Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Τι λείπει από τον ΠΑΟΚ, τι λείπει…

Τι λείπει από τον ΠΑΟΚ, τι λείπει…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την Ολλανδία για τις πρώτες ημέρες προπονήσεων του νέου ΠΑΟΚ, προσπαθώντας να βρει αυτό ή αυτά που λείπουν ακόμη από την ομάδα του Λουτσέσκου σε επίπεδο χαρακτηριστικών.

Πρώτες ώρες και πρώτες ημέρες μαζί με τη νέα ομάδα του ΠΑΟΚ εδώ στην Ολλανδία. «Εμείς μαζί…» που λένε και τα παιδιά, για 15η φορά σε αυτή τη διαδικασία και όπως όλος ο κόσμος περιμένουμε να δούμε και να μάθουμε πολλά. Έλεγε ο Μπότο σήμερα το πρωί

ότι στην προετοιμασία της Μπενφίκα δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να παρακολουθούν! Λάθος! Είναι τόσο χρήσιμο για όλη την επαφή με την ομάδα. Και ο δημοσιογράφος πάντα μαθαίνει! Συνεχώς εκπαιδεύεται. Παίρνει μεγάλη βοήθεια για τα συμπεράσματα που βγάζει από τη συνολική και καθημερινή λειτουργία της ομάδας, αρκεί να μην ενοχλεί. Αρκεί να σέβεται όσους τον φιλοξενούν και να μην δημιουργεί πρόβλημα.

Αυτή η προετοιμασία του ΠΑΟΚ το 2022, έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές, υπάρχουν νέα πρόσωπα. Ευκόλως εννοούμενο είναι ότι στο ξεκίνημα της χρονιάς ο ΠΑΟΚ θα συγκεντρώνει πολλά βλέμματα επάνω του λόγω και της περιέργειας για τους νέους ποδοσφαιριστές, ενώ μέχρι τώρα και στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός (για παράδειγμα) δεν προκαλεί κανένα ενδιαφέρον. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να υποστηρίξει τη δεδομένη στιγμή ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι καλύτερος από τον Ολυμπιακό. Απλά, τώρα μέσα στο καλοκαίρι οι ασπρόμαυροι ως ομάδα κεντρίζουν πιο πολύ το ενδιαφέρον.

    

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει (μέχρι τώρα) με μεταγραφή τους: Κοτάρσκι, Κουαλιάτα, Κάργα και πλησιάζει στον Νάρει της Φορτούνα Ντύσσελντορφ. Ως ελεύθεροι ήρθαν οι Ράφα Σοάρες, Αντρέ Ρικάρντο, ως δανεικός από την Μπενφίκα ο Ντάντας, ενώ πλησιάζει και ο Νορβηγός στόπερ Νάσμπεργκ. Έκλεισε και τυπικά ο δανεισμός του Σάστρε, ανανέωσε ο Βιειρίνια, ο Μπίσεσβαρ, ο Ζίβκοβιτς, ενώ η άνοδος παικτών από τη Β ομάδα αποτελεί διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Κάπως έτσι εδώ στην Ολλανδία βρίσκονται 27 παίκτες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό νέων ποδοσφαιριστών, που τώρα γνωρίζεται με τους άλλους.

Με αυτά και με αυτά μπαίνουμε στο γήπεδο και βλέπουμε-καταγράφουμε πράγματα. Αφού τονίσουμε ότι πάντα το πιο βασικό είναι να έχουν όλοι υγεία και να αποφεύγονται οι σοβαροί τραυματισμοί, περνάμε στα παρακάτω. Παρακολουθείς λοιπόν την προπόνηση του Δικεφάλου και αντιλαμβάνεσαι μία αριθμητική πληρότητα. Έχει γεμίσει για τα καλά ο Δικέφαλος του Βορρά. «Αυτό θα έλειπε να μην έχει παίκτες…» θα απαντούσε κάποιος, αν και τη δεδομένη περίοδο υπάρχουν ομάδες με πολύ μεγάλα κενά, έστω και αν παίζουν σε 20 ημέρες ευρωπαϊκό παιχνίδι. Εδώ στον ΠΑΟΚ όμως, τη δεδομένη περίοδο, υπάρχουν γραμμές που σου δημιουργείται η αίσθηση της υπεραριθμίας. Ειδικά στις πέντε θέσεις μεσοαμυντικών και μεσοεπιθετικών η ομάδα πρέπει να μετράει αυτή τη στιγμή περίπου 13-14 παίκτες. Αν δεν κάνω λάθος μετράμε έξι παίκτες στο 6-8 και οκτώ που παίζουν πίσω από τον φορ, ενώ έρχονται εδώ στην Ολλανδία ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς και ο Μπίσεσβαρ. Πολλοί! Πάρα πολλοί!

Ένα δεύτερο συμπέρασμα βλέποντας όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανέβει σε τεχνική και σε ταχύτητα (σκέψη αλλά και στα πόδια) σα να υστερεί όμως λίγο σε κορμιά. Σα να του λείπει λίγο ο όγκος και κατ’ επέκταση η δύναμη. Είναι και αυτό ένα γρήγορο συμπέρασμα που μπορείς να βγάλεις από τις πρώτες ματιές σε προπονήσεις δύο ημερών. (Σε προσωπικό επίπεδο πάντα μου άρεσαν οι ομάδες με δυνατά κορμιά σε σχέση με τους μικροκαμωμένους. Ίσως και γι αυτό να εκτιμώ πολύ περισσότερο τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τον Μέσι. Μόνο και μόνο από τον όγκο και τα αθλητικά του προσόντα, τα οποία να μην ξεχνάμε τον βοηθούν να έχει και μεγαλύτερη-καλύτερη διάρκεια στο πολύ-πολύ υψηλό επίπεδο που βρίσκονται αυτοί οι ποδοσφαιριστές. Αλλά… γούστα είναι αυτά).

Τι άλλο λείπει από τον ΠΑΟΚ; Τι άλλο λείπει;

Σίγουρα λείπουν ένας-δύο τρελοί οι οποίοι θα αναστατώνουν την ηρεμία (με την καλή έννοια…) θα ξεσηκώνουν τους άλλους, θα φωνάζουν, θα δίνουν την αίσθηση της έντασης και της έντονης ζωής μέσα στα αποδυτήρια και στο γήπεδο. Αυτό το έκανε καλά ο Κάνιας, μετέπειτα άφησε τον ρόλο στον Πασχαλάκη. Χρειάζονται και τέτοιοι «τρελοί».

Και ενώ για το τέρμα θα χρειαστεί πολύς χρόνος να καταλάβουμε τον Κοτάρσκι που αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ μέσα από μία φοβερή διαδικασία επιλογής, ανάλυσης, σύγκρισης με άλλους 20(!) εισηγήσεων και μία μεταγραφική διαδικασία από Άγιαξ και Γκόριτσα που άφησε άφωνους Ολλανδούς και Κροάτες, στην άμυνα (και στα στόπερ) είναι βέβαιο ότι λείπει λίγη ποιότητα, εμπειρία και προσωπικότητα. Οκ! Το γράφω, έχοντας στο μυαλό και τον Μιχάι που έρχεται, αλλά και τον Νάσμπεργκ. Στο κάτω-κάτω είναι μία θέση όπου δεν μπορεί να μην γίνει άλλη μία κίνηση με πιο «εγγυημένο» παίκτη.

Στα φορ ελπίζουμε ο Ολιβέιρα να βρει τον καλό του εαυτό που έβγαλε στο 100% στην περσινή προετοιμασία, ενώ ο Τσόλακ ξέρει ότι μπορεί και να φύγει. Ξέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα παραχωρηθεί, κάτι που οδηγεί τον ΠΑΟΚ σε αναζήτηση αντικαταστάτη, σε μεταγραφή που μπορεί και πρέπει να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα.

Αν λοιπόν «βγει» ο Κοτάρσκι που για 100η φορά γράφω ότι είναι η πιο κομβική μεταγραφή, αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει αργότερα και πάρει έναν πιο έμπειρο-ποιοτικό στόπερ, αν δυναμώσει στο κέντρο και αν βρει πιο εύκολα γκολ από μεσοεπιθετικούς και επιθετικούς, τότε όλοι θα αισθάνονται καλύτερα. Πολλά τα… αν; Ίσως. Μπορεί στο κάτω, κάτω να είναι και μερικά πολύ βιαστικά συμπεράσματα. Θα δούμε και στη συνέχεια. Όπως και αν είναι όμως, όποιος και αν έρθει, ό τι και αν συμβεί, το πιο σίγουρο και το πιο σημαντικό από όλα είναι αυτό που είπε χθες ο Λουτσέσκου κλείνοντας την ομιλία του στους παίκτες: «Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Ξεκινάμε να παίζουμε σε 3 εβδομάδες και πρέπει οπωσδήποτε να προκριθούμε στους ομίλους του Conference». Αυτό είναι…

Ο ΠΑΟΚ πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να κερδίσει τρεις προκρίσεις το καλοκαίρι, αφού με παρουσία στην Ευρώπη θα υλοποιηθούν πολύ πιο εύκολα οι αγωνιστικοί και οικονομικοί του στόχοι βάσει των οποίων εξάλλου φτιάχνεται και το συγκεκριμένο ρόστερ. Όλα τα άλλα, μπορούν να περιμένουν και λίγο

https://www.gazzetta.gr/football/superleague/2129602/ti-leipei-apo-ton-paok-ti-leipei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου