Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας φθάνει τους 195.123 νεκρούς έως τώρα.
Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει την Ινδία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατη έλλειψη οξυγόνου εν μέσω αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού.
Η Βρετανία, έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή αναπνευστήρων και
συσκευών οξυγόνου. Οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης αναμένεται να στείλουν και αυτές βοήθεια.Η Γαλλία θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο αποστολές εφοδίων.
Μεταξύ άλλων θα σταλούν γεννήτριες παραγωγής οξυγόνου, αναπνευστήρες και κρυογονικές δεξαμενές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίσαν τεστ, αναπνευστήρες και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό ενώ θα προσπαθήσουν επίσης να παρέχουν στην χώρα προμήθειες οξυγόνου.
Εγγραφείτε και ακολουθήστε
Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας και τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις στο e-mail σας. Μάθετε Περισσότερα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον «θα στηρίξει αταλάντευτα» την Ινδία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
«Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα στηρίξει αταλάντευτα τον ινδικό λαό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Ο Μόντι, σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «εποικοδομητική» συνομιλία, προσθέτοντας ότι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την αμερικανική βοήθεια. Σύμφωνα με το γραφείο του ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στα εμβόλια και υπενθύμισε ότι η Ινδία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να χαλαρώσει τους κανόνες σε ό,τι αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.
Το Νέο Δελχί βρίσκεται σε αυστηρό lockdown καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό. Μάλιστα η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για περισσότερα πό 500 εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου σε όλη την χώρα προκειμένουν να ενισχυθεί ο εφοδιασμός.
Ενώ το γειτονικό Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα με την Ινδία αρχής από την Δευτέρα, 26 Απριλίου, για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.
Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα στείλει προσωπικό και εφόδια για την αντιμετωπίση της πανδημία, δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο Τέντρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Υπενθύμισε επίσης ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, 2.600 μέλη του ΠΟΥ είναι καθ’ οδόν για την Ινδία ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κορονοϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισεκ. κατοίκων στο χάος. Την Κυριακή η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, με σχεδόν 350.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα, με το σύνολό τους να ξεπερνά πλέον τα 17 εκατομμύρια.
Καταγράφηκε επίσης νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων: 2.812 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει έως τώρα τους 195.123 νεκρούς.
Στο Νέο Δελχί, οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς. Οικογένειες παρακαλούν, ματαίως, να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι πεθαίνουν προτού να φτάσουν καν στο νοσοκομείο.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έκδηλη η σημασία του εμβολιασμού», επέμεινε ο Τέντρος.
Πηγή: BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου