Στην πρώτη περίπτωση το μήνυμα αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και στην δεύτερη αφορά σε μια νέα ουσία που φαίνεται να καταπολεμά τον ιό.
Σε ένα σκωτσέζικο ντους βρίσκεται ο πλανήτης τον τελευταίομήνα σχετικά με την πανδημία, αφού από το θετικό νέο πάμε στο αρνητικό και μετά ξανά μανά τα ίδια.
Πρώτα είχαμε το ξεκίνημα των εμβολιασμών. Μετά εμφανίστηκαν μεταλλάξεις του ιού που ανάγκασαν τη Moderna να
σταματήσει για λίγο την παραγωγή εμβολίων ώστε να προσαρμόσει το εμβόλιο στη μεταλλαγμένη μορφή του ιού.
Από τις αρχές του έτους έχουμε μια τεράστια πολιτική ζύμωση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερψηφίζει την πρόταση να αρθούν οι πατέντες και να καταστούν οι συνταγές για τα εμβόλια δημόσιες και προς χρήση σε κάθε κράτος, το οποίο όμως από τη θεωρία στην πράξη απέχει έναν καπιταλισμό να, με το συμπάθιο.
Τώρα, έρχονται επιστημονικά δεδομένα για να προσφέρουν μια νέα ελπίδα για αυτό που πραγματικά καίει όλο τον κόσμο: να μην υπάρχουν άλλοι νεκροί και να δούμε τη ζωή να επανέρχεται έστω σε ένα 60-70% της μορφής της πριν εμφανιστεί η πανδημία.
Το πρώτο πακέτο επιστημονικών δεδομένων έρχεται από το Ισραήλ, μια χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στον πληθυσμό, με το 48% των 9 εκατομμυρίων της να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της δρ. Ανάτ Ζόχαρ, αντιπροέδρου στο Maccabi Health Services, παρατηρήθηκε 33% μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό μετά την 14η ημέρα σε 200.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών που τους χορηγήθηκαν και οι 2 δόσεις, οι οποίοι εξετάστηκαν εν συγκρίσει με 200.000 που δεν τους χορηγήθηκε καμία δόση.
Παράλληλα, εντυπωσιακά ενθαρρυντικό είναι ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ανεβαίνει στο 60% μετά την 13η ημέρα για 430.000 ανθρώπους που τους έγινε μόνο η πρώτη δόση του εμβολίου. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Pfizer, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για 92% αποτελεσματικότητα. Τόσο η Ζόχαρ του MHS, αλλά και το Clalit, ο μεγαλύτερος οργανισμός υγείας στο Ισραήλ.
Εξίσου αισιόδοξα είναι τα μαντάτα κι από μια χώρα στην άλλη άκρη της Ευρώπης σε σχέση με το Ισραήλ που αντικρύζει την ανατολική πλευρά της. Στην Ισπανία, η PharmaMar φαίνεται πως έχει βρει μια ουσία η οποία κυκλοφορεί χρόνια στην αγορά φαρμάκων, που μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα κατά 99%. Κι όχι μόνο της αρχικής μορφής του, αλλά και της μετάλλαξης Β117.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η πλιτιδεψίνη που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Aplidin και χρησιμοποιείται σε κάποιες χώρες όπως στην Αυστραλία για το πολλαπλό μυέλωμα, παρουσιάζει αποτελεσματικότητα ως και 28 φορές περισσότερο από τη ρεμντεσιβίρη.
Το πολύ σημαντικό με αυτή την ουσία είναι ότι παρεμποδίζει την ανάπτυξη της πρωτεΐνης eEF1A στα κύτταρα του οργανισμού που φέρει τον ιό κι όχι στον ιό-ξενιστή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποφευχθούν οι μεταλλάξεις του ιού που προκαλούνται από τη μάχη του με μια ουσία-αντίπαλο και φέρνουν την προσαρμογή του στη δράση της.
Στις δύο πρώτες φάσεις της κλινικής μελέτης, η πλιτιδεψίνη έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματική, κυρίως γιατί λειτουργεί καλύτερα σε προληπτικό επίπεδο ή αν δοθεί όσο πιο νωρίς γίνεται στο ξεκίνημα της εξάπλωσης του ιού μέσα στον οργανισμό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν δοθεί συνδυαστικά με ρεμντεσιβίρη, τότε είναι πολύ πιο ισχυρή η δράση της πλιτιδεψίνης και δη στο πρώτο κιόλας 24ωρο της χορήγησης.
Στις πρώτες δύο φάσεις η ουσία αυτή, που βρίσκεται σε μαλάκια της θάλασσας, εφαρμόστηκε in vitro και σε ποντίκια, επομένως αναμένουμε την έναρξη της τρίτης φάσης μελέτης και τα αποτελέσματα που αυτή θα δώσει σε ανθρώπους που είτε έχουν νοσήσει είτε βρίσκονται στις πρώτες ημέρες της νόσου.
* Πηγή: Medscape.com, New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου