Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών ως αντίπαλοι των πρώην ομάδων τους

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών          

Η κλήρωση του Champions League έπαιξε περίεργα παιχνίδια με την επιστροφή του Λεβαντόφσκι στην Allianz Arena ως αντιπάλου αλλά και αυτή του Χάαλαντ στη Βεστφαλία ως παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Champions League έχει αρχίσει. Η κλήρωση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ολοκληρώθηκε και οι ομάδες έχουν θέσει ως σκοπό να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης.

Ωστόσο ούτε φέτος δεν έλειψαν και τα παράξενα παιχνίδια της

μοίρας καθώς η κληρωτίδα έβγαλε αντιπάλους την Μπαρτσελόνα με τη Μπάγερν και την Μπορούσια Ντόρτμουντ με την Μάντσεστερ Σίτι με τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Έρλινγκ Χάαλαντ να επιστρέφουν ως αντίπαλοι στα… λημέρια που γιγαντώθηκαν ποδοσφαιρικά.

Το sport-fm.gr ανατρέχει στο μακρινό αλλά και πρόσφατο παρελθόν και θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο «κόκκινος» που έγινε «μπλαουγκράνα»


Το καλοκαίρι του 2014 o Λουίς Σουάρες αποχώρησε από το «Άνφιλντ» και τη Λίβερπουλ για να γίνει ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα. Με τους «reds» o Oυρουγουανός δέθηκε βαθιά και προσέφερε τα μέγιστα πετυχαίνοντας 82 γκολ σε 133 ματς. Η μετακίνηση του στην Καταλονία συνοδεύτηκε από αποδοκιμασίες από μεριάς φίλων της Λίβερπουλ οι οποίοι τον χαρακτήριζαν ως «προδότη».
Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Παρόλα αυτά του ετοίμασαν μια θερμή… υποδοχή πέντε χρόνια αργότερα όταν και επέστρεψε στο «Άνφιλντ» ως αντίπαλος για τον ημιτελικό του Champions League. Mάλιστα ο Ουρουγουανός, πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων στο 3-0 της Μπαρτσελόνα, δίνοντας αφορμή στους οπαδούς της Λίβερπουλ να τον… «πικάρουν» μετά τη μυθική ανατροπή της ομάδας του Κλοπ με 4-0 στην Αγγλία.

Η επιστροφή του ασώτου στο «Θέατρο των Ονείρων»


Την ποδοσφαιρική σεζόν 2012/13 η Ρεάλ Μαδρίτης τέθηκε αντιμέτωπη με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φάση των «16» του Champions League. Σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περίμενε καρτερικά την επιστροφή του «Μαδριλένου» Κριστιάνο Ρονάλντο στο «Όλντ Τράφορντ» 4 χρόνια μετά την αποχώρηση του.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και τον Ρονάλντο να σκοράρει με εκπληκτική κεφαλιά το γκολ της ισοφάρισης για τη Ρεάλ, όλα τα γεγονότα προϊδέαζαν για μια συγκινητική υποδοχή, όπως και έγινε. Ο «CR7» χειροκροτήθηκε έντονα στο «Θέατρο των ονείρων» ενώ τη στιγμή που διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ των «μερένχες» δεν πανηγύρισε το τέρμα του με τους φίλους της Γιουνάιτεντ να επαναλαμβάνουν το χειροκρότημα.

Παρόλα αυτά όταν σκόραρε κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» ως παίκτης της Γιουβέντους το 2018 πανηγύρισε το γκολ που εν τέλει δεν είχε αντίκτυπο για τη «Γηραιά κυρία» η οποία «απέδρασε» από το Τορίνο με σκορ 2-1.

Ο πανηγυρισμός που έγινε… «κωλοτούμπα»


Το 2014 και μετά από μια γεμάτη επιτυχίες τριετία με τη φανέλα της Τσέλσι ο Νταβίντ Λουίζ, «γοητεύτηκε» από την προσφορά που του έκανε η Παρί Σεν Ζερμέν, υπογράφοντας στο γαλλικό σύλλογο συμβόλαιο δύο ετών. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός ωστόσο λίγους μήνες μετά αντιμετώπισε τους «μπλε» του Λονδίνου ως αντίπαλος για τη φάση των «16» του Champions League. Το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στη γαλλική πρωτεύουσα έληξε ισόπαλο 1-1 και η ρεβάνς προβλεπόταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Έτσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου ο Νταβίντ Λουίζ αγωνιζόμενος με τα «κοραλί» εκείνη τη νύχτα της Παρί, φρόντισε να γίνει ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα για τους φιλάθλους της Τσέλσι. Πως; Πανηγυρίζοντας έξαλλα το γκολ που πέτυχε με κεφαλιά και το οποίο έστειλε το ματς στην παράταση, δίνοντας μετέπειτα την πρόκριση στην ομάδα του καθώς το ματς έληξε 2-2.


Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Ενάμιση χρόνο αργότερα όμως, τόσο ο Βραζιλιάνος όσο και οι οπαδοί της Τσέλσι, άφησαν πίσω εκείνη τη στιγμή αφού ο έμπειρος στόπερ επέστρεψε στο Λονδίνο για λογαριασμό των «μπλε».

To «γουρούνι» της Ρεάλ


Ήταν Ιούλιος του 2000 όταν ο Λουίς Φίγκο, έμπαινε στα «μαύρα κατάστιχα» των οπαδών της Μπαρτσελόνα εξαιτίας της μετακίνησης του στη «μισητή» αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Πορτογάλος έπειτα από μια επιτυχημένη πενταετία στο «Καμπ Νου» ντύθηκε με τα λευκά των Μαδριλένων, γεμίζοντας οργή τους «μπλαουγκράνα».

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου του 2000, περίπου 100 χιλ. οπαδοί της Μπάρτσα υποδέχθηκαν με εκκωφαντικές ιαχές τον Πορτογάλο εξτρέμ και όχι μόνο.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Ενδεικτικά, τα γιουχαισματα κάθε φορά που ο Φίγκο ερχόταν σε επαφή με τη μπάλα αντιστοιχούσαν σε ντεσιμπέλ με την στιγμή της απογείωσης ενός αεροπλάνου. Σα να μην έφτανε αυτό, ο παίκτης της Ρεάλ είδε να προσγειώνεται δίπλα του ένα κεφάλι γουρουνιού τη στιγμή που αυτός ήταν έτοιμος να εκτελέσει ένα κόρνερ για την ομάδα του. Το τελικό 2-0 των γηπεδούχων ήταν ίσως η καλύτερη «απάντηση» που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτόν.

«Επιστρέφω στο σπίτι μου»


Ως ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι έγραψε ιστορία καθώς σε τρία χρόνια παρουσίας του στο «Θέατρο των ονείρων» κατέκτησε την Premier League το 2013 ενώ σημείωσε 58 τέρματα σε 108 συμμετοχές.

Με τη λήξη του συμβολαίου του ο Ολλανδός βρήκε νέα ποδοσφαιρική στέγη στο «Σουκρού Σαράτσογλου» το καλοκαίρι του 2015, φορώντας τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε.

Μόλις δύο τρείς μήνες είχαν περάσει από την ημέρα της αποχώρησης του από το «Όλντ Τράφορντ» και ο σεσημασμένος σκόρερ από το Ρότερνταμ επέστρεψε σε αυτό ως αντίπαλος στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Στο 83ο λεπτό και ενώ το σκορ βρισκόταν στο 4-0 υπέρ των «κόκκινων διαβόλων» ο Φαν Πέρσι πέτυχε το «γκολ της τιμής» χωρίς ωστόσο να πανηγυρίζει, δίνοντας το έναυσμα στο κοινό που βρισκόταν στις κερκίδες να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Ολλανδού στο σύλλογο.

O μεγαλύτερος προδότης του «Βεστφάλεν»


Ως γνήσιο τέκνο της Ντόρτμουντ ο Μάριο Γκέτσε ενστερνίστηκε τα ιδεώδη του συλλόγου και χρίστηκε και αρχηγός της 5 τίτλους ως το 2012. Ωστόσο ο Γερμανός μεσοεπιθετικός φρόντισε να σβήσει μονοκονδυλιά όλες αυτές τις στιγμές όταν το 2013 έγινε παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, μόλις ένα μήνα μετά τη συνάντηση των δύο ομάδων στον τελικό του Champions League στο Γουέμπλεϊ όπου οι «Βαυαροί» στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Το ατόπημα αυτό δεν συγχωρέθηκε ποτέ από τους φίλους της Ντόρτμουντ οι οποίοι στις 21 Νοεμβρίου του 2013, τον είδαν να φοράει τη φανέλα της Μπάγερν αρχίζοντας να τον αποδοκιμάζουν έντονα. Η «απάντηση» του Γκέτσε ήταν ένα γκολ στο 66ο λεπτό που άνοιξε το «χορό» για το τελικό 3-0 στην έδρα της Μπορούσια.

Ο έρωτας έφερε μίσος και η κόντρα… αγάπη


Μπορεί ο Λεονάρντο Μπονούτσι να αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της Γιουβέντους, ωστόσο και αυτός, κατάφερε έστω για μια σεζόν να θεωρηθεί «προδότης» για τους «μπιανκονέρι». Μετά από 7 χρόνια, δεκάδες τίτλους και εκατοντάδες παρουσίες στο Τορίνο, ο Ιταλός στόπερ, αποχώρησε από τη «Γιούβε» το 2017 για να μετακομίσει στη Λομβαρδία για λογαριασμό της Μίλαν.

Στις 31 Μαρτίου του 2018 και έχοντας λίγους μήνες πριν γνωρίσει την ήττα στο «Σαν Σίρο» από την πρώην ομάδα του, ο Μπονούτσι επέστρεψε ως αντίπαλος της Γιουβέντους αλλά και ως αρχηγός της Μίλαν στο Τορίνο.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Μάλιστα στο 28ο λεπτό, ο έμπειρος διεθνής στόπερ «πάγωσε» το «Αllianz Stadium» κάνοντας το 1-1 για τη Μίλαν, πανηγυρίζοντας μάλιστα το γκολ που πέτυχε.

Το τελικό 3-1 της εν λόγω αναμέτρησης, η βαριά ήττα με 4-0 στον τελικό Κυπέλλου αλλά και η ανιδιοτελής αγάπη του για την Γιουβέντους, του «έδειξαν» το καλοκαίρι του 2018, τον δρόμο της επιστροφής στη «Γηραιά κυρία» στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Η «συγγνώμη» του Χάμες


Ποδοσφαιρική σεζόν 2017/18. Η Ρεάλ Μαδρίτης ως πρωταθλήτρια Ευρώπης των δύο τελευταίων ετών αντιμετωπίζει στα προημιτελικά του Champions League τη Μπάγερν Μονάχου. Στο ραντεβού αυτό, κεντρικό πρόσωπο δεν ήταν άλλο από τον Χάμες Ροντρίγκεζ ο οποίος το καλοκαίρι του 2017, δόθηκε δανεικός από τους «μερένχες» στους «Βαυαρούς» για μια σεζόν.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Ο Κολομβιανός μέσος φαινόταν ότι αντιμετώπιζε με «βαριά καρδιά» την ομάδα στην οποία ανήκε καθώς στη ρεβάνς του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» καθώς μετά το γκολ που πέτυχε το βλέμμα του ήταν αχανές ενώ με τη γλώσσα του σώματος, ζήτησε μια μεγάλη συγγνώμη από το κοινό της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το γκολ αυτό όμως δε στάθηκε αρκετό για να δώσει την πρόκριση στη Μπάγερν αφού η Ρεάλ κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά.

O «απάτσι» που δίχασε το Μάντσεστερ


Έχοντας καταγράψει μια ονειρεμένη θητεία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Κάρλος Τέβεζ αποχώρησε από το «Όλντ Τράφορντ» το καλοκαίρι του 2009 για να αγωνιστεί στη Γουέστ Χαμ. Το πέρασμα του από το «Άπτον Παρκ» διήρκησε μόλις ένα χρόνο καθώς το καλοκαίρι του 2009, ο «απάτσι» φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τα χρόνια εκείνα βρισκόταν στην αρχή της ποδοσφαιρικής της γιγάντωσης.
Αυτό δεν πέρασε στα «ψιλά» για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ η οποίοι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2009, είχαν ακόμη ένα λόγο να πανηγυρίσουν με την ψυχή τους τη νίκη της ομάδας τους με 4-3 απέναντι στους «πολίτες». Μάλιστα στην αναμέτρηση αυτή, ο βραχύσωμος Αργεντινός επιθετικός «μοίρασε» 2 ασίστ.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

O φύλακας «άγγελος» δύο διαφορετικών κόσμων


Το 2004 η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έκανε δικό της τον νεαρό Τσέχο τερματοφύλακα Πετρ Τσεχ που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Ρεν. Ο υψηλόσωμος πορτιέρο, κατέγραψε μια συγκλονιστική πορεία στο «Στάμφορντ Μπριτζ» καταγράφοντας 494 συμμετοχές και κατακτώντας σωρεία τίτλων με αποκορύφωμα το Champions League του 2012.

Ωστόσο, μετά από 11 χρόνια παρουσίας στους «μπλε» το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε και έτσι το καλοκαίρι του 2015 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την συμπολίτισσα Άρσεναλ. Με τους «κανονιέρηδες» ήταν μοιραίο πως ο Τσεχ θα συναντούσε την αγαπημένη του Τσέλσι, εξαιτίας της κοινής τους παρουσίας στην Premier League.

Aπό φίλοι… εχθροί: Οι επιστροφές ποδοσφαιριστών

Η επιστροφή του ως αντίπαλος στο «Στάμφορντ Μπριτζ» δεν άργησε να έρθει αφού στις 19 Σεπτεμβρίου του 2015, ο Τσέχος τερματοφύλακας ξεκίνησε βασικός στο ντέρμπι του Λονδίνου στο οποίο η Τσέλσι επικράτησε με 2-0.

Ο Τσεχ αντιμετώπισε ακόμη 9 φορές την Τσέλσι ως παίκτης της Άρσεναλ, με τελευταία εκείνη στον τελικό του Europa League του 2018, όπου οι «μπλε» επικράτησαν με 4-1 των «κανονιέρηδων» στο τελευταίο παιχνίδι του θρυλικού Τσέχου πορτιέρε.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

https://www.sport-fm.gr/article/Apo-filoi-exthroi-oi-epistrofes-podosfairistwn/4319969

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου