Στα 74 χρόνια του, ο Κλάρενς Τόμας είναι κάτι παραπάνω από εξοικειωμένος με τις διαμάχες. Κι όχι επειδή είναι Αφροαμερικανός…

Υπερσυντηρητικό μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1991 -με τις «ευλογίες» του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και με ισόβια θητεία- έχει βάλει την «υπογραφή» του

σε ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του θεσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πιο επίμαχη είναι μακράν αυτή προ έτους, με την οποία ανατράπηκε η απόφαση-ορόσημο «Roe v. Wade» του 1973, που κατοχύρωνε το δικαίωμα κάθε Αμερικανίδας στην άμβλωση.

Ήταν μια από τις πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν που το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτηρίστηκε ως ένας προς απαξίωση εν των έσω θεσμός, με τη συντηρητική πλειοψηφία μεταξύ των εννιά μελών του (σε αναλογία 6 προς 3) να το μετατρέπει σε πολιτικό όργανο της θρησκευόμενης δεξιάς στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Κλάρενς Τόμας είχε μάλιστα τότε υπερθεματίσει. «Πατώντας» πάνω στη σκανδαλώδη απόφαση του περασμένου Μαΐου, είχε θέσει θέμα «επανεξέτασης όλης της νομολογίας» σε μια σειρά αποφάσεων, που αφορούν από το δικαίωμα στην αντισύλληψη, έως την ποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων και τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου.