Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Μασκότ από τη μυθολογία, «γαλανόλευκη» στις εξέδρες: Η αγγλική ομάδα που δηλώνει περήφανη για τις «ελληνικές» της ρίζες

 

Μασκότ από τη μυθολογία, «γαλανόλευκη» στις εξέδρες: Η αγγλική ομάδα που δηλώνει περήφανη για τις «ελληνικές» της ρίζες

Τα παρατσούκλια στους αθλητικούς συλλόγους και δη στις αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν είναι απλά ένας τίτλος στη «βιτρίνα». Στις πλείστες των περιπτώσεων υποδηλώνουν κάτι, υπάρχει μια ιστορία που σχετίζεται με αυτά, ένα συμπαγές μπακράουντ.

Για παράδειγμα το Pittsburgh Steelers (ομάδα του αμερικανικού NFL) προέρχεται από τη μακρά ιστορία του Πίτσμπουργκ με το χάλυβα. Τη σύνδεση με την παραγωγική διαδικασία τη συναντάμε μεταξύ άλλων στις περιπτώσεις της Νορθάμπτον / «The Cobblers», λόγω της βιομηχανίας υποδηματοποιίας στην πόλη και στη Γουόλσολ / «The Saddlers», καθώς εκεί γνώρισε μεγάλη ακμή η βιομηχανία δέρματος. Πιο προφανές από αυτά είναι το παρατσούκλι της Μπλάκπουλ («The Seasiders») που εδρεύει στην ομώνυμη παραλιακή πόλη.
Υπάρχει ωστόσο και ένα nickname στο αγγλικό ποδόσφαιρο εντελώς ιδιαίτερο και με καθόλου διακριτή προέλευση. Για την ακρίβεια, αυτό το μπακράουντ που λέγαμε είναι αρκετά θολό και παραμένει αντικείμενο αρκετών εικασιών.

Μασκότ από τη μυθολογία, «γαλανόλευκη» στις εξέδρες: Η αγγλική ομάδα που δηλώνει περήφανη για τις «ελληνικές» της ρίζες

«Exeter City Football Club: Official website of the Grecians», είναι η πρώτη αναφορά που θα βρει κανείς στο google αν στην αναζήτηση καταχωρήσει το Exeter FC. Το Έξετερ είναι μια πόλη περίπου 125.000 κατοίκων στην επαρχία Ντέβον, στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Αγγλίας. Η ομώνυμη ομάδα παίζει στη League 1 (πρακτικά στην τρίτη κατηγορία) και είναι γνωστή σε όλη τη χώρα και ως «the Grecians», που κατά κυριολεξία σημαίνει «αρχαιοελληνικοί».

Η επικρατέστερη θεωρία ανατρέχει πολύ παλιά στο χρόνο, πολύ πριν ακόμα και από την ίδρυση του συλλόγου (1901), που τρία χρόνια αργότερα μετονομάστηκε από St Sidwell’s United σε Exeter FC.

Σύμφωνα με αυτήν, το 1726 έγινε στην πόλη μια έκθεση, με θέμα την αναπαράσταση της πολιορκίας της Τροίας. Ο λόγος που συνέβη αυτό σε μια αγγλική πόλη είναι πιθανώς διότι η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Σεν Σίντγουελς  (σ.σ: περιοχή του Έξετερ) διέθετε εξαιρετικά μεγάλο πληθυσμό. Κατά την αναπαράσταση της πολιορκίας, οι κάτοικοι εντός των τειχών παρίσταναν τους Τρώες, ενώ οι πολιορκητές, που υποδύονταν τους Έλληνες, ήταν στο σύνολό τους κάτοικοι του Σεν Σίντγουελς . Η αναπαράσταση κράτησε καιρό, οι μεν ζούσαν εντός των τειχών και οι δύο περιμετρικά τους. Όταν το event τελείωσε οι κάτοικοι του Σεν Σίντγουελς  συνέχισαν να αυτοαποκαλούνται Grecians, όπως αποδεικνύεται από τα γράμματα που έστελναν στις εφημερίδες. Είναι ένας όρος είχε πλέον καθιερωθεί στην τοπική διάλεκτο.

1ο παγκοσμίως, «πάτησε» Μύκονο και Σαντορίνη: Το ελληνικό νησί που «γκουγκλαρίστηκε» περισσότερο το 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 1ο παγκοσμίως, «πάτησε» Μύκονο και Σαντορίνη: Το ελληνικό νησί που «γκουγκλαρίστηκε» περισσότερο το 2023

Ως εκ τούτου, όταν το 1908 ανεγέρθηκε στην πόλη το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου, ουδείς εξεπλάγη που ονομάστηκε «Grecian Gate». Οι παίκτες που ξεκίνησαν να παίζουν σε αυτό το γήπεδο ήταν γνωστοί ως «The Grecians».

Φαίνεται ότι το παρατσούκλι, που θεωρείται και από τους Βρετανούς ένα από τα πιο περίεργα στο χώρο του ποδοσφαίρου, ήταν μια μίξη της μεγάλης ελληνικής μειονότητας στην περιοχή και της ιστορίας με τα τείχη, που αναβίωσε την πολιορκία της Τροίας. Προϊόν της ελληνικής μυθολογίας και του ομηρικού έπους δηλαδή.

Όπως και να ‘χει, το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης και οι οπαδοί του συλλόγου είναι περήφανοι για τις «ρίζες» τους και αυτοαναφέρονται με καμάρι Grecians. Έως και λίγα χρόνια πριν, μασκότ του συλλόγου ήταν ο «Alexander the Greek», καρικατούρα προφανώς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ έχει θητεύσει ως τέτοια και η… θεά Αθήνα, ως μια ξανθιά καλλονή με δόρυ και ασπίδα. Πλέον μασκότ της ομάδας είναι επίσημα ο «Grecian το λιοντάρι».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οι «αρχαιοελληνικοί» έχουν διατηρήσει την ταυτότητα τους μέχρι σήμερα, με την γαλανόλευκη σημαία να φιγουράρει σταθερά σε εκείνη τη γωνιά της εξέδρας που βρίσκονται η σημαία της Έξετερ και άλλα λάβαρα του συλλόγου και της πόλης.


https://menshouse.gr/bala/181895/maskot-apo-ti-mythologia-galanoleyki-stis-exedres-i-aggliki-omada-poy-dilonei-perifani-gia-tis-ellinikes-tis-rizes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου