Έχοντας ήδη στα 25 του περάσει από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, ο Ντομ Τέλφορντ αδυνατούσε να παραμείνει στο υψηλό επίπεδο γιατί δεν σκόραρε αρκετά. 

Είναι ένα πολυδιαβασμένο κλισέ, όμως ο κάθε επιθετικός ζει και πεθαίνει για το γκολ. Όσο ικανός κι αν μοιάζει στο χορτάρι, αν η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα δεν είναι «ερωτική», τότε αργά ή

γρήγορα το σύστημα τον αποβάλλει. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν μέχρι και φέτος ο Ντόμινικ Τέλφορντ, που αν και διανύει ήδη τον όγδοο χρόνο επαγγελματικής καριέρας, μπορούσε μέχρι πρόσφατα να μετρήσει τα τέρματά του στα δάχτυλα.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ο μικρόσωμος Άγγλος φορ ξεπήδησε από τις άσημες ακαδημίες της Κλίθερο Γουλβς και σε ηλικία 16 ετών η Μπλάκπουλ της Τσάμπιονσιπ τον έκανε δικό της. Ο σύλλογος τότε βίωνε σοβαρά οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα, αλλάζοντας τρεις προπονητές σε μία σεζόν και βλέποντας το καλοκαίρι να αποχωρούν από το ρόστερ 27 (!) παίκτες, σε μία ευκαιρία που ο Τέλφορντ δεν άφησε αναξιοποίητη.

Πριν καν ενηλικιωθεί ο ταχύτατος επιθετικός θα γράψει 14 συμμετοχές στην δεύτερη κατηγορία, στρέφοντας πάνω του τα βλέμματα της Πρέμιερ Λιγκ. Ο νεαρός συνδύαζε αρμονικά τεχνική και επιτάχυνση, που έδινε στο ευέλικτο σκαρί του μεγάλο πλεονέκτημα στο «ένας προς έναν». Μοναδικό του πρόβλημα αποτελούσε το γκολ, αφού ο Τέλφορντ αδυνατούσε να χαλιναγωγήσει τα γοργά του ποδια, σπαταλώντας συχνά πολύτιμες ευκαιρίες.

 

τέλφορντ νιούπορτ

 

Αυτό ευτυχώς δεν αποθάρρυνε την έμπειρη Στόουκ, που έτσι κι αλλιώς νοιαζόταν περισσότερο για τις αμυντικές της επιδόσεις, από το να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2015 και να επενδύσει στο ταλέντο του. Η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί βιαστική και άκαρπη για τις δύο πλευρές, με τον Τέλφορντ δύο χρόνια μετά να μην έχει πραγματοποιήσει ακόμα ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα.

Την λύση θα δώσει τελικά η Μπρίστολ Ρόβερς, που θα τον δανειστεί για την σεζόν 2017/18, δίνοντας του αγωνιστικό χρόνο για πρώτη φορά μετά τον… παρθενικό του με την Μπλάκπουλ. Στο πρώτο του παιχνίδι ως βασικός απέναντι στην Γουίκομ για το EFL Trophy θα αναδειχθεί Man of the Match, σημειώνοντας δύο γκολ και μία ασίστ. Ο ενθουσιασμός που θα σκορπίσει δεν θα κρατήσει, αφού ο σύλλογος του Μπρίστολ πραγματοποιεί τραγική πορεία στο πρωτάθλημα και ο ίδιος βλέπει την ενδεκάδα με τα κυάλια.

Από τις 19 συνολικά συμμετοχές του στην League One μόλις μία θα είναι ως βασικός (θα βγει μάλιστα ως αλλαγή στο 60′), όντας συχνά η τελευταία αλλαγή. Στο δεύτερο μισό της χρονιάς η πορεία της ομάδας θα βελτιωθεί, όμως ο δικός του χρόνος θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, με το συμβόλαιό του με την Στόουκ να οδεύει προς το τέλος του, ο Τέλφορντ θα αναγκαστεί να κοιτάξει ακόμα χαμηλότερα για να συνεχίσει την καριέρα του.

 

τέλφορντ νιούπορτ

 

Η Μπέρι μοιάζει να ρισκάρει με την επιλογή του, όμως θα πετύχει διάνα. Ο 22χρονος τότε φορ θα διανύσει μακράν την καλύτερη χρονιά του (μέχρι φέτος) και θα βοηθήσει την ομάδα του να κατακτήσει στο τέλος την απευθείας άνοδο. Στο πρωτάθλημα θα πετύχει τον «δυσθεώρητο» αριθμό των έξι γκολ, όμως για πρώτη φορά θα αποδείξει εκτελεστική δεινότητα έστω κι αν ήταν σε παράλληλη διοργάνωση.

Στο σχετικά αδιάφορο EFL Trophy (τότε γνωστό ως Checkatrade Trophy) ο Τέλφορντ θα βρει μια απαράμιλλη για τα δεδομένα του φόρμα, όπου θα σκοράρει εφτά φορές, θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και θα οδηγήσει την Μπέρι ως τα ημιτελικά του θεσμού. Το γεγονός αυτό θα είναι τόσο αναπάντεχο για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, που θα του κολλήσουν το προσωνύμιο «Mr Checkatrade»!

Για μια ακόμη φορά η χαρά θα είναι πρόσκαιρη, αφού ο σύλλογος δεν θα… βγάλει καλοκαίρι και τον Αύγουστο θα αποβληθεί οριστικά από το πρωτάθλημα. Τόσο ο Τέλφορντ, όσο και ο προπονητής του Ράιαν Λόου, θα προλάβουν να φύγουν πριν την έναρξη της χρονιάς με προορισμό την Πλίμουθ (ξανά της League Two). Η σεζόν θα αποτελέσει μια επανάληψη της προηγούμενης, αφού ο Λόου θα καταφέρει να φτάσει ξανά στην άνοδο, με την συμμετοχή του «πουλέν» του ωστόσο να είναι περιορισμένη.

 

τέλφορντ νιούπορτ

 

Μετά από 35 συμμετοχές σε ενάμιση χρόνο και μόλις τρία γκολ, ο Τέλφορντ θα αποφασίσει να αποχωρήσει ξανά. «Είναι ένας επιθετικός σπουδαίας κλάσης, όμως παραμένει ασταθής και είναι συχνά επιρρεπής στους τραυματισμούς. Έχει πετύχει για μένα σημαντικά τέρματα τόσο στην άνοδο με την Μπέρι, όσο και εδώ με την Πλίμουθ, αλλά δεν έχει βρει ρυθμό ώστε να το κάνει αυτό συνέχεια. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει πολλά γκολ με την Νιούπορτ και θα την βοηθήσει κι αυτή να ανέβει κατηγορία».

Μπορεί το «αντίο» του Λόου να ακουγόταν κάπως παρηγορητικό, όμως σήμερα αποδεικνύεται ανατριχιαστικά προφητικό. Έστω κι αν οι εννιά πρώτοι μήνες του στο Ρόντνεϊ Παρέιντ έμοιαζαν απελπιστικά «άσφαιροι» με τους προηγούμενους, ο «Mr Checkatrade» στα μέσα Οκτωβρίου αποφάσισε να γίνει… «Mr League Two». Τα όσα έχει πετύχει ο Τέλφορντ έκτοτε δεν έχουν προηγούμενο και τον κατατάσσουν σήμερα στον πιο παραγωγικό παίκτη σε ολόκληρο το Νησί!

Από τις 19 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχει σημειώσει έστω ένα τέρμα σε οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια (!), έχει γράψει το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του και έχει γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της κατηγορίας με συνεχόμενα βραβεία για τον «Παίκτη του Μήνα», σε κάτι που μέχρι πρόσφατα είχε καταφέρει μόνο ο Έοϊν Ντόιλ. Φυσικά αυτά τα επιτεύγματά του τον έχουν φέρει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 14 τέρματα, που παρεπιμπτόντως είναι ακριβώς όσα είχε σημειώσει συνολικά στα εφτά προηγούμενα χρόνια!

 

τέλφορντ νιούπορτ

 

Όλα αυτά έχουν συμβεί σε μόλις 13 συμμετοχές, από τις οποίες ο Τέλφορντ έχει αποχωρήσει μόνο μια φορά ηττημένος από το γήπεδο, καθώς η Νιούπορτ Κάουντι χάνει κάθε δεύτερο αγώνα που δίνει χωρίς αυτόν. Τώρα που αυτός διανύει δαιμονιώδη περίοδο, ο ουαλικός σύλλογος έχει μία ήττα στα τελευταία δώδεκα παιχνίδια και έχει σκαρφαλώσει στην 4η θέση της βαθμολογίας, σε απόσταση αναπνοής (-1) από την απευθείας άνοδο.

«Δεν έχω περάσει εύκολα στο ποδόσφαιρο. Είχα δύσκολες στιγμές, κατά τις οποίες βρέθηκα τραυματισμένος, στην κερκίδα, στον πάγκο ή ακόμα κι εκτός ρόστερ. Ακόμα κι αν έπαιζα καλά, δεν σκόραρα αρκετά και όπως στα πάντα στην ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, ή βουλιάζεις ή κολυμπάς. Πρέπει πάντα να συνεχίζεις την σκληρή δουλειά και στο τέλος θα δρέψεις τους καρπούς της δουλειάς σου». Ο Ντομ Τέλφορντ, δίκαια ίσως, χαρακτηριζόταν «άσφαιρος» όπου κι αν πήγαινε, όμως φέτος σκοράρει κάθε 74 λεπτά, πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλον στην Αγγλία και δείχνει έτοιμος να ανέβει ξανά επίπεδο!

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: Έοϊν Ντόιλ: O «Ginger Pele» που κάθεται στην κορυφή της Ευρώπης

https://eyap.gr/ntom-telfornt-o-asfairos-poy-skorarei-74-lepta/