Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Οταν η Γιουβέντους έδιωξε τον Μπάτζιο: Το παρασκήνιο που προηγήθηκε

Οταν η Γιουβέντους έδιωξε τον Μπάτζιο: Το παρασκήνιο που προηγήθηκε 

Η ιστορία της αποχώρησης του Ιταλού άσου από τους Μπιανκονέρι

Η ιστορία της Γιουβέντους με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο άρχισε περίεργα και τελείωσε περίεργα, ακριβώς τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι τα καλύτερα έρχονταν για αυτούς.

Καλοκαίρι 1990. Η Φλωρεντία καίγεται από τις αντιδράσεις των οπαδών της Φιορεντίνα για την πώληση του Μπάτζιο στη

Γιουβέντους. Μάιος 1995. Στο Τορίνο ο Ιταλός άσος συναντιέται με τους επικεφαλής των ultras, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο πώλησής του. Μια πώληση που ήρθε κόντρα στη θέλησή του και ακριβώς τη στιγμή που οι Μπιανκονέρι επέστρεψαν στην κορυφή της Ιταλίας…

Η ιστορία του Μπάτζιο και της Γιουβέντους είναι ιδιαίτερη. Πολύ. Είναι σαν μια αγάπη που ποτέ δεν εκδηλώθηκε όσο έπρεπε, όπως είχαν γράψει κάποτε οι Ιταλοί. Περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Μπιανκονέρι τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη όλων των εποχών το 1990. Ή αν σκεφτεί κανείς ότι στο Τορίνο ο «θεϊκός κοτσιδάκιας» έπαιξε την καλύτερη μπάλα της ζωής του. Ή αν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά επειδή δεν νικούσαν. Και όταν, τελικά, νίκησαν, χώρισαν…

Το καλοκαίρι του 1994, η Γιούβε που μετράει οκτώ χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, τα αλλάζει όλα. Ο Ουμπέρτο Ανιέλι παίρνει τον έλεγχο της ομάδας και προσλαμβάνει Αντόνιο Τζιράουντο, Λουτσιάνο Μότζι, Ρομπέρτο Μπέτεγκα. Είναι το τέλος της εποχής Μπονιπέρτι και η νέα διοίκηση προσλαμβάνει τον Μαρτσέλο Λίπι. Στόχος του; Να επαναφέρει τους Μπιανκονέρι στην κορυφή. Αγωνιστικό πλάνο του; Η τριάδα μπροστά, με τον Μπάτζιο ως ελεύθερο πίσω από Βιάλι και Ραβανέλι.

Ο τραυματισμός και η περίεργη απόφαση…

Ο «Ρόμπι», ο οποίος ετοιμάζεται για την 5η του χρονιά στην Κυρία, δηλώνει από την αρχή αισιόδοξος. Αυτή η αισιοδοξία, όμως, αρχικά δεν δείχνει να δικαιώνεται. Η εικόνα της ομάδας στις πρώτες αγωνιστικές δεν είναι και τόσο πειστική, με συνέπεια οι οπαδοί να έχουν αμφιβολίες. Αυτές, όμως, σιγά-σιγά αρχίζουν να φεύγουν. Οι Μπιανκονέρι βρίσκουν, σταδιακά, ρυθμό και είναι πάντα κοντά στην κορυφή. Εκεί θα ανέβουν στις 8 Ιανουαρίου 1995 με το εκτός έδρας 3-1 επί της -μέχρι τότε πρωτοπόρου- Πάρμα. Το σημείο-κλειδί της ιστορίας μας, όμως, ήταν νωρίτερα…

Στις 27 Νοεμβρίου 1994 η Γιουβέντους νικάει εκτός έδρας την Πάντοβα (1-2) με μια φαουλάρα του Μπάτζιο. Ο ίδιος, όμως, δεν θα το χαρεί όσο θέλει… Ο λόγος; Τραυματισμός. Στο γόνατο. Ακόμη ένας. Και εκεί θα παρθεί μια απόφαση που θα αλλάξει την ιστορία: Ο παίκτης δεν θα υποβληθεί σε επέμβαση. Αρχικά λέγεται πως ήταν δική του απόφαση. Μετά ειπώθηκε πως το αποφάσισε το κλαμπ. Το σίγουρο είναι ότι μια νέα επέμβαση στο γόνατο, το οποίο ήταν ήδη διαλυμένο από προηγούμενους τραυματισμούς, ήταν επικίνδυνη.

Το Νο10, επομένως, καλείται να ξεπεράσει το πρόβλημά του μέσω αποθεραπείας. Αυτή, όμως, θα διαρκέσει πέντε μήνες… Θεωρητικά, ήταν το απόλυτο χτύπημα για μια ομάδα που κυνηγούσε το πρωτάθλημα. Στην πράξη, όμως, αποδείχθηκε το αντίθετο. Η Γιουβέντους νιώθει ότι έχει την άνεση να χάσει για μήνες τον Μπάτζιο, λόγω ενός πιτσιρικά. Το όνομά του ήταν Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και ήδη, την προηγούμενη διετία, έκανε τα… ρεπό του Ρομπέρτο. Ηταν ο Πιντουρίκιο που μάθαινε δίπλα στον Ραφαέλο, για να θυμηθούμε τα λόγια του Τζάνι Ανιέλι.

Ο Μπάτζιο μένει εκτός για πέντε μήνες, επιστρέφει τον Απρίλιο του 1995 και βρίσκει μια Γιουβέντους έτοιμη για τον τίτλο. Από αρχές Δεκεμβρίου η ομάδα του Λίπι πάει… τρένο, ο Ντελ Πιέρο με τους Βιάλι – Ραβανέλι συνθέτει μια τριάδα – φωτιά και ο ηγέτης ομάδας μοιάζει… παρείσακτος, αχρείαστος. Μοιάζει να περισσεύει ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, να μην χωράει.

Οι κακές σχέσεις με τον Λίπι…

Ο Λίπι, βέβαια, θα βρει τον τρόπο για να χωρέσει τον Μπάτζιο στο τελευταίο δίμηνο της σεζόν. Ανάμεσά τους, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλά. Τότε, αυτό απλά ψιθυριζόταν. Μετά, όμως, θα το… φωνάξει ο παίκτης. Λίγα χρόνια αργότερα, οι δυο τους βρέθηκαν στην Ιντερ. Και δεν τα πήγαν καθόλου καλά. Στην αυτοβιογραφία του, ο Μπάτζιο περιγράφει το εξής σκηνικό: Σε μια προπόνηση των Νερατζούρι, ο Βιέρι σκοράρει μετά από μια 40άρα μπαλιά του. Ο Κριστιάν και ο Πανούτσι χειροκροτούν τον Ρομπέρτο, προκαλώντας την παρέμβαση του Λίπι: «Βιέρι, Πανούτσι, τι στον π… κάνετε; Νομίζετε ότι είμαστε στο θέατρο; Δεν είμαστε εδώ για να συγχαίρουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε».

Αυτό το σκηνικό, ο Μπάτζιο το συνδέει με κάτι πιο βαρύ: Γράφει ότι ο «Πολ Νιούμαν» του ζήτησε να είναι ο άνθρωπος του στα αποδυτήρια, έχοντας υποψίες ότι το κλίμα γι’ αυτόν δεν είναι καλό. Ο «θεϊκός κοτσιδάκιας» υποστηρίζει ότι αρνήθηκε. Ο Λίπι, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι ζήτησε κάτι τέτοιο.

«Φάμπιο, εσύ με ξέρεις καλά. Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να ζητήσω κάτι τέτοιο από παίκτη μου; Από τον Μπάτζιο; Πιστεύει κανείς από τους παίκτες μου, όλους τους παίκτες μου μέσα στα χρόνια, ότι θα ζητούσα κάτι τέτοιο; Η σχέση μου με τον Μπάτζιο δεν ήταν καλή επειδή παρεξηγήθηκαν πολλά πράγματα. Και κάποια με δική του ευθύνη. Στη Γιουβέντους τα πηγαίναμε καλά, στο τέλος του 1994-95 ήθελε νέο συμβόλαιο. Η διοίκηση δεν ήθελε να του το δώσει, όμως, επειδή είχαμε την αγωνιστική έκρηξη του Ντελ Πιέρο. Οταν αποχαιρέτησα τον Μπάτζιο του είπα “Σου εύχομαι να βρεις αυτό που ψάχνεις”. Μου απάντησε “λυπάμαι γιατί το είχα βρει εδώ”», είπε μιλώντας μέσω Instagram με τον Φάμπιο Καναβάρο.

Η συνάντηση με τους ultras και η εξήγηση του Μότζι

Επιστρέφοντας στον Μάιο του 1995, οι πανηγυρισμοί των οπαδών για το πρωτάθλημα, «παγώνουν». Οι φήμες για πώληση του Μπάτζιο οδηγούν τους ultras της Γιουβέντους σε συνάντηση μαζί του. Η διοίκηση τον κατηγορεί ότι γίνεται με δική του πρωτοβουλία για να πιέσει καταστάσεις. Ο ίδιος το αρνείται και τελικά τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Ο Ρομπέρτο περιμένει μια παρέμβαση του Τζάνι Ανιέλι που δεν έρχεται ποτέ. Αντιθέτως, πέντε χρόνια μετά τη μεταγραφή του, είχε έρθει η ώρα να φύγει. «Η Γιούβε θα νικήσει και χωρίς εμένα. Πονάω που το λέω, αλλά τους το εύχομαι. Κρίμα, γιατί είχαμε αρχίσει επιτέλους να νικάμε μαζί. Είναι η χειρότερη στιγμή αυτών των πέντε χρόνων. Πρέπει να φύγω τώρα που αρχίζουν τα ωραία, δεν είναι δική μου απόφαση όμως. Δεν το θέλω», θα πει οριστικοποιώντας το «διαζύγιο».

«Γιατί πουλήσαμε τον Μπάτζιο; Επειδή υπήρχε ο Ντελ Πιέρο», ήταν η λιτή, κυνική ατάκα του Μότζι…

Διαβάστε στο italians.gr

Η αμφιλεγόμενη πορεία του Ιντσάγκι στη Γιουβέντους: Τα γκολ, η πίκρα και ο Ντελ Πιέρο

Οι 10 μεγαλύτεροι μπαλαδόροι στο ιταλικό ποδόσφαιρο

Ιταλικό ποδόσφαιρο: Παικταράδες που κατέκτησαν λίγα για την αξία τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου