Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Οι υποψήφιοι παίκτες του ΝΒΑ για να σπάσουν το ρεκόρ σε συμβόλαιο-Ανάμεσά τους και ο Γιάννης

          

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι στη λίστα των υποψηφίων παικτών για να κερδίσουν συμβόλαιο 400 εκατ. δολαρίων και… βάλε. Γιάννης Αντετοκούνμπο: Υποψήφιος για συμβόλαιο ρεκόρ

Ο Τζέιλεν Μπράουν έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που υπογράφει συμβόλαιο 304 εκατ. δολαρίων στο ΝΒΑ. Η επέκταση που υπέγραψε με τους Σέλτικς ως το 2029 θα τεθεί σε ισχύ από την επόμενη σεζόν (2024/25) με τις απολαβές του να ξεκινούν από 52,1 εκατ. δολάρια την πρώτη σεζόν του νέου deal και να φτάνουν την τελευταία, το 2028/29, τα 68,8 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Σύντομα όμως το συμβόλαιο-ρεκόρ του Τζέιλεν Μπράουν θα καταρριφθεί, αφού αρκετοί είναι οι επόμενοι παίκτες που μπορούν να κερδίσουν supermax συμβόλαιο και να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. δολάρια συνολικά. Αυτό θα εξαρτηθεί, βέβαια, από το ύψος του salary cap, αλλά και τα χρόνια του κάθε παίκτη στη λίγκα.

Οι παίκτες που έχουν ως έξι χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ μπορούν να πάρουν μέχρι το 25% του salary cap της ομάδας τους. Με 7-9 χρόνια εμπειρίας το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 30% και με δέκα και άνω χρόνια σε 35%. Μάλιστα, αν ένας παίκτης υπογράψει με την ομάδα στην οποία ανήκει ήδη και δεν μετακομίσει αλλού, μπορεί να κερδίσει επιπλέον 8%, ενώ σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο και όχι τετραετές. Παράλληλα, οι παίκτες που επιλέγονται στις κορυφαίες ομάδες του ΝΒΑ (All-NBA) ή που κερδίζουν βραβεία MVP ή του κορυφαίου αμυντικού της σεζόν, μπορούν να κερδίσουν και το 30% του salary cap της ομάδας τους ακόμη κι αν έχουν λιγότερα από έξι χρόνια στο ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεσμεύεται με συμβόλαιο με τους Μπακς για άλλα δύο χρόνια έχοντας λαμβάνειν 45,6 εκατ. για την προσεχή και 48,7 εκατ. δολάρια για την επόμενη σεζόν, ενώ έχει ο ίδιος οψιόν για το 2025/26 για 51,9 εκατ. δολάρια. Ο Greek Freak θα είναι σε θέση να υπογράψει επέκταση συμβολαίου από τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα αν περιμένει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τότε θα έχει το δικαίωμα να υπογράψει πενταετή επέκταση (και όχι τετραετή από τον Σεπτέμβριο). Με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις για το salary cap των επόμενων ετών, το πενταετές συμβόλαιο που μπορεί να υπογράψει με τους Μπακς μπορεί να του αποφέρει συνολικά 334 εκατ. δολάρια. Ήδη τα συμβόλαιά του από το ΝΒΑ με τους Μπακς τού έχουν αποφέρει 190,4 εκατ. δολάρια!

Οι υπόλοιποι παίκτες που μπορούν άμεσα να υπογράψουν νέο συμβόλαιο σε τέτοια επίπεδα είναι οι Τζέισον Τέιτουμ, Τζοέλ Εμπίντ, Νίκολα Γιόκιτς και Λούκα Ντόντσιτς. Ειδικότερα, ο πρώτος μπορεί το επόμενο καλοκαίρι να υπογράψει για 338 εκατ. δολάρια με τους Σέλτικς για πέντε χρόνια ξεπερνώντας άπαντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου