Μελετητές προσπαθούν να αναπαράγουν την προ 800 ετών μουσική από τον τόπο της γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ.
Καμπάνες και όργανα από τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ εμπνέουν τις προσπάθειες ερευνητών να αναδημιουργήσουν τη μουσική που ακουγόταν στη γενέτειρα του Ιησού πριν από σχεδόν 800 χρόνια κατά την εποχή των Σταυροφοριών.
Υπό το φόβο της πιθανής καταστροφής τους, οι Σταυροφόροι έθαψαν τις 13 χάλκινες καμπάνες κοντά στην εκκλησία την παραμονή μιας μουσουλμανικής επίθεσης στα μέσα του 13ου αιώνα, σφουγγίζοντας τες με ζωικό λίπος για να τις προστατεύσουν από τη σκουριά, είπε ο Νταβίντ Καταλούνια, ο οποίος ηγείται ενός έργου κατασκευής πιστών αντιγράφων τους.
«Είναι μια πολύ μακρά διαδικασία, όχι μόνο από την άποψη της κατασκευής της υλικότητας των οργάνων, αλλά και του πολιτισμικού και πνευματικού πλαισίου της εποχής», δήλωσε ο Καταλούνια, ερευνητής από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Wuerzburg της Γερμανίας.
Με την ολοκλήρωση της ερευνητικής φάσης, εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών αντιγράφων τους.
Εν τω μεταξύ, ένα χτύπημα αρκεί για να ηχήσει πεντακάθαρα ένα κουδούνισμα ψηλής ηχητικότητας από τις αρχικές καμπάνες, των οποίων τα γλωσσίδια έχουν σαπίσει εδώ και καιρό - όπως επιδεικνύει στο Reuters η Κουστοδία των Αγίων Τόπων της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία έχει στην κατοχή της τη μοναδική αυτή συλλογή.
″Είναι το μισό του αρχικού ήχου, (ο οποίος) ήταν πολύ πιο πλούσιος και δυνατός και λίγο χαμηλότερος”, είπε ο Καταλούνια.
Οι καμπάνες ήταν μέρος ενός καριγιόν που συνόδευε τις ψαλμωδίες εντός της εκκλησίας, δήλωσε ο Φραγκισκανός μοναχός, πατήρ Στέφανος, λειτουργός της Κουστοδίας.
Ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, μαζί με 222 μεσαιωνικούς χάλκινους σωλήνες από το εκκλησιαστικό όργανο της Βασιλικής της Γέννησης, κατά τη διάρκεια διεργασιών στο φραγκισκανικό συγκρότημα της εκκλησίας, είπε ο πατέρας Στέφανος.
Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης το σκήπτρο του καθολικού επισκόπου της Βηθλεέμ και κηροπήγια από τον 12ο αιώνα, τα οποία, σύμφωνα με την Καταλούνια, κατασκευάστηκαν στη Γαλλία, υποδηλώνοντας κοινή προέλευση με τις καμπάνες και τους σωλήνες του εκκλησιαστικού οργάνου, που ο πατέρας Στέφανος υποστηρίζει ότι είναι οι παλαιότεροι στον Χριστιανικό κόσμο.
Ο πατέρας Στέφανος ελπίζει ότι η συλλογή θα εκτεθεί αλλά και θα... παιχτεί σε μουσείο της Ιερουσαλήμ που σχεδιάζει να ανοίξει η Κουστοδία των Αγίων Τόπων μέχρι το 2024.
«Αυτές οι καμπάνες είναι πολύ σημαντικές για εμάς γιατί είναι οι καμπάνες της Βηθλεέμ (και ένα) σύμβολο της Γέννησης στον χριστιανικό κόσμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου