Στον απόηχο του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ συνεχίζει να κινείται και την Τρίτη η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική -και όχι μόνο- επικαιρότητα, με τον «Κάιζερ» (αυτοκράτορας) του ποδοσφαίρου να φεύγει από τη ζωή την Κυριακή 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 78 ετών.
Έχοντας μια ζωή που συνδέθηκε με το ποδόσφαιρο, τόσο εντός του
αγωνιστικού χώρου όσο και εκτός αυτού, ο Μπεκενμπάουερ είχε στιγμές δόξας αλλά και στιγμές με «σκιές» τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του διαδρομή.Ακολουθούν ορισμένες από αυτές.
Βαριά η κληρονομία του
Ο Μπεκενμπάουερ θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές και προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Είναι ο μοναδικός αμυντικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει κερδίσει δύο φορές τη Χρυσή Μπάλα, ενώ συχνά του αποδίδεται η επινόηση του λίμπερο, ενός αμυντικού παίκτη που «χτίζει» το παιχνίδι της ομάδας από τα μετόπισθεν.
Αναδείχθηκε δύο φορές Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς, ενώ επιλέχθηκε στην Παγκόσμια Ομάδα του 20ού Αιώνα το 1998 και στην Dream Team των Μουντιάλ της FIFA το 2002.
Ένας από τους τρεις που κέρδισε Μουντιάλ ως παίχτης και προπονητής
Ο Μπεκενμπάουερ είναι στην ιδιαίτερα ξεχωριστή λίστα των 3 ανθρώπων που έχουν κερδίσει το Μουντιάλ της FIFA ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής.
Το 1974 κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίχτης και το 1990 οδήγησε από τον παγκό την εθνική του ομάδα στην κατάκτηση του τροπαίου στα γήπεδα της Ιταλίας.
Οι άλλοι δύο που βρίσκονται στη σχετική λίστα είναι ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάμπ Ντεσάμπ και ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο.
Οι κατηγορίες για διαφθορά
Ο «Κάιζερ» βρέθηκε στο επίκεντρο καταγγελιών το 2006, όταν ήταν επικεφαλής της διοργάνωσης του Μουντιάλ που διοργανώθηκε στη Γερμανία.
Ο ίδιος και ακόμα 3 άτομα της επιτροπής που διοργάνωσε το Μουντιάλ τέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας Ελβετών εισαγγελέων, για ένα πιθανό ταμείο ρουσφετιών για το εν λόγω τουρνουά και μια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ προς την FIFA το 2005.
Η υπόθεση παραγράφηκε το 2022, 2020 εν μέσω καθυστερήσεων στο δικαστικό σύστημα που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.
Το 2014 του επιβλήθηκε αποκλεισμός 90 ημερών από το ποδόσφαιρο επειδή δεν βοήθησε την έρευνα για τη διαφθορά γύρω από τις διαδικασίες υποβολής προσφορών για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022.
Ο θάνατος του γιου του και η προσωπική του ζωή
Ο Μπεκενμπάουερ έχασε τον γιο του, Στέφαν, το 2015 όταν ο τελευταίος πέθανε σε ηλικία 46 ετών λόγω όγκου στο κεφάλι με τον οποίο είχε διαγνωστεί δύο χρόνια πριν.
Ήταν το μικρότερο παιδί από τον πρώτο γάμο του Μπεκενμπάουερ
Ο Μπεκενμπάουερ δήλωσε ότι μετάνιωσε που έβαλε το ποδόσφαιρο πάνω από την οικογένειά του – ισχυριζόμενος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το 20005, ότι «ήταν κακός πατέρας» επειδή «δεν ήταν ποτέ εκεί».
Συνολικά, απέκτησε 5 παιδιά από 3 ξεχωριστούς γάμους.
Προβλήματα υγείας
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακό πρόβλημα, οφθαλμική βλάβη, Πάρκινσον, καθώς και άνοια.
Λόγω των παραπάνω, είχε αποσυρθεί από τις δημόσιες εμφανίσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Το 1982 ο Μπεκενμπάουερ μετακόμισε στην Αυστρία όπου οι φορολογικοί συντελεστές ήταν χαμηλότεροι σε σχέση με τη Γερμανία.
Το 1987 τιμωρήθηκε με πρόστιμο από τις ελβετικές αρχές για φοροδιαφυγή ενώ ζούσε στην Ελβετία μεταξύ 1977 και 1980.
https://www.fortunegreece.com/photo-gallery/frants-bekenmpaouer-oi-lampres-kai-oi-skoteines-stigmes-tou-podosfairikou-aftokratora/#1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου