Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν περισσότερες από 11-12 χιλιάδες περιπτώσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δύο μάλλον αυθαίρετα συμπεράσματα που αδικούν κατάφωρα την συγκεκριμένη χώρα και τις υγειονομικές δομές της. Πιο συγκεκριμένα, πολλές άλλες χώρες έχουν θέσει την Δανία στην κορυφή της λίστας με τους πιο επικίνδυνους προορισμούς, θέτοντας περιορισμούς. Για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν καν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι Δανοί που επισκέπτονται άλλα κράτη είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η Δανία έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων (σε τόσο μεγάλα νούμερα ώστε να αρθούν τα μέτρα) έκανε πολλούς (κυρίως αντιεμβολιαστές κάθε είδους και μορφής) να πιστέψουν ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν επαρκή προστασία.
Μια προσεχτικότερη ματιά όμως μαρτυρά την πλήρη αλήθεια. Όλα αυτά συμβαίνουν όχι λόγω ελλείψεων του συστήματος, αλλά για ακριβώς τον αντίθετο λόγο! Οι Δανοί έχουν επιλέξει να εξετάζουν ΟΛΑ τα θετικά τεστ και κατά συνέπεια είναι απολύτως λογικό να εμφανίζουν πολύ περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, ενώ από την στιγμή που σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι, είναι επίσης λογικό να υπάρχουν ελάχιστοι ανεμβολίαστοι με την συγκεκριμένη μετάλλαξη!
Ουσιαστικά η χώρα μοιάζει να τιμωρείται από την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να δέχεται τα συγχαρητήρια της υπόλοιπης Ευρώπης για την στάση της. Εξαιτίας αυτής οι επιστήμονες μπορούν να έχουν πολύ περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και την ίδια ώρα έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν και την συμπεριφορά της Όμικρον, δηλαδή να γνωρίζουν τον βαθμό μεταδοτικότητάς της, την έκταση της επικινδυνότητάς της, αλλά και το κατά πόσο μπορούν να καταπολεμήσουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της τα διάφορα διαθέσιμα εμβόλια.
Χάρη στους Δανούς οι επιστήμονες δείχνουν να καταλήγουν, για παράδειγμα, στην άποψη ότι σαφώς η Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από την Δέλτα, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν στο ότι τουλάχιστον λιγότεροι άνθρωποι (σε ποσοστό) καταλήγουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή χρειάζονται νοσηλεία. Όταν, όμως, ο απόλυτος αριθμός είναι τόσο μεγαλύτερος σε σχέση πάντα με την Δέλτα, είναι λογικό να αυξάνεται η πίεση των μονάδων υγείας και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές του συστήματος. Και φυσικά είναι ξεκάθαρο και ευκόλως κατανοητό ότι δεν διαθέτουν όλες οι χώρες υγειονομικές δομές του επιπέδου της Δανίας και ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα της Όμικρον σε άλλα σημεία του πλανήτη μπορεί να έχει πολύ πιο δυσάρεστες προεκτάσεις.
Ενθαρρυντικό παραμένει πάντως για τους επιστήμονες το γεγονός ότι για την ώρα φαίνεται ότι η τρίτη δόση, η λεγόμενη αναμνηστική, δείχνει να περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των μολύνσεων. Μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Σέρουμ έδειξε κατέδειξε ότι η τρίτη δόση με εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να προσφέρει 55% προστασία, ενώ την ίδια ώρα μελέτη Σκωτσέζων ειδικών αποδεικνύει πως το ενδεχόμενο νοσηλείας ατόμων που έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη Όμικρον είναι μειωμένο σε ποσοστό 60% συγκρινόμενο με την Δέλτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου