Η αλλαγή από τη ρωσική γλώσσα στην ουκρανική ξεκίνησε το 2014 μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.
O Ολεκσάντερ Ζαχάλσκι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μιλώντας μόνο ρώσικα.
Γεννημένος το 1960 στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, ο Ζαχάλσκι κατάγεται από τη μεγαλύτερη ρωσόφωνη ουκρανική πόλη της Χερσώνας. Σήμερα στα 63 του χρόνια ζει μαζί με την οικογένεια του στην πρωτεύουσα του Κιέβου και βρίσκεται στο μέσω μιας δύσκολης γλωσσικής μετάβασης, να κάνει την ουκρανική γλώσσα
δικιά του.«Στην αρχή νομίζαμε ότι χρειαζόταν να μιλάμε την εθνική μας γλώσσα, αλλά με την έναρξη του πολέμου το αίσθημα της ανάγκης έγινε επιτακτικό», δήλωσε ο ίδιος στο Al Jazeera. Η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο πρώτος μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, έχει εκληφθεί από πολλούς Ουκρανούς σαν μια προσπάθεια να ξεριζωθεί η κουλτούρα, η γλώσσα, ο τρόπος ζωής τους.
Μορφή αντίστασης
Και το να αρχίσουν να μιλούν ουκρανικά είναι μια μορφή αντίστασης. Σε όλη την Ουκρανία διάφορες αναφορές επιβεβαιώνουν ότι περίπου το 20% των Ουκρανών που έχουν καταγραφεί ως ρωσόφωνοι τον Μάρτιο του 2022, αναζητούν πλέον κάθε τρόπο που θα τους βοηθήσει να αποστασιοποιηθούν από την γλώσσα του επίδοξου κατακτητή.
«Όλοι οι φίλοι μας στο
κτιριακό συγκρότημα που ζούμε είναι πάνω από 60 ετών. Αυτό πρακτικά
σημαίνει ότι για περίπου 60 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει το
μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μιλώντας ρώσικα. Σπούδασαν στη Σοβιετική
Ένωση σε ρωσικά σχολεία και πανεπιστήμια και όμως σήμερα όλοι μιλάνε
ουκρανικά, μαθαίνουν όσα περισσότερα μπορούν για την ουκρανική ιστορία,
την ουκρανική κουλτούρα», προσθέτει ο Ζαχάλσκι, που διατηρούσε
φαρμακείο στην Χερσώνα.
Η γυναίκα του, Νατάσα, σήμερα μαθαίνει ουκρανικά με online μαθήματα, αλλά η πρόκληση και για τους δύο τους, όπως εξηγεί, είναι να αλλάξουν τον εσωτερικό τους μηχανισμό, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Την αυξανόμενη αυτή τάση από τη ρωσική γλώσσα στην ουκρανική γλώσσα στις μέχρι χθες ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει και ο Ντομινίκ Άρελ, καθηγητής πολιτικών επιστημών και επικεφαλής των ουκρανικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οτάβα.
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
«Η εισβολή της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα τραυματική για τους πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας όπου εξαπολύθηκαν οι περισσότερες ρωσικές επιθέσεις», προσθέτει ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι στάχτη και θρύψαλα πια είναι η Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Μικολάιβ και το Μπαχμούτ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μιλούσε ρωσικά.
«Η Ρωσία βομβαρδίζει την ανατολική Ουκρανία, τον πληθυσμό που υποτίθεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να υπερασπιστεί», σημειώνει. Γι’ αυτό και η αλλαγή από τη ρωσική γλώσσα στην ουκρανική παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2014, οπότε το Κρεμλίνο προσάρτησε τη Κριμαία.
Σήμερα πια είναι σχεδόν καθολική, καταλήγει ο προαναφερόμενος, κάνοντας λόγο για μια διαφορετική διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
https://www.in.gr/2023/04/29/world/polemos-stin-oukrania-oi-rosofonoi-oukranoi-mathainoun-oukranika/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου