Φαίνεται πως έχουν δυνατότητα λογοκρισίας και στέλνουν δεδομένα χρήσης στην Σιγκαπούρη. Αναφορά σε συγκεκριμένο μοντέλο.
Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας συνέστησε στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά κινεζικών κινητών
τηλεφώνων και συνέστησε σε όσους ήδη έχουν, να τα πετάξουν. Αυτό, καθώς σε έκθεση του κρατικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας διαπιστώνεται ότι οι συσκευές φέρουν ενσωματωμένες δυνατότητες λογοκρισίας.Τα κορυφαία τηλέφωνα που πωλούνται στην Ευρώπη από τον κινεζικό γίγαντα των smartphones Xiaomi Corp, έχουν μια ενσωματωμένη ικανότητα να εντοπίζουν και να λογοκρίνουν όρους και φράσεις όπως ”Ελευθερώστε το Θιβέτ”, ”ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν” ή ”δημοκρατικό κίνημα”.
Η δυνατότητα αυτή στο λογισμικό του τηλεφώνου Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την «περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση οποιαδήποτε στιγμή, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας.
″Η σύστασή μας είναι να μην αγοράσετε νέα κινεζικά τηλέφωνα και να απαλλαγείτε από αυτά που έχουν ήδη αγοραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Μαργκιρις Αμπουκεβίσιους παρουσιάζοντας την έκθεση.
Η Xiaomi δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Η έκθεση του National Cyber Centre ανέφερε επίσης ότι το τηλέφωνο Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης τηλεφώνου σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη.
Ένα ελάττωμα ασφαλείας βρέθηκε επίσης στο τηλέφωνο P40 5G της κινεζικής Huawei, αλλά ανάλογο ελάττωμα δεν εντοπίστηκε στο τηλέφωνο της άλλης κινεζικής κατασκευάστριας εταιρείας, OnePlus.
Ο εκπρόσωπος της Huawei στη Βαλτική είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BNS ότι τα τηλέφωνά της εταιρείας δεν κάνουν αποστολή δεδομένων των χρηστών στο εξωτερικό.
Η έκθεση αναφέρει ότι η λίστα με τους όρους και τις εκφράσεις που θα μπορούσαν να λογοκριθούν από τις εφαρμογές συστήματος του τηλεφώνου Xiaomi, συμπεριλαμβανομένου του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνει σήμερα 449 όρους στα κινέζικα και ενημερώνεται συνεχώς. ”Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Λιθουανία αλλά για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό Xiaomi”, ανέφερε έκθεση.
Οι σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας επιδεινώθηκαν πρόσφατα. Η Κίνα ζήτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρέσβη της από το Πεκίνο και είπε ότι θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους αφού η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η διπλωματική της αποστολή της στη Λιθουανία θα έφερε την ονομασία Γραφείο Αντιπροσώπου της Ταϊβάν.
Οι διπλωματικές αποστολές της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το όνομα της πρωτεύουσας Ταϊπέι, αποφεύγοντας μια αναφορά στο ίδιο το νησί, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της έδαφος.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Iνγκριτα Σιμονίτε την περασμένη εβδομάδα και τόνισε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τη χώρα της δεδομένων των πιέσεων που δέχεται από το Πεκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου