Η ηλικιωμένη Ουκρανή έγινε το σύμβολο των Ρώσων στον πόλεμο της Ουκρανίας, από ένα βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο. Το όνομα της είναι Άννα Ιβάνοβνα και την ώρα που γινόντουσαν σφοδρές μάχες έξω από το Χάρκοβο, εκείνη βγήκε στους δρόμους βαστώντας ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης.

Το βίντεο δείχνει δυο Ουκρανούς στρατιώτες (οι οποίοι σύμφωνα με

τα όσα ακούγονται στο βιντεο ενδέχεται να είναι ακροδεξιοί ναζί οπαδοί του Στεπάν Μπαντέρα) να την πλησιάζουν και να της προσφέρουν μια σακούλα με φαγητό. Η γιαγιά Άννα την παίρνει και εκείνη τη στιγμή οι Ουκρανοί της παίρνουν τη σημαία (όχι με βία) τη ρίχνουν στο έδαφος και αρχίζουν να την ποδοπατάνε.

Η γιαγιά Άννα όμως από ότι φάνηκε το λέει η καρδούλα της. Δίνει αγανακτισμένη πίσω τη σακούλα με το φαγητό στους Ουκρανούς στρατιώτες και με έντονο ύφος τους λέει: «Οι γονείς μου πέθαναν για τη σημαία αυτή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ντροπή σας». Στη συνέχεια πιάνει τη σημαία, τους γυρνάει την πλάτη και απομακρύνεται.

Το Κρεμλίνο που φυσικά πλέον δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έτσι στήριξε ένα μεγάλο μέρος της προπαγάνδας του στη γιαγιά Άννα και τη σημαία με το σφυροδρέπανο για να δημιουργήσει εντυπώσεις υπερ της «Μητέρας Ρωσίας».

Την παρομοίασε με αγρότισσα της Σοβιετικής μεταπολεμικής εποχής, με τη μαντίλα της, τις μπότες από τσόχα, και τη χοντρή φούστα. Την έχουν κάνει, φωτογραφίες, πλακάτ, καρτ ποστάλ, γλυπτά, ακόμη και αυτοκόλλητο για τα αυτοκίνητα. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα έστησαν ένα άγαλμα της που κρατάει τη σημαία με το σφυροδρέπανο σε μια πλατεία της Μαριούπολης.

Ποια είναι

Όπως έχει γίνει γνωστό, η «γιαγιά Άννα» είναι 69 ετών. Αγρότισσα και ζει στο χωριό Velyka Danylivka, με τον άνδρα της, τα σκυλιά, τις γάτες και τα κουνέλια της. Όταν την πήγαν στην Μαριούπολη να δει το άγαλμα που έστησαν οι Ρώσοι προς τιμήν της εκείνη απλά είπε: «Μα καλά τόσο μεγάλη φαίνομαι;».

Η ιστορία της πάντως είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που θέλουν να δημιουργήσουν οι Ρώσοι. Η 69χρονη γυναίκα, πιστεύει στη Σοβιετική εποχή και όχι στη Ρώσικη, και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει τον πόλεμο των Ρώσων.

«Πως μπορώ να υποστηρίξω κάποιους όταν οι άνθρωποι μου πεθαίνουν; Τα εγγόνια μου αναγκάστηκαν να πάνε στην Πολωνία. Ζούμε μέσα στον φόβο και τον τρόμο» λέει η ίδια και διευκρινίζει: «Η κόκκινη σημαία δεν είναι η σημαία της Ρωσίας. Είναι το λάβαρο της αγάπης και της ευτυχίας σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε δημοκρατία. Όχι της αιματοχυσίας. Και όποιος πει το αντίθετο, είναι λανθασμένος.»

Δε διστάζει μάλιστα να μιλήσει και κατά του Πούτιν: «Ο Πούτιν είναι πρόεδρος. Τσάρος, βασιλιάς, αυτοκράτορας. Αν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, θα του έλεγα “ότι κάνατε λάθος. Εμείς οι Ουκρανοί εργαζόμενοι, δεν κάναμε κάτι για να το αξίζουμε αυτό; Είμαστε αυτοί που υποφέρουν περισσότερο”».

Οι Ουκρανοί

Ο τόπος της γιαγιάς Άννα, έχει βομβαρδιστεί ξανά και ξανά. Το δικό της σπίτι έχει χτυπηθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Τα παράθυρά του έχουν θρυμματιστεί, η οροφή έχει υποστεί ζημιές ενώ θραύσματα είναι σκορπισμένα στο μπροστινό κήπο και στο γρασίδι.

Ο Dmytro Galko από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας που έχει παρακολουθεί την Ρωσική προπαγάνδα από την έναρξη της εισβολής, συμφωνεί με τα όσα λέει η γιαγιά Άννα και συνεχίζει αναφέροντας πως η ρωσική προπαγάνδα κάνει τα πάντα μονοδιάστατα.

«Απλώς δεν τους νοιάζει η αλήθεια, δεν τους νοιάζουν τα πραγματικά πρόσωπα. Δεν τους ενδιαφέρει ποια είναι η Άννα, ούτε η μοίρα της. Αν μπορούσαν, θα την άρπαζαν, θα τη μουμιοποιούσαν και θα την έβαζαν σε ένα μαυσωλείο για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους» καταλήγει.

Πάντως η γιαγιά Άννα πλέον ζει μέσα στην ανασφάλεια. Δεν είναι λίγοι οι Ουκρανοί που της έχουν επιτεθεί διαδικτυακά και την αποκαλούν «φιλορώσο», ενώ οι γείτονες στο χωριό της την αποφεύγουν. «Δεν είμαι χαρούμενη που με έκαναν διάσημη. Στη χώρα μου τώρα με θεωρούν προδότρια».

https://www.in.gr/2022/06/15/life/stories/polemos-stin-oukrania-giagia-ti-simaia-tis-sovietikis-enosis-pou-exei-ginei-symvolo-ton-roson/