότοπους και να παρακολουθήσετε τα σπάνια πτηνά.

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον χώρο της Μεσογείου. Μάλιστα, εδώ διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου