Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΡΤΙΤΣΑ 2022 «ΠΑΜΜΗΤΩΡ ΠΙΝΔΟΣ»

1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΡΤΙΤΣΑ 2022 «ΠΑΜΜΗΤΩΡ ΠΙΝΔΟΣ»

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το εικαστικό μέρος του 1ου Φεστιβάλ Πορτίτσα 2022, με τίτλο «ΠΑΜΜΗΤΩΡ ΠΙΝΔΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στο αναπαλαιωμένο πέτρινο σχολείο του Σπηλαίου από 5/8/2022 έως 17/08/2022, υπό την αιγίδα του «Ομίλου  για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών

Ελλάδος» , την συμμετοχή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Γρεβενών, του φορέα του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών «ΕΛΠΙΔΑ».


Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους 13 καταξιωμένοι καλλιτέχνες, στο σύνολό τους καταγόμενοι από τα Γρεβενά και την ορεινή Πίνδο, καθώς και μέλη τουΟμίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε. (Νίνα Διακοβασίλη, Ευαγγελία Γιώτα, Χρήστος Ρέντας, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Στέλλα Χαβιαροπούλου, Μίνα Φάκκα, Κατερίνα Σολωμού, Ιουλία Αγοράστη, Στέργιος Πέτρου , Χρήστος Στεφούλης, Θεμιστοκλής Λασπάς και Αγγελος Πέτσιος). Την εκδήλωση προλόγισαν με ιδιαίτερα θερμά και ενθαρρυντικά λόγια, η Πρόεδρος του Ομίλου για την Ουνέσκο Τ.Λ.Ε.Ε., κα Νίνα Διακοβασίλη, εκθέτης και η ίδια, η Εφορος Αρχαιοτήτων Ν.Γρεβενών κα Σοφία Δημάκη, η οποία και μας παραχώρησε την χρήση του πέτρινου σχολείου και η Πρόεδρος της «Ελπίδας» κα Ευαγγελία Μπόγκια . 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και τα παιδιά του Σπηλαίου , ηλικίας τριών έως δέκα ετών , με την καθοδήγηση των υπευθύνων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,αφήνοντας το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα σε ένα μεγάλο τους έργο , που με χαρά δώρησαν στο Πέτρινο Σχολείο, τιμώντας καθημερινά με την παρουσία τους τον χώρο τηςέκθεσης.

Παρά τις αρχικές αντιξοότητες, τις πρακτικές και τεχνικές δυσκολίες, τα καλλιτεχνικά δρώμενα με τίτλο «Παμμήτωρ Πίνδος», ολοκλήρωσαν τις δράσεις και την παρουσίαση τους, η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και από πάμπολλους επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψή τους στις εκθέσεις , πράγμα που αποτυπώθηκε και γραπτώς στο Βιβλίο Επισκεπτών της Έκθεσης, με σχόλια εξαιρετικά , ενθαρρυντικά και στοχευμένα, μέρος των οποίων έχει ήδη κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα.


Αυτές τις 12 μέρες , περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες τίμησαν με την παρουσία τους την πρωτοβουλία μας και έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της αξιοσύνης των καλλιτεχνών και της δημιουργικής έμπνευσης των πρωτεργατών αυτής της πρωτόγνωρης προσπάθειας .


Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, και ιδιαίτερα τον εμπνευσμένο Πρόεδρο του Τ.Δ. Σπηλαίου κ. Γιάννη Βαβρίτσα , που στάθηκε ακούραστος δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Αθανάσιο Φωλίνα για την χορηγία και συμβολή του, τον χορηγό και συνδιοργανωτή κ. Θάνο Καραμήτρο - ιδιοκτήτη του PORTITSA RIVER BAR - όπως επίσης, την κ. Ντίνα Γκίκα και τους επιστήμονες του Γεωπάρκου Γρεβενών –Κοζάνης για την συμμετοχή τους, τον βραβευμένο ομποίστα Χρήστο Τσόγια που μας ταξίδευσε σε άλλες εποχές με το μαγικό του όμποε, και τους χορευτές Μαρία Ράμμου και Αλέξανδρο Μπουρτζανάνζε που μας χάρισαν το ωραιότερο Αυγουστιάτικο Ταγκό, εμπνευσμένο από τον νυχτερινό ουρανό της Πίνδου. 
Ευχαριστούμε τέλος το Αστυνομικό Τμήμα Θεοδώρου Ζιάκα για την καταλυτική συμβολή του στην εύρυθμη πραγματοποίηση και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Η συναυλία των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και String less, oι μουσικές εκδηλώσεις , η συναυλία κλασσικής μουσικής των Χρήστου Τσόγια- Μαρίας Ραζάκοβα, οι αφηγήσεις παραμυθιών (με την Κατερίνα Κλεάρχου), οι προβολές ταινιών (του σκηνοθέτη Χρήστου Τσόγια) και των ντοκυμαντέρ του Απόστολου Γαιτάνη και του Δήμου Γρεβενών, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον εμπνευσμένο χώρο του River Bar Portitsa, στο φαράγγι της Πορτίτσας.

Εστιάζουμε πλέον τις δυνάμεις μας στο επόμενο βήμα που φιλοδοξούμε να πραγματοποιήσουμε, με περισσότερες συμμετοχές και αρτιότερη οργάνωση για την ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού μας πλούτου και των άξιων δημιουργών του.
Στόχος μας με αυτήν την προσπάθεια υπήρξε, η επανεφεύρεση της καλλιτεχνικής μας ταυτότητας, καλώντας όλους, και κυρίως τους κατοίκους των χωριών της Βόρειας Πίνδου, να συμμετέχουν, σε κάθε πτυχή του “πολιτιστικού γίγνεσθαι”, συμπράττοντας στην ζωοδότρα σταθερά της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
μέσα από την διαχείριση του δημόσιου χώρου ως «κοινού αγαθού» και πόλου έλξης για όλους.
Στόχος μας, επίσης, η δημιουργία ενός, πιθανά ετήσιου καλλιτεχνικού θεσμού ή και μιας πρότυπης καλλιτεχνικής κοινότητας, αποτελούμενης από καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, μουσικούς, χορευτές , ποιητές , συγγραφείς, φωτογράφους, εμπνευσμένους παιδαγωγούς, δημιουργώντας μια παρακαταθήκη «δημιουργικής
μνήμης», που θα αποτελέσει το λάκτισμα μιας πολυ-πολιτιστικής επανεκκίνησης, διατηρώντας κάθε καλλιτεχνική έμπνευση, κάθε τοπική χειροποίητη κατασκευή, κάθε γραπτό κείμενο, όλα όσα προσδίδουν σε έναν τόπο ισχυρή προστιθέμενη αξία, και το απαραίτητο ειδικό βάρος για να αναπτυχθούμε όλο και πιο πολύ, όλο
και πιο μακριά , έτσι ώστε τελικά, η έλλειψη της πραγματικής θάλασσας, ίσως αποτελέσει το «συγκριτικό μας πλεονέκτημα», μέσα από τον απολιθωμένο ωκεανό της Τηθύος, μέσα από το πολυαναμενόμενο Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Ορλιακα, μέσα από το ανακηρυγμένο από την Ουνέσκο Γεωπάρκο Γρεβενών - Κοζάνης στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, μέσα από την ανάδειξη και «πολιτιστική χρήση» ιστορικών χώρων...
Αυτοί οι στόχοι , μας οδήγησαν να ενώσουμε την Ουνέσκο των Γεωπάρκων με την  Ουνέσκο της τέχνης και την Ιστορική μας μνήμη, μακριά από τον αστικό ιστό ,υπό την σκέπη της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Σπήλαιο Γρεβενών, στην Ανοιχτή Φύση των αρχέγονων βράχων, των ολόλιθων γεφυριών, των φαραγγιών, των Βυζαντινών μονοπατιών ,των ανιχνευτικών οδοιποριών σε στράτες πανάρχαιες και ιερές, εκεί όπου η ευγλωττία της φύσης μπορεί ίσως και να δαμάζεται από το χέρι της τέχνης ...


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΩΤΑ
Επιμελήτρια της Εκθεσης
Εκθέτης και υπεύθυνη των Καλλιτεχνικών Δράσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου