Το 2022 τελείωσε με πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά στο διεθνές επίπεδο

Το 2022 ήταν η χρονιά όπου κυριάρχησε η έννοια των πολύ-κρίσεων και των μέγα-απειλών, για να περιγραφεί αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη όπου από την παγκόσμια ειρήνη έως την δημόσια υγεία, και από την ενεργειακή ασφάλεια μέχρι το περιβάλλον,  οι κίνδυνοι όχι μόνο πολλαπλασιάστηκαν αλλά και κυριάρχησε μια αίσθηση παγκόσμιας κρίσης. Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που

«κληροδοτεί» η χρονιά που τελείωσε σε αυτή που ανατέλλει;

1. Ο πόλεμος χωρίς ορατό τέλος στην Ουκρανία

Το 2022 τελείωσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε πλήρη εξέλιξη και το κυριότερο (και χειρότερο…) χωρίς προοπτική να τελειώσει σύντομα. Παρότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έκαναν δηλώσεις για την επιθυμία τους να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες, οι προτάσεις που τις συνόδευσαν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, με την Ουκρανία να θέτει ως όρο να παραπεμφθεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και να αποχωρήσει από εδάφη που κατέχει και τη Ρωσία να δηλώνει ουσιαστικά ότι αφετηρία της διαπραγμάτευσης είναι όσα θεωρεί ότι πέτυχε στη διάρκεια του πολέμου. Την ίδια στιγμή παρότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίγνωση του κόστους της παράτασης του πολέμου, επιμένουν σε μια γραμμή που θεωρεί ως προϋπόθεση της ειρήνης την παραδοχή μιας ρωσικής ήττας παρότι αυτή στα ίδια τα πεδία των μαχών δεν είναι εμφανής και παρότι έχει γίνει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται το δράμα του πολέμου, με τη Ρωσία να προσπαθεί να καταστρέψει ακόμη περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας, την Ουκρανία να προσπαθεί να καταφέρει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος και το μεγάλο ερώτημα να είναι εάν η Ρωσία θα δοκιμάσει κάποια εκ νέου ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, ιδίως τώρα που ενσωματώνονται πλήρως οι ενισχύσεις από τη μερική επιστράτευση, με σκοπό να αποσπάσει περισσότερα εδάφη πριν την όποια διαπραγμάτευση.

2. Η επιστροφή του εφιάλτη μιας πυρηνικής πολεμικής σύγκρουσης

Το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ως ένα σημαντικό βαθμό είναι και ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία (και προοπτικά με την Κίνα), παρά την προσπάθεια να αποφευχθεί η άμεση «επαφή» νατοϊκών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έχει φέρει πιο κοντά και το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης. Σε αυτό έχουν συμβάλει οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς που έχουν επισημάνει ότι σύμφωνα με το ρωσικό αμυντικό δόγμα, η «υπεράσπιση της πατρίδας» περιλαμβάνει και τη χρήση όλων των μέσων, η αναβάθμιση των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων που ήταν ούτως ή άλλως σε εξέλιξη κυρίως με την ενσωμάτωση των νέων υπερηχητικών πυραύλων, τα προβλήματα στις συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για την παράταση των συμφωνιών τα πυρηνικά όπλα και κινήσεις όπως η απόφαση της Ρωσίας να συμπεριλάβει δυνητικά και την Λευκορωσία στην «πυρηνική ομπρέλα της». Όλα αυτά σημαίνουν ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό μια κλιμάκωση μιας τοπικής σύγκρουσης που θα ενέπλεκε και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα είχε τον κίνδυνο να έφερνε πιο κοντά το ενδεχόμενο για χρήση πυρηνικών όπλων έστω και σε «περιορισμένο θέατρο».

3. Η διαίρεση του κόσμου παγιώνεται

Η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν σήμαιναν ένα ρήγμα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία πολύ βαθύτερο παρά ποτέ. Μάλιστα, το ρήγμα αυτό ως έναν βαθμό αφορά και την Κίνα. Μπορεί να μην ακολουθούν όλες οι χώρες το παράδειγμα των δυτικών χωρών, κάτι που κάνει και τον κόσμο αντικειμενικά πιο «πολυπολικό», ωστόσο είναι σαφές ότι πάνω από τρεις δεκαετίες από την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και το τυπικό τέλος του «Ψυχρού Πολέμου», ο πλανήτης επιστρέφει σε μια λογική στρατοπέδων  που αποτελεί και την έμπρακτη διάψευση της ρητορικής περί παγκοσμιοποίησης.

Το εάν θα συνεχιστεί και θα βαθύνει αυτή η διαίρεση, σε μια περίοδο που προκλήσεις όπως η επικείμενη κλιματική καταστροφή απαιτούν παγκόσμια συντονισμένη κινητοποίηση, ή, ακόμη χειρότερα, θα πάρει ακόμη πιο «θερμές» μορφές θα είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης χρονιάς.