Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Μαρτυρία του Αγίου Πορφυρίου για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Ούτε στην Αίγυπτο ούτε εκεί που τον ψάχνουν, βρίσκεται κοντά στο...»






Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πού βρίσκεται, παραμένει ανέκαθεν ένα άλυτο μυστήριο, με αρκετούς, σχετικούς με το ζήτημα ή μη, να εκφράζουν την άποψή τους ή και τα...

οράματά τους για το πού πρέπει να αναζητηθεί.

Στη μαρτυρία της αναφέρει: «Μια μέρα που πήγαμε, μας έλεγε ο Γέροντας ότι με το χάρισμα που είχε από μικρός, διέκρινε από πολύ μακριά νερά, άγια Λείψανα, αρχαίους Ναούς, αρχαίους τάφους.

Ακόμα και για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μας έλεγε ότι δεν είναι ούτε στην Αίγυπτο ούτε εκεί που τον ψάχνουν, αλλά είναι εδώ στην Ελλάδα κοντά στο αρχαίο Δίον και συγκεκριμένα στην Κατερίνη στην «Κονταριώτισσα», δίπλα σ’ ένα παλιό εκκλησάκι της Παναγίας».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έδωσε την απάντηση για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Αυτές είναι οι 2 πιο πιθανές τοποθεσίες που θα τον βρείτε»

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πού μπορεί να βρίσκεται, αποτελεί ένα διαχρονικό αίνιγμα για τους αρχαιολόγους, αναζητώντας το ποια είναι η αλήθεια σχετικά με το πιο σπουδαίο ιστορικό ζήτημα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, ότι είναι πεπεισμένη για το που βρίσκεται ο τάφος έφερε και πάλι στην επιφάνεια, το διαρκές αρχαιολογικό και ιστορικό αίνιγμα, που αναζητούν οι αρχαιολόγοι. Η κ. Αρβελέρ, ανέφερε ότι είναι πλέον πεπεισμένη, ότι ο τάφος του Μεγάλου στρατηλάτη, βρίσκεται στην Βεργίνα, εκεί όπου υποστηρίζουν άλλοι αρχαιολόγοι, ότι βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Αλέξανδρου.

Παρέθεσε μάλιστα 6 επιχειρήματα, για να υπερασπιστεί την άποψη της. Και αυτά είναι:

– Το ελαφαντοστέινο ομοίωμα του Αλέξανδρου,
– Η παράσταση στη ζωφόρο που δείχνει μια δράση η οποία για να αποτυπωθεί έπρεπε προηγουμένως να έχει συμβεί
– Η αρχική επιθυμία του Μακεδόνα να ταφεί στον τόπο του,
– Το χρονικό κενό από την ταφή στο σημείο που ξέρουμε, μέχρι να κατασκευαστεί το μαυσωλείο
– Το ύψος του νεκρού που, όπως λέει, δε μοιάζει με του πατέρα, αλλά περισσότερο με του ίδιου του Αλέξανδρου και τέλος
– Τον χουντίτη, ένα ορυκτό της Αιγύπτου που βρέθηκε στον τάφο.

Στην κ. Αρβελέρ, «απάντησε» η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, λέγοντας ότι τα στοιχεία, δείχνουν ότι ο τάφος που βρήκε ο Μανώλης Ανδρόνικος, είναι του Φιλίππου. Όπως τόνισε μάλιστα η αρχαιολόγο, το συγκεκριμένο μνημείο έχει μελετηθεί από ανθρωπολόγους και όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος νεκρός στον συγκεκριμένο τάφο, διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, επομένως αποκλείεται εξαρχής ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στα 33 του χρόνια.

Ο ιστότοπος Dnews ρώτησε την τεχνητή νοημοσύνη, να δώσει και αυτή την άποψή της. Η απάντησή της, δείχνει, ότι το θέμα, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αινίγματα.

Οι απαντήσεις του ΑΙ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί μέσα στα αιώνες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί με σιγουριά η τοποθεσία του. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, πιθανότατα κοντά στην πόλη που ίδρυσε και ο ίδιος.

Πολλοί αρχαιολογικοί ενδιαφέρονται για το θέμα και συνεχίζουν να αναζητούν τον τάφο του Αλεξάνδρου. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο τάφος μπορεί να είναι θαμμένος κάτω από την σύγχρονη πόλη της Αλεξάνδρειας, πιθανώς κάτω από τον περίφημο φάρο της πόλης ή κάπου κοντά στην αρχαία βασιλική σήραγγα της Αλεξάνδρειας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την ακριβή τοποθεσία του τάφου, και η ακριβής τοποθεσία ενδέχεται να παραμείνει ένα μυστήριο για πολλά χρόνια ακόμη.

Η πιθανότητα να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι περισσότερο συγκεντρωμένη σε δύο κύριες περιοχές:

– Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη και είναι λογικό να ήθελε να ταφεί κοντά σε αυτήν. Ακόμη, η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή συνεχίζει να αναζητεί τον τάφο του εκεί.

– Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα, τη γενέτειρά του. Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Αλεξάνδρεια, ορισμένοι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν αυτήν την περιοχή ως πιθανό τόπο ταφής.

Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις και τις ερευνητικές προσπάθειες, δεν υπάρχει ακόμη η απόλυτη βεβαιότητα για την ακριβή τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου