Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

6 πραγματικά αμφιλεγόμενες στιγμές των σπορ

 


Χτυπήματα, αναβολικά, αλλοιώσεις αποτελεσμάτων και πολλά ακόμη απίθανα πράγματα που έχουν συμβεί σε κορυφαία αθλητικά γεγονότα.

Πολλοί είναι εκείνοι που για να μας απομακρύνουν από τα σπορ, μας λένε ότι όλα είναι στημένα και ψεύτικα και ότι δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε εφόσον δεν βγάζουμε εμείς λεφτά. Η αλήθεια είναι πως για χάρη του πρωταθλητισμού έχουμε παρακολουθήσει πολλές αθλητικές παρωδίες στη ζωή μας, όμως λίγα επηρέασαν την

έκβαση ενός αγώνα περισσότερο από τις παρακάτω 6 ιστορίες.

Γεγονότα που σόκαραν τον αθλητικό κόσμο, έγιναν ταινίες και μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Παρακάτω θα βρεις 6 από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού.

Επίθεση στη Nancy Kerrigan

Ονομάστηκε «το χτύπημα που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο». Όταν η αντιπαλότητα της Nancy Kerrigan και της Tonya Harding στο καλλιτεχνικό πατινάζ έφτασε στο σημείο βρασμού, αυτό σήμαινε επιθέσεις και σπασμένα κόκαλα. Ο σκληρός ανταγωνισμός η επιθυμία να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και φυσικά τα χρηματικά έπαθλα θεωρήθηκαν ως λόγοι για την «επίθεση» της Tonya Harding στην Nancy Kerrigan.

Στις 6 Ιανουαρίου 1994, μία ημέρα πριν το παναμερικανικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ ο 21χρονος Shane Stant, χρησιμοποίησε ένα πτυσσόμενο γκλομπ για να χτυπήσει το δεξί πόδι της Kerrigan και να την αφήσει εκτός αγώνων.

Αυτό οδήγησε σε ένα απόλυτο χρυσό για την Harding, ενώ τελικά έγινε γνωστό ότι η επίθεση ενορχηστρώθηκε από τον πρώην σύζυγό της. Λίγους μήνες αργότερα, η Harding ομολόγησε ότι παρεμπόδισε τις προσπάθειες των ερευνών που προσπαθούσαν να διαλευκάνουν τα όσα είχαν συμβεί, και της απαγορεύτηκε ισόβια η συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πατινάζ των ΗΠΑ, ενώ φυσικά της αφαιρέθηκε ο εθνικός της τίτλος. Η ιστορία αυτή συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο και έγινε ταινία (I, Tonya) με πρωταγωνίστρια την Margot Robbie.

Σοβιετική Ένωση – ΗΠΑ στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972

Η ομάδα των ΗΠΑ είχε σχεδόν κατακτήσει το όγδοο χρυσό μετάλλιό της όταν ακούστηκε το τελικό σφύριγμα στον τελικό με την Σοβιετική Ένωση. Τελικό σκορ: 50-49 υπέρ των ΗΠΑ. Τότε όμως ο βοηθός προπονητή της Σοβιετικής Ένωσης έσπευσε στο τραπέζι της γραμματείας και επέμεινε ότι η ομάδα του είχε ζητήσει τάιμ άουτ και θα έπρεπε να της επιτραπεί να επιστρέψει για μια τελευταία επίθεση, κάτι που στη γραμματεία δέχτηκαν χωρίς να μηδενίσουν το ρολόι.

Η πάσα πήγε άουτ και οι Αμερικανοί πανηγύρισαν. Λόγω όμως του ότι το ρολόι δεν μηδενίστηκε, οι Σοβιετικοί είχαν τη δυνατότητα να ξανακάνουν επαναφορά, βρίσκοντας αυτή τη φορά τον Alexander Belov, ο οποίος πέτυχε το buzzer beater βύθισε το νικητήριο για τους Σοβιετικούς. Οι ενστάσεις για το τελικό σκορ απορρίφθηκαν και ξεκίνησαν έρευνες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος, χωρίς αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας την πρώτη ήττα των ΗΠΑ στη διοργάνωση.

Το χέρι του Θεού

Είναι μέχρι και σήμερα η πιο γνωστή απάτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου και φέρει την υπογραφή του Diego Maradona. Στις 22 Ιουνίου του 1986 η Αργεντινή έπαιζε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αγγλία και ο Maradona έδειξε και τις δύο πλευρές του εαυτού του μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ο Diegito ξεγέλασε τους πάντες βάζοντας το χέρι του για να σκοράρει. Στη συνέχεια του αγώνα πέτυχε και δεύτερο γκολ περνώντας με ένα εντυπωσιακό σλάλομ όλη την αγγλική άμυνα. Μετά το τέλος του αγώνα θα παραδεχόταν ότι το πρώτο γκολ μπήκε με «το χέρι του Θεού».

«Ο πιο βρώμικος αγώνας στην ιστορία»

Ο τελικός των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, είχε όλα όσα χρειαζόταν. Ήταν ένας από τους πραγματικά σπουδαίους αγώνες 100 μέτρων του 20ου αιώνα και είχε τα πάντα. Αντιπαλότητα, ένταση, ταχύτητα και δυστυχώς πολλές απαγορευμένες ουσίες.

Οι μισοί από τους διαγωνιζόμενους έσπασαν το φράγμα των 10 δευτερολέπτων, σε μια εποχή που δεν θεωρούνταν δεδομένο αυτό, με τον Ben Johnson από τον Καναδά να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με παγκόσμιο ρεκόρ 9,79 δευτερόλεπτα. Λίγο αφότου έφυγε με τη νίκη, ο Johnson βρέθηκε θετικός σε τεστ στεροειδών και έχασε τον τίτλο, από τον μεγάλο του αντίπαλο, Carl Lewis. Ο Αμερικανός με 9.92 έκανε επίσης παγκόσμιο ρεκόρ, ωστόσο τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκαν αρκετές καταγγελίες εναντίον του, αναφέροντας πώς τις παραμονές των αγώνων ήταν και εκείνος ντοπέ. Πολλοί μιλούν για τον πιο βρώμικο αγώνα στην ιστορία του στίβου.

Deflategate

Ο Tom Brady είναι μία από τις πιο γνωστές αθλητικές φιγούρες στον κόσμο, τόσο εξαιτίας της πολύχρονης κυριαρχίας του στο Football, όσο και λόγω του γάμου (και χωρισμού του βεβαίως) με την Gisele, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι κάποτε ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο. Ο Brady είδε το όνομά του να εμπλέκεται σε αυτό που ονομάστηκε Deflategate.

Ήταν ένα σκάνδαλο που απασχόλησε το σπορ, καθώς οι New England Patriots κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν μια παράνομη διαδικασία για τη μείωση των επιπέδων φουσκώματος της κάθε μπάλας του παιχνιδιού κατ’ εντολή του Brady, ο οποίος προτιμούσε ένα πιο μαλακό κράτημα. Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο και ο Brady τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων αγώνων για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο. Στους Patriots δε, επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για όσα έπραξαν.

Η ιστορία του Steve Bartman

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα που έχουν συμβεί ποτέ σε γήπεδο μπέιζμπολ. Στον αγώνα των Σικάγο Καμπς και των Φλόριντα Μάρλινς στις 14 Οκτωβρίου του 2003, ένας οπαδός των Καμπς που καθόταν κοντά στον αγωνιστικό χώρο, ο Steve Bartman έπιασε δίχως να το πολυσκεφτεί μια μπαλιά που ερχόταν προς το μέρος του. Ωστόσο, δεν είχε αντιληφθεί ότι ο παίκτης Moises Alou πιθανότατα θα έπιανε την μπάλα και θα έδινε τη νίκη και ίσως και τον τίτλο στην ομάδα του.

Η κάμερα έπιασε το πρόσωπο του Bartman και οι οπαδοί της ομάδας του, άρχισαν να τον απειλούν από την ίδια κιόλας ημέρα. Οι φίλοι των Μάρλινς του έστελναν δώρα και χρήματα και ο ίδιος έγινε viral αφού άθελά του έκρινε ένα πρωτάθλημα. Η μπάλα του αγώνα δημοπρατήθηκε για 113 χιλιάδες δολάρια, ο Bartman έγινε ντοκιμαντέρ από τον φοβερό Alex Gibney, ενώ τα χρηματικά ποσά που δέχθηκε από τους φίλους της αντίπαλης ομάδας, έγιναν δωρεά σε ίδρυμα έρευνας για τον διαβήτη. Στο μεταξύ η θέση του Bartman έγινε και τουριστική ατραξιόν.

https://www.oneman.gr/athlitika/6-pragmatika-amfilegomenes-stigmes-ton-spor/?utm_source=Contra&utm_medium=BestofNetwork_HP&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου