Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Χέρτα: Η μικρή επανάσταση ενάντια στο modern football, το «παιδί από το πέταλο» πρόεδρος της ομάδας

Χέρτα: Η μικρή επανάσταση ενάντια στο modern football, το «παιδί από το πέταλο» πρόεδρος της ομάδας

Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, ο Κέι Μπερνστάιν «μάτωνε» τις φωνητικές του χορδές ως επικεφαλής των Harlekins Berlin '98, από την Κυριακή (26/6) είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Χέρτα.
«Οι εγωισμοί και οι ματαιοδοξίες είναι ακόμα πολύ μεγάλοι», δήλωνε ο Κέι Μπερνστάιν, πρώην οργανωμένος οπαδός της Χέρτα, σε συνέντευξή του στο Kicker κάποια 24ωρα πριν τις εκλογές για την προεδρία του συλλόγου, στην έκτακτη γενική συνέλευση της 26ης Ιούνη. Συνυποψήφιοί του για τον προεδρικό θώκο της ομάδας του Βερολίνου, -το φαβορί για την εκλογή- Φρανκ Στέφελ, Γερμανός πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρόεδρος της ομάδας χάντμπολ Füchse Berlin, ο Ίνγκμαρ Πέρινγκ, δικηγόρος, επί χρόνια μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Χέρτα, και δύο ακόμα -αουτσάιντερ- οι Michael Baumgärtner και Marvin Brumme.

Η υποψηφιότητα του Στέφελ, στηρίχθηκε ανοιχτά από τους επενδυτές κι από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ομάδας, Κλάους Μπρούγκεμαν, με τον Μπερνστάιν να ερωτάται αν αυτή είναι η δουλειά ενός εποπτικού οργάνου και να απαντά πως: «όχι δεν νομίζω πως είναι. Το να παρουσιάζει την υποψηφιότητα του Στέφελ ως λύση ολόκληρου του εποπτικού συμβουλίου αδικεί το ίδιο το συμβούλιο. Ο Μπρούγκεμαν υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. Αυτός είναι ένας από τους μεγάλους προβληματικούς τομείς της Χέρτα. Ότι μεμονωμένα γρανάζια δεν γνωρίζουν ποια είναι η δουλειά και η περιοχή ευθύνης τους».

  

Στην ίδια κατεύθυνση ο Μπερνστάιν, επικεφαλής και της πρωτοβουλία Wir Herthaner που καλεί τα μέλη και τους φιλάθλους του συλλόγου σε μια συλλογική συνδιάσκεψη με workshops και ομάδες- εργασίας προκειμένου να συνεργαστούν όλοι προς επίλυση κάθε προβλήματος της ομάδας, δήλωνε ανοιχτά πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για οκτώ εβδομάδες, μίλησε με όλους και συνειδητοποίησε κάτι που υποπτευόταν και ως οπαδός. «Υπήρχε λίγη αλήθεια και πολύς εγωισμός που τροφοδοτεί τις περισσότερες αποφάσεις, ενώ το κίνητρο πρέπει να είναι η Χέρτα. Οι εγωισμοί και οι ματαιοδοξίες είναι ακόμα πολύ μεγάλες».

Για να συνεχίσει: «Η ευθύνη ξεκινά από τα μέλη και πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Όταν εκλέγουν ένα διοικητικό συμβούλιο κι αυτό το συμβούλιο αναδεικνύει έναν πρόεδρο η αλυσίδα της αποτυχίας ξεκινά με την εμπιστοσύνη σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο. Πόσα χρόνια η Χέρτα ενορχηστρώνει τις γενικές συνελεύσεις σαν θεατρικό έργο; Δεν έχουν καμία σχέση με την συζήτηση ή την κουλτούρα του συλλόγου».

Γεννήθηκε δίπλα στον λόφο Μαρίενμπεργκ το 1980, κι έζησε στη Δρέσδη ως το 1988, πριν μετακομίσει με την οικογένειά του στο Βερολίνο. Ως μαθητής απέτυχε δύο φορές στην 8η τάξη, αλλά κατάφερε να τελειώσει τελικά το Γυμνάσιο και αργότερα να ολοκληρώσει τις σπουδές του ως βιομηχανικός πολιτικός. Ως υποστηρικτής της Χέρτα από παιδί, ίδρυσε τον σύνδεσμο οπαδών Harlekins Berlin '98 του οποίου υπήρξε οργανωτής για χρόνια.

Στα χρόνια του ως ενεργός ultra του απαγορεύτηκε η είσοδος στο γήπεδο τρεις φορές. Στα 41 του έχει τη δική του εταιρεία marketing και μπορεί να λέει ότι γνωρίζει την ομάδα από κάθε πιθανή πλευρά. Ως φίλαθλος, ως οργανωτής κερκίδας, ως οικογενειάρχης, από τον χώρο των VIP. Εκείνος αυτοπροσδιορίζεται ως «το παιδί από το πέταλο». Κι όταν τον ρωτούν γιατί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία απάντησε: «Γιατί αγαπώ τον σύλλογο και δεν θα έκανα τίποτα για να τον βλάψω. Γιατί μπορώ να δώσω λίγη ψυχή πίσω στον σύλλογο».

Ha Ho He - Hertha

Από τη μια στιγμή στην άλλη, η εκλογική διαδικασία απέκτησε άλλη ένταση, άλλο χαρακτήρα. Ξαφνικά επικράτησε μια ατμόσφαιρα σταδίου ανάμεσα στους τσιμεντένιους τοίχους. Τα μέλη της Χέρτα στις πρώτες μπροστινές σειρές σηκώθηκαν απ' τις θέσεις τους σαν να τους χτύπησε ηλεκτροσόκ. Ύψωσαν τις γροθιές τους στον αέρα και άρχισαν να πανηγυρίζουν. Σαν σε γκολ στο 90'. Οι άνθρωποι πιο πίσω συμπαρασύρθηκαν. Δεν μπορούσαν πια να καθίσουν στις καρέκλες της αίθουσας συσκέψεων. Ήταν αδύνατο.

Με 3.150 συμμετέχοντες ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Ποτέ άλλοτε μια γενική συνέλευση της ομάδας δεν είχε τόσο κόσμο. Εκείνοι που πετάχτηκαν είπαν ρυθμικά, συντονισμένα «Ha Ho HE Hertha». Όπως στην κερκίδα. Στο πέταλο. Εκεί από όπου «κατάγεται» ο νέος πρόεδρος της ομάδας. Ο Κέι Μπέρνσταιν τα κατάφερε. Συγκέντρωσε 1.670 ψήφους από τις 3.040 εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου στη θέση του 72χρονου Βέρνερ Γκεγκενμπάουερ που παραιτήθηκε μετά από 14 χρόνια στην εξουσία!

Χρειάστηκε μια στιγμή για να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι ότι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μια μικρής επανάστασης. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η υποψηφιότητα του Μπέρνσταιν είχε άλλον συμβολισμό. Όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, οι ήχοι που παρέπεμπαν σε γήπεδο, οι ήχοι της βάσης, της ψυχής της ομάδας το επιβεβαίωσαν. Οι άνθρωποι που θα έπρεπε να έχουν λόγο, φώναζαν για όσο δεν είχαν ακουστεί. Και οι επευφημίες τους έφτασαν στα αφτιά σαν αόριστη απειλή προς το «κατεστημένο». Οι οπαδοί της Χέρτα επέλεξαν εκείνον, έναν δικό τους άνθρωπο, σνομπάροντας τον πρώην βουλευτή που προτιμούσαν οι επενδυτές. Κι αυτή η αποτυχία του συντηρητικού πολιτικού, να κερδίσει την προεδρία θεωρείται ήττα για το κατεστημένο του συλλόγου και νίκη για τη βάση των φιλάθλων.

Ο Μπέρνσταιν εμφανώς συγκινημένος, πήρα μια βαθιά ανάσα πριν πει: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Σας ευχαριστώ για την ευθύνη. Η ηλικιωμένη κυρία μας είναι στην εντατική. Μπορούμε να τη θεραπεύσουμε. Αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν το κάνουμε μαζί. Ο καθένας από εσάς μπορεί να βοηθήσει ώστε να ανακτήσουμε την γαλανόλευκη ψυχή. Ευχαριστώ». Για να κλείσει τον σύντομο λόγο του με την επευφημία «Ha Ho He Hertha». Σύνθημα που ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του γηπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου