Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2022: Το εξωφρενικό κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα budget των προηγούμενων διοργανώσεων

Μουντιάλ 2022: Το εξωφρενικό κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα budget των προηγούμενων διοργανώσεων

Με την αναμονή για το Μουντιάλ του Κατάρ να έχει μπει στην τελική της ευθεία, το Gazzetta σας παρουσιάζει τους προϋπολογισμούς των οκτώ τελευταίων διοργανώσεων Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το 1994 μέχρι και σήμερα.

Η διοργάνωση που καθηλώνει κάθε τέσσερα χρόνια τους

ποδοσφαιρόφιλους σε κάθε γωνία του πλανήτη επιστρέφει! Έστω και με την περίεργη αίσθηση του χειμώνα να το περιβάλλει, το Μουντιάλ είναι και πάλι εδώ έτοιμο να προσφέρει συγκινήσεις, ανατροπές, θέαμα και άφθονη δράση από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου.

Και την ώρα που το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο Κατάρ για να υποδεχθεί εκατομμύρια θεατές και τηλεθεατές από όλο τον κόσμο, το Gazzetta κάνει μια αναδρομή στους προϋπολογισμούς των οκτώ τελευταίων διοργανώσεων με νούμερα που όσο περνούν τα χρόνια τόσο εκτοξεύονται, με αποκορύφωμα την άνευ προηγουμένου φετινή επένδυση που έγινε στην χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

ΗΠΑ 1994 - 500 εκατομμύρια δολάρια

ΗΠΑ 1994 - 500 εκατομμύρια δολάρια
Γαλλία 1998 - 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Nότια Αφρική 2010 - 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Γερμανία 2006 - 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Ιαπωνία και Νότια Κορέα 2002 - 7 δισεκατομμύρια δολάρια
Ρωσία - 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Βραζιλία 2014 - 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάρ 2022 - 220 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν μάλλον εύκολα την κούρσα για την διοργάνωση του Μουντιάλ 1994 απέναντι σε Μαρόκο και Βραζιλία, με την αιτιολογία της FIFA να κάνει λόγο για μια «χρυσή» ευκαιρία να διαδοθεί το σπορ στην ανεξερεύνητη αγορά της Βόρειας Αμερικής. Ταυτόχρονα, η διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες το 1984 είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον 1,4 εκατομμυρίων τηλεθεατών, ενώ υπέρ των Αμερικανών μέτρησε το γεγονός πως διέθεταν ήδη τεράστια σύγχρονα και λειτουργικά γήπεδα λόγω του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου. Έτσι, χρειάστηκε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσό για κάποιες μικροπροσαρμογές των προδιαγραφών στα στάδια χωρίς να απαιτούνται κολλοσιαίες αλλαγές και σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Η Γαλλία κέρδισε την διοργάνωση του Μουντιάλ του 1998 επικρατώντας με ψήφους 12-7 απέναντι στο Μαρόκο, που όπως αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα είχε δωροδοκήσει μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA για να ψηφίσουν υπέρ του. Οι Γάλλοι έγιναν έτσι η τρίτη χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά, αφού είχε διοργανώσει και την τρίτη διοργάνωση του 1938. Τα περισσότερα γήπεδα είχαν ήδη ανακαινιστεί για το Euro του 1984 και έτσι παρά την κατασκευή του Σταντ ντε Φρανς το κόστος παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα για την χώρα των «τρικολόρ» η οποία μάλιστα στο τέλος στέφθηκε και παγκόσμια πρωταθλήτρια επικρατώντας σε έναν αλησμόνητο τελικό με 3-0 της Βραζιλίας.

Σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αναθέσεις -μέχρι την φετινή-, η Νότια Αφρική επιλέχθηκε για την διοργάνωση του πρώτου Μουντιάλ που έγινε ποτέ στην αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες και καταθέσεις, υψηλά στελέχη της νοτιοαφρικάνικης επιτροπής δωροδόκησαν με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων τον τότε αντιπρόεδρο της FIFA, Τζακ Γουόρνερ καθώς και άλλα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Το 2015 μάλιστα η Daily Telegraph αποκάλυψε πως η χώρα που επικράτησε στην τελική ψηφοφορία ήταν το Μαρόκο και όχι η Νότια Αφρική στην οποία ανατέθηκε εν τέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά την μηδενική υποδομή που προϋπήρχε στην χώρα, το κόστος που ανακοινώθηκε για την διοργάνωση κυμάνθηκε στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι το χαμηλότερο στον 21ο αιώνα.

Η Νότια Αφρική είχε φτάσει μια ανάσα και από την διοργάνωση του 2006, η οποία τελικά ανατέθηκε στην Γερμανία με οριακή πλειοψηφία 12 ψήφων έναντι 11 των Αφρικανών. Έρευνα του Der Spiegel το 2015 αποκάλυψε τεράστιες εκροές γερμανικών κεφαλαίων προς χώρες της Άπω Ανατολής των οποίων οι εκπρόσωποι στήριξαν την γερμανική υποψηφιότητα το διάστημα που ακολούθησε την ψηφοφορία, αναγκάζοντας την Επιτροπή Διαφάνειας της FIFA να εκκινήσει τις δικές της διαδικασίες σχετικά με την εν λόγω ανάθεση. Η ίδια η διοργάνωση πάντως σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία έχοντας στην φαρέτρα της τα σύγχρονα γήπεδα της Bundesliga, μεταξύ των οποίων τις ολοκαίνουργιες Allianz Arena και AufSchalke Arena.

Το πρώτο Μουντιάλ επί ασιατικού εδάφους υπήρξε και το πρώτο που διοργανώθηκε σε δύο διαφορετικές χώρες, με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα να καταθέτουν αρχικά ξεχωριστές προσφορές. Οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κράτη είχαν παρεισφρήσει και στην FIFA και ενώ η ένταση κλιμακωνόταν, η UEFA και η Ασιατική Συνομοσπονδία επενέβησαν και έθεσαν το τελεσίγραφο: οι δυο χώρες έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στην συνδιοργάνωση ή στην μη διοργάνωση του Μουντιάλ! Η «Σολομώντεια» αυτή λύση τελικά βρήκε όλες τις πλευρές ευχαριστημένες, παρά το μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής κόστος των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν κατά κόρον στις ποδοσφαιρικές υποδομές των δύο χωρών αλλά και στην εμπορική προώθηση του τουρνουά.

Το τελευταίο μέχρι σήμερα Μουντιάλ διοργανώθηκε στην Ρωσία σε μια ακόμα ανάθεση που προξένησε πολλές αντιδράσεις και κριτική. Πέρα από τις ανησυχίες ποδοσφαιριστών και φιλάθλων για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο της χώρας, τις διακρίσεις ενάντια σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τον ρόλο της Ρωσίας στην ήδη εν εξελίξει αντιπαράθεση στην Ουκρανία, η Αγγλική Ομοσπονδία κατήγγειλε ότι τέσσερα μέλη της ζήτησαν προμήθειες για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Αγγλίας και ότι ο Ζεπ Μπλάτερ επικοινωνούσε πριν την ψηφοφορία ότι η Ρωσία θα κερδίσει. Η διοργάνωση τελικά αποτέλεσε την δεύτερη ακριβότερη ως τότε με προϋπολογισμό περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ολοκληρώθηκε με τον θρίαμβο της Γαλλίας στον τελικό της Μόσχας.

Η Βραζιλία ανέλαβε χωρίς αντίπαλο το Μουντιάλ του 2014 αφού Αργεντινή και Κολομβία απέσυραν τις δικές τους υποψηφιότητες, όμως είχε πολύ δρόμο μπροστά της. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Προέδρου της τον Σεπτέμβριο του 2006 η χώρα δεν είχε σε εκείνο το χρονικό σημείο ούτε ένα γήπεδο κατάλληλο να φιλοξενήσει παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα έπρεπε έως το 2014 να κατασκευάσει τουλάχιστον δώδεκα νέα γήπεδα. Τελικά κατασκευάστηκαν επτά ολοκαίνουργια συγκροτήματα ενώ ακόμα πέντε ανακαινίστηκαν σε μεγάλο βαθμό εκτοξεύοντας το κόστος της διοργάνωσης στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια! Ωστόσο τα όνειρα των Βραζιλιάνων να κατακτήσουν για πρώτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο εντός έδρας «έσβησαν» με οδυνηρό τρόπο στον ημιτελικό απέναντι στην Γερμανία...

Θα μπορούσε να είναι τυπογραφικό λάθος, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό! Το Παγκόσμιο Κύπελλο που ανοίγει την αυλαία του στο Κατάρ σε λίγες ημέρες κόστισε 14 φορές περισσότερο από την δεύτερη ακριβότερη διοργάνωση διαλύοντας κάθε οικονομικό όριο και ανταγωνισμό. Επτά νέα και υπερσύγχρονα γήπεδα κτίστηκαν για να φιλοξενήσουν τους αγώνες του 22ου Μουντιάλ ενώ έχει προβλεφθεί και η εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού που θεωρητικά θα μπορούν να μειώσουν την θερμοκρασία εντός του σταδίου στους 20 βαθμούς Κελσίου! Έξι από τα γήπεδα είναι χτισμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ντόχα μετατρέποντας το εν λόγω Μουντιάλ το πρώτο μετά το 1930 όπου η πλειοψηφία των σταδίων βρίσκεται σε μία μόνο πόλη, ενώ κατασκευάστηκαν και ολοκαίνουρια προπονητήρια για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των 32 φιναλίστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου