Οι υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν εντοπίσει, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αρκετούς πράκτορες των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι χρησιμοποιούν νέα προφίλ για να ξεφύγουν από τη δυτική επιτήρηση

Οταν οι γαλλικές προξενικές υπηρεσίες έλαβαν την αίτηση θεώρησης της Γιούλια Σιφμάνοβιτς το καλοκαίρι, τους φάνηκε φυσιολογικό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει πολλούς Ρώσους να θέλουν να φύγουν προσωρινά από τη χώρα τους για να

αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, την επιστράτευση ή απλώς για να ταξιδέψουν. Αλλωστε, οι πιο επικίνδυνοι κατάσκοποι του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δολοφόνοι και οι σαμποτέρ, σπάνια είναι γυναίκες, σκέφτηκαν. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό του προξενείου παρέμεινε επιφυλακτικό, γνωρίζοντας ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να κάνει τα πάντα για να συνεχίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, και έτσι περίμενε τη γνώμη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών προτού δώσει την απάντησή του.

Σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη που παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Le Monde», η απόρριψη του αιτήματος βίζας ήταν, τελικά, αποτέλεσμα της έρευνας των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Η Σιφμάνοβιτς είναι σύντροφος του Αλεξάντερ Κουλάγκιν, μέλους της Μονάδας 29155 του 161ου ειδικού κέντρου εκπαίδευσης της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, της GRU. Η μονάδα αυτή ήταν υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας το 2018, στο Σάλσμπερι της Νότιας Αγγλίας, όταν χρησιμοποιήθηκε νευροπαραλυτικός παράγοντας, εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ, αποστάτη της GRU, ο οποίος είχε καταφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτοτε, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι είχαν εξουδετερώσει την απειλή αυτή, ταυτοποιώντας όλα τα μέλη της υπηρεσίας. Το αίτημα της Σιφμάνοβιτς για γαλλική βίζα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, απέδειξε ότι η Μονάδα 29155 συνεχίζει να δρα. Στο εσωτερικό της Ρωσίας αναμείχθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεργκέι Σκριπάλ

Το αίτημα της Σιφμάνοβιτς για βίζα αποκάλυψε επίσης ότι η ρωσική υπηρεσία επιλέγει νέα προφίλ, όπως γυναίκες ή πολύ νεαρούς άνδρες, οι οποίοι μπορούν να αναμειχθούν με τους πολλούς νεαρούς Ρώσους που επιζητούν να πάνε στη Δύση για να αποφύγουν την επιστράτευση. Οι γυναίκες όμως φαίνεται να αποτελούν την αιχμή του δόρατος, όπως αποδείχθηκε και μια δεκαετία πριν, με την υπόθεση της ρωσίδας κατασκόπου Αννας Τσάπμαν στις ΗΠΑ, όπου δρούσε υπό βαθιά κάλυψη μαζί με τους άλλους εννιά «συναδέλφους» της, χωρίς να υποπέσει σε λάθη. Συνελήφθη επειδή προδόθηκε εκ των έσω, από τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι έπρεπε να φροντίζει για την ασφάλειά της. Η Τσάπμαν ανήκε σε αυτή τη νέα γενιά πρακτόρων που εκπαιδεύονται κυρίως στη σχολή του Καζάν, στις όχθες του Βόλγα.