Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Δύο νέες ερευνήτριες από τη Δυτική Μακεδονία, η Αικατερίνη Σαΐτη από Γρεβενά και η Ιωάννα Γουλιού από Κοζάνη, στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στο Παρίσι

 

Δύο νέες ερευνήτριες με καταγωγή από τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα , η Ιωάννα Γουλιού από Κοζάνη και η Αικατερίνη Σαΐτη από Γρεβενά,  είναι μέλη της νεοσύστατης ερευνητικής  ομάδας  iGEΜ  MetaThess , που συμμετείχε σε παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής  Βιολογίας στο Παρίσι, επιστρέφοντας από το ταξίδι τους με τις καλύτερες δυνατές διακρίσεις.

Η ομάδα iGEM MetaThess αποτελείται από μεταπτυχιακούς

φοιτητές του Α.Π.Θ  και συγκεκριμένα του Τμήματος Ιατρικής Αλέξανδρο Γιαννόπουλο-Δημητρίου, Ιωάννα Γουλιού, Αικατερίνη Σαΐτη και Δημήτρη Τρυγωνιάρη, του Τμήματος Φαρμακευτικής Μαρία Κωνσταντινίδου, του Τμήματος Οικονομικών Μαρία Κοσμίδου και από την υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος  Φαρμακευτικής Αλίκη Παπαδημητρίου.

Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας iGEM MetaThess είναι ο κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας& Φαρμακογονιδιωματικής στο Α.Π.Θ.

Η ομάδα iGEM MetaThess κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της, δηλαδή έλαβε την διάκριση του Best Diagnostics Project στην κατηγορία των Διαγνωστικών για τα Project των μεταπτυχιακών φοιτητών. Επιπλέον, στο σύνολο των διαγωνιζόμενων μεταπτυχιακών ομάδων από όλες τις κατηγορίες βρέθηκε ανάμεσα στους 10 καλύτερους, “top 10” όπως χαρακτηρίστηκε από την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού. Επίσης βρέθηκε υποψήφια για 6 ειδικά βραβεία που αφορούσαν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων κλωνοποίησης DNA αλληλουχιών, τη μοντελοποίηση βιολογικών συστημάτων, την ανάπτυξη και υλοποίηση πρωτότυπων αναλυτικών μεθόδων και την επιχειρηματική ανάλυση του project. Τέλος, στην κατηγοριοποίηση των μεταλλίων η ομάδα έλαβε χρυσό μετάλλιο.

Το project της ομάδας αφορά την ανάπτυξη του καινοτόμου διαγνωστικού εργαλείου DIAS (Diagnostic Investigation Accurate System), για την έγκαιρη ανίχνευση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί το 84% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Πρόκειται για τον καρκίνο με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως για άνδρες και γυναίκες λόγω, μεταξύ άλλων, της μη έγκαιρης διάγνωσης. Το διαγνωστικό εργαλείο DIAS είναι ένα φθηνό και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο με την ανίχνευση ειδικών βιοδεικτών στο αίμα ασθενών, θα μπορεί να πραγματοποιήσει διάγνωση στα αρχικά στάδια της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην άμεση χειρουργική επέμβαση, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες μεταστάσεις. Το DIAS χρησιμοποιεί απλό μηχανισμό και δεν απαιτεί ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία από όλα τα διαγνωστικά κέντρα. Βασίζεται σε μια συσκευή η οποία συνοδεύεται από μια μικροπλακέτα (microfluidic chip) στην οποία εισάγεται το δείγμα αίματος αφού υποστεί κατάλληλη επεξεργασία. Στο εσωτερικό της συσκευής το προ- επεξεργασμένο δείγμα αίματος αναμειγνύεται με τα κατάλληλα αντιδραστήρια φανερώνοντας τελικά ένα διαγνωστικό σκορ με την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου. Η συγκεκριμένη μικροπλακέτα μπορεί να κατασκευαστεί με τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D-printing), διευκολύνοντας μελλοντικά την ευρεία παραγωγή τους από τις βιομηχανίες.

Επικοινωνήστε με την ομάδα:

  • E-mail: igem.meta.thessaloniki@gmail.com• Linkedin: iGEM MetaThess• Facebook: iGEM MetaThess• Instagram: igem.metathess

πηγη: kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου