Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Τα περίεργα και παράξενα των Παγκοσμίων Κυπέλλων: 20 αξέχαστες ιστορίες!

Μουντιάλ: Τα περίεργα και παράξενα  

         

Το Μουντιάλ του Κατάρ κάνει σέντρα σε λίγες ώρες και το sportfm.gr σας παρουσιάζει 20 περίεργες, αστείες και παράξενες ιστορίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρεμιέρα σε λίγες ώρες στο Μουντιάλ του Κατάρ, με τη διοργανώτρια να υποδέχεται το Εκουαδόρ σήμερα (20/11, 18:00) και το sportfm.gr σας παρουσιάζει 20 περίεργες, αστείες και παράξενες ιστορίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεκινώντας από το μακρινό 1930 έως και τα τελευταία χρόνια.


1. Το 1930 οι ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν μέρος στο Μουντιάλ της Ουρουγουάης (Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ρουμανία, Βέλγιο) ταξίδεψαν με πλοίο έως τη Λατινική Αμερική, ενώ έκαναν αρκετές ασκήσεις στο κατάστρωμα. Στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης, μεταξύ Ουρουγουάης και Αργεντινής, οι φίλαθλοι της «αλμπισελέστε» διέθεταν στην κατοχή τους αρκετά όπλα και πυρομαχικά, όπως διαπίστωσαν μετά από έλεγχο οι αστυνομικές αρχές. Να συμπληρωθεί πως το εν λόγω παιχνίδι διεξήχθη με δύο διαφορετικές μπάλες, μία σε κάθε ημίχρονο, λόγω της διαφωνίας των δύο ομάδων.

2. Όταν ανακοινώθηκε η διοργανώτρια του Μουντιάλ του 1934, η οποία ήταν η Ιταλία, ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσίλινι απαίτησε με απειλητικό τρόπο το τρόπαιο από τους ποδοσφαιριστές. Κάτι το οποίο έγινε πράξη, αν και υπήρξαν «σκιές», καθώς ο διαιτητής του τελικού, ο Σουηδός Ιβάν Έκλιντ, είχε δειπνίσει το προηγούμενο βράδυ με τον Μουσολίνι.

3. Το 1938 η Τσεχοσλοβακία αποτελούταν μόνο από ποδοσφαιριστές των Σλάβια και Σπάρτα Πράγας.

4. Σύμφωνα με τον μύθο, η Ινδία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 1950, καθώς η FIFA απαγόρευσε στους ποδοσφαιριστές της να αγωνιστούν ξυπόλυτοι.

5.Το 1954 οι παίκτες της εθνικής Ιταλίας πήραν στο κυνήγι τον διαιτητή Βιάνα, καθώς τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την ήττα τους, λόγω των αποφάσεών του, από την Ελβετία.

6. Αυτοί είναι οι έξι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε Μουντιάλ με δύο διαφορετικές χώρες: Λουίς Μόντι (Ουρουγουάη 1930-Ιταλία 1934), Χοσέ Σανταμαρία (Ουρουγουάη 1954-Ισπανία 1962), Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία 1954-Ισπανία 1962), Ζοσέ Αλταφίνι (Βραζιλία 1958-Ιταλία 1962), Ρόμπερτ Προσινέτσκι (Γιουγκοσλαβία 1990-Κροατία 1998), Ντέγιαν Στάνκοβιτς (Γιουγκοσλαβία 1998-Σερβία&Μαυροβούνιο 2006).

Μουντιάλ: Τα περίεργα και παράξενα

7. Το 1966, στο παιχνίδι Ιταλία-Βόρεια Κορέα, οι ιθύνοντες της «σκουάντρα ατζούρα» υποστηρίζουν πως οι Βορειοκορεάτες έγιναν αλλαγή και οι 11 στο ημίχρονο!

8. Το 1970, στο παιχνίδι Μεξικό-Ελ Σαλβαδόρ, ο διαιτητής καταλόγισε φάουλ υπέρ των φιλοξενούμενων, ωστόσο εκτελέστηκε από τους γηπεδούχους και μάλιστα σκόραραν!

9. Η γρηγορότερη αλλαγή σε Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε στο 6ο λεπτό, με τον Κουκουρέντζου να αντικαθιστά τον Μπελούτζι στο Αργεντινή-Ιταλία το 1978.

10. Ο όρος «Μουντιάλ» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1978 από τους Αργεντινούς, ενώ το ίδιο έγινε και από τους Ισπανούς το 1982, αλλά και τους Μεξικάνους το 1986, με αποτέλεσμα να γίνει ευρέως γνωστός και να καθιερωθεί.

11. Ο Πέπε Σκιλάτσι μέχρι να αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 1990 με την Ιταλία, είχε λάβει μέρος σε μόλις δύο παιχνίδια με την «σκουάντρα ατζούρα», ένα φιλικό και ένα για τα προκριματικά του Euro 1988. O «Τότο», παρότι είχε δύο συμμετοχές με το εθνόσημο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της χώρας του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ!

Μουντιάλ: Τα περίεργα και παράξενα

12. Μια μεγάλη γκάφα πραγματοποιήθηκε από την Νταϊάνα Ρος στην τελετή έναρξη της Ατλάντα το 1994, καθώς αστόχησε σε κενή εστία από τα δύο μέτρα, κάτι εντελώς αντίθετο από το τελετουργικό, το οποίο προέβλεπε να στείλει την μπάλα να στα δίχτυα.


13. Ο Ρασίντ Γεκίνι αγωνίστηκε τη σεζόν 1994/95 στον Ολυμπιακό, αναφέροντας πως είναι 33 ετών, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα ζήτησε να του αναγνωριστεί το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη, ως μέλος της εθνικής ομάδας της Νιγηρίας στην Ατλάντα, λίγους μήνες πριν φορέσει τη φανέλα των «ερυθρόλευκων», δηλώνοντας 43!

14. Στην ίδια διοργάνωση, οι ποδοσφαιριστές της Ρουμανίας είχαν υποσχεθεί πως αν προκριθούν στα ημιτελικά, έχοντας ήδη επιβληθεί της Αργεντινής του Ντιέγκο Μαραντόνα, πως θα εμφανιστούν κοντοκουρεμένοι και με πλατινέ μαλλί. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε πραγματικότητα, καθώς ηττήθηκαν από τους Σουηδούς στη διαδικασία των πέναλτι.

15. Στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, το παιχνίδι που έχει διεξαχθεί νωρίτερα, είναι στις 11:30 (τοπική) στο Ελβετία-ΗΠΑ το 1994.

16. Στο Μουντιάλ του 1998, ο Λοράν Μπλαν πριν τα παιχνίδια της Γαλλίας, φιλούσε για... γούρι τη φαλάκρα του τερματοφύλακα των «τρικολόρ», Φαμπιέν Μπαρτέζ. Κάτι που φάνηκε να έχει αποτέλεσμα, καθώς εν τέλει έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου.

17. Το 2002 το Καμερούν εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιαπωνία και στην Νότια Κορέα με αμάνικες εμφανίσεις.

18. Το 2010, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, οι ντόπιοι φυσούσαν τις βουβουζέλες, παραδοσιακό μουσικό όργανο, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο τόσο στους ποδοσφαιριστές, όσο και στους τηλεθεατές.

19. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014, ο Χάμες Ροντρίγκες σκόραρε με πέναλτι στα προημιτελικά κόντρα στη Βραζιλία. Το περίεργο είναι ότι κατά τον πανηγυρισμό του προσγειώθηκε πάνω στο μπράτσο του μία τεράστια ακρίδα, με τον πλέον παίκτη του Ολυμπιακού να μην το παίρνει χαμπάρι.


20. Πριν ακόμη αρχίσει το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ έχει προσλάβει «οπαδούς» γειτονικών ασιατικών χωρών, προκειμένου να γεμίσουν τα γήπεδα. Μάλιστα τους προσφέρουν 10 ευρώ, τρία γεύματα ημερησίως, αλλά και εισιτήρια για όποια αναμέτρηση επιθυμούν.



Επιμέλεια: Δημήτρης Κάππας

https://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/mundial/moudial-ta-perierga-kai-paraksena/4339378

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου