Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Το μυστικό σχέδιο της Χαμάς που άλλαξε για πάντα τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή


Israel Hamas
Αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τη Γάζα

Οδηγίες από στόμα σε στόμα, απόλυτη ακρίβεια, ανάθεση καθηκόντων και συγκεκριμένες αποστολές αποτελούν το σχέδιο που ετοίμαζαν εδώ μήνες οι μαχητές της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Άγριες μάχες, αιματοκύλισμα και σφαγές αμάχων, σφοδροί βομβαρδισμοί και η Λωρίδα της Γάζας σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Επί 30 ημέρες ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη

την ανάσα όσα συμβαίνουν στον παλαιστινιακό θύλακα, με το Ισραήλ να αγνοεί τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίζει με μοναδικό του στόχο την “εξόντωση” της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου ρουκέτες εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα και εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν από θαλάσσης, ξηράς και αέρος, αιφνιδιάζοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το σχέδιό της παλαιστινιακής οργάνωσης για επίθεση είχε μόλις μπει σε εφαρμογή. Μία επίθεση οι λεπτομέρειες της οποίας κρατούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι λίγα λεπτά πριν τα ξημερώματα εκείνου του Σαββάτου.

Γύρω στις 5 π.μ., καθώς άρχισε να ξημερώνει πάνω από τη Γάζα, δόθηκαν οι πρώτες οδηγίες, οι οποίες διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα: Φέρτε τα όπλα σας και όποια πυρομαχικά έχετε και συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένα σημεία.

Κανείς ακόμα δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί. Η Επιχείρηση al-Aqsa Flood, η πιο φιλόδοξη επιχείρηση που είχε εξαπολύσει η Χαμάς από τότε που η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση είχε πάρει τον έλεγχο της Γάζας το 2007, ήταν ακόμη μυστική.

Η επίθεση είχε σχεδιαστεί από λίγους σκληροτράχηλους, βετεράνους ηγέτες της Χαμάς και ήταν ακόμη άγνωστο στους άνδρες των οποίων η βία επρόκειτο να συντρίψει κάθε πρόσκαιρη αίσθηση ηρεμίας ή προόδου προς μια νέα σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Το βασικότερο, κατάφερε να μείνει κρυφό από τη Μοσάντ και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Η απόφαση να διαβιβαστούν προφορικά οι οδηγίες σε χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που είναι διασκορπισμένοι μεταξύ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας ήταν το τελευταίο -και καθόλου τυχαίο- από μια σειρά μέτρων που σχεδιάστηκαν για να εξαπατήσουν ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο και να κρατήσουν κρυφή οποιαδήποτε πληροφορία, για το τι θα μπορούσε να συμβεί, από ένα τεράστιο δίκτυο κατασκόπων.

Σχέδιο ακριβείας

Οι οδηγίες εξαπλώθηκαν σε όλη τη Γάζα και δόθηκαν πρώτα στους διοικητές των “ταγμάτων” των εκατό ή περισσότερων μαχητών. Στη συνέχεια στους επικεφαλής των διμοιριών των 20 ή 30 ατόμων, οι οποίοι ενημέρωσαν τους διοικητές μικρότερων ομάδων και αυτοί με τη σειρά τους μετέδωσαν το μήνυμα στους φίλους, τους γείτονες και τους συγγενείς που συμμετείχαν στις ασκήσεις που διεξάγονταν σε δεκάδες τοποθεσίες του θύλακα κάθε εβδομάδα.

Μόνο όταν οι άνδρες συγκεντρώθηκαν, διανεμήθηκαν επιπλέον πυρομαχικά και ισχυρότερα όπλα. Πολλοί είχαν χειριστεί τέτοια όπλα τους προηγούμενους μήνες και τα είχαν επιστρέψει στα οπλοστάσια της Χαμάς μετά από κάθε εκπαίδευση. Σύντομα είχαν στην κατοχή τους χειροβομβίδες, ρουκέτες, βαριά πολυβόλα, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών και εκρηκτικά.

Ήταν πλέον 6 π.μ. Ο ήλιος είχε ανατείλει και οι τελικές διαταγές είχαν εκδοθεί και ήταν ξεκάθαρες. Οι άνδρες έπρεπε να εισβάλλουν μέσα από τα κενά που θα ανοίγονταν στον περιμετρικό φράχτη γύρω από τη Γάζα και να επιτεθούν σε ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες στην άλλη πλευρά.

Έτσι και έγινε.

Israel Hamas
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πλήττει τη Γάζα

Εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν, αιφνιδιάζοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες και έσπειραν τον τρόμο στις μικρές πόλεις Σντερότ και Οφάκιμ καθώς και στα περίχωρα της Ασκελόν, σφαγιάζοντας άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 260 άτομα που συμμετείχαν στο ρέιβ φεστιβάλ μουσικής Supernova, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάνω από 240 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων, πιάστηκαν όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Κάθε μονάδα είχε έναν ξεχωριστό στόχο: μια στρατιωτική βάση, ένα κιμπούτς, έναν δρόμο ή μια πόλη. Συχνά οι εντολές τους συνοδεύονταν από χάρτες που έδειχναν λεπτομέρειες για τις άμυνες και τις θέσεις-κλειδιά μέσα στους στόχους τους, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που αντλούσαν από ανθρώπους που εργάζονταν στο Ισραήλ, υποστηρίζουν οι πηγές. Όπως πιστεύεται το ρέιβ πάρτι στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 260 άνθρωποι δεν ήταν μεταξύ των αρχικών στόχων.

Israel Hamas
Τραυματισμένη Παλαιστίνια θύμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών 2023 Abed Khaled/AP Photo

Οι πρώτες στιγμές των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ προέρχονται από πολλαπλές πηγές, σύμφωνα με τον Guardian, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, εμπειρογνώμονες, πηγές με άμεση γνώση των εκθέσεων ανάκρισης μαχητών της Χαμάς που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, καθώς και υλικό που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό.

Οι δύο άνδρες πίσω από την επιχείρηση

Οι γραπτές εντολές εξηγούσαν στις μονάδες της Χαμάς ένα ακριβές σχέδιο που είχαν εκπονήσει δύο άνδρες, οι οποίοι πιστεύεται από το Ισραήλ ότι ήταν οι κύριοι σχεδιαστές της επίθεσης: Ο Yahya Sinwar, ο γενικός επικεφαλής της Χαμάς στον θύλακα, και ο Mohammed Deif, ο διοικητής των στρατιωτικών ταξιαρχιών al-Qassam και των επίλεκτων ομάδων Nukhba της Χαμάς.

Αν και ο ακριβής ρόλος διαφόρων ηγετών της Χαμάς στην επίθεση δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, είναι σαφές ότι ο Sinwar και ο Deif είχαν κεντρική θέση στο σχεδιασμό της.

Η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για μεγάλο μέρος της βίας εναντίον αμάχων – και για τις φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών και των βασανιστηρίων – στους “εγκληματίες” που ακολουθούσαν τους επιτιθέμενους.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα συνέντευξη ενός συλληφθέντα, ο οποίος δήλωσε ότι “αποστολή ήταν να σκοτώσουμε … όποιον βλέπαμε”. Στη συνέχεια περιέγραψε ότι πυροβολούσε και παιδιά.

Κάθε μονάδα είχε και μία συγκεκριμένη αποστολή. Μία πρώτη ομάδα διατάχθηκε να κατακλύσει τις υποστελεχωμένες και απροετοίμαστες ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από τη Γάζα ή να επιτεθεί σε αμάχους στα σπίτια τους.

Άλλες μονάδες διατάχθηκαν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων όταν αυτές πλησίαζαν, συχνά με ενέδρες σε βασικούς δρόμους. Δεν επρόκειτο για αποστολές αυτοκτονίας, καθώς ο θάνατος των επιτιθέμενων δεν αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης, ένα σημείο του ισλαμικού νόμου που οι σχεδιαστές της επιχείρησης είχαν εξετάσει προσεκτικά, ανέφεραν οι πηγές.

Μια τρίτη μονάδα είχε αναλάβει να αιχμαλωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους και να τους μεταφέρει στα κενά του φράχτη, όπου ειδικές ομάδες περίμεναν για να τους μεταφέρουν στις σύραγγες κάτω από τη Γάζα. Εκεί πιστεύεται ότι κρατούνται περισσότεροι από 240 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής μόνο τέσσερις έχουν απελευθερωθεί και ένας έχει διασωθεί.

Η Χαμάς είχε εξοπλίσει τους μαχητές της με κάμερες GoPro για να καταγράφουν εικόνες από την επίθεση με ορισμένες από τις φρικιαστικές εικόνες που ανέκτησαν οι ισραηλινοί ερευνητές να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, ένα μοντάζ τέτοιων εικόνων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, δείχνει τρομοκρατημένους ανθρώπους να ικετεύουν για τη ζωή τους και ένα κατοικίδιο σκυλί να πυροβολείται. Η δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων στα επίσημα κανάλια της Χαμάς υποδηλώνει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν τουλάχιστον εν μέρει “προπαγάνδα δια της πράξης“, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας.

Σχεδίαζαν την επίθεση εδώ και δύο χρόνια

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, μετά τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ. Ισραηλινές πηγές λένε ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν μικρότερο -ίσως ένα έτος ή 18 μήνες- και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε προσπάθεια να ενισχυθεί η ισραηλινή πεποίθηση ότι η Χαμάς είχε αλλάξει την εστίασή της από τη βία κατά του Ισραήλ στην οικονομική ανάπτυξη στη Γάζα.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται ο Guardian, άλλοι στόχοι των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου πιθανώς περιλάμβαναν τη διακοπή των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, την περαιτέρω υπονόμευση της Παλαιστινιακής Αρχής, την απόσπαση της προσοχής από την αποτυχία της Χαμάς να παράσχει υπηρεσίες ή να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και την πρόκληση μιας βίαιης αντίδρασης από το Ισραήλ που θα κινητοποιούσε τους δικούς του υποστηρικτές στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και αλλού.

Μάλιστα, πέντε ημέρες μετά την επίθεση, ηγέτης της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι η επίθεση ήταν προληπτικό χτύπημα όταν η οργάνωση έμαθε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ετοίμαζαν μεγάλη επίθεση στη Γάζα μετά την εβραϊκή γιορτή Σουκότ.

https://www.news247.gr/kosmos/epixeirisi-al-aqsa-flood-to-mistiko-sxedio-tis-xamas-pou-allaxe-gia-panta-tis-isorropies-sti-mesi-anatoli/?utm_source=Contra&utm_medium=BestofNetwork_HP&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου