Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Μια περιφανή νίκη του Κυριάκου Ταταρίδη και των Ιδεών του.

 

(γράφει ο Σίμος Ζαγκανίκας)

          Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη νίκη αυτή, που είναι η νίκη των θεσμών και των ιδεών που ξαναγύρισαν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του Τόπου.

          Κυριάκος Ταταρίδης, ένας νικητής, που η νίκη του στις Δημοτικές Εκλογές, από την πρώτη Κυριακή, είναι συνυφασμένη με τις αγωνίες του γενέθλιου τόπου του, της πόλης των Γρεβενών.

          Ένας Γρεβενιώτης, που τα βιώματα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα Γρεβενά.

          Είναι από τα άτομα που συνταυτίζονται άμεσα με την πορεία

της πόλης, για εβδομήντα σχεδόν χρόνια!… Μια  συνταύτιση που έρχεται από τα παιδικά του χρόνια, τα χρόνια της φτώχειας και της ανέχειας, τα γυμνασιακά του χρόνια, τα χρόνια του φορτοεκφορτωτή της Λαϊκής Αγοράς, τα χρόνια των εμποδισμένων ονείρων, τα φοιτητικά χρόνια, που με την ενεργητική του θέληση, έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και γύρισε αρχιτέκτονας  στην πόλη των συναισθημάτων του. Η οποία τον τίμησε με το ύπατο των αξιωμάτων, ήτοι τον έκανε εκπρόσωπό της στο Εθνικό Κοινοβούλιο με δύο συνεχείς νίκες!… Μόχθησε, και η πόλη στις μέρες της Βουλευτικής του θητείας, έβαλε σοβαρά θεμέλια για το μέλλον, (δεν θα κάνουμε απολογισμό των έργων που έχουν συντελεστεί τον καιρό εκείνο, είναι όμως αποδεκτό σχεδόν του συνόλου των Γρεβενιωτών, ότι μπήκαν, για την πόλη τότε, σοβαρά θεμέλια για το μέλλον). Μα ήρθαν χρόνια χαλεπά και αναντίστροφα, όπου η ιδέα της πόλης και του συμμέτοχου πολίτη, της αποκέντρωσης και της ουσιαστικής περιφερειακής ανάπτυξης είχαν μπει στα αζήτητα και στο καταθλιπτικό περιθώριο. Τις εκτόπισε η ιούσα ιδέα του Ιδιωτικού πλουτισμού μέσα από το κράτος και τους κοινωνικούς θεσμούς. Οι θεσμοί λειτουργούσαν κατ επίφαση για την κοινωνία, εξυπηρετώντας τις πολλαπλές σκοπιμότητες των ηγητόρων. Και έτσι οδήγησαν συνειδητά σε συνεχή έκπτωση την κοινωνική συνείδηση και ως εκ τούτου την αποξένωση των πολιτών από την συνδιαχείριση των κοινών. Υποχώρηση των ιδεών που οδηγούν στην ακμάζουσα κοινωνία με αντικατάσταση τους την αδιαφορία για το κοινό όφελος, που οδηγεί στην  καθολική παρακμή!… Μέρες  χαλεπές, όπως είπαμε, δεν μπορούσες να αρθρώσεις λέξη για συλλογικότητα, κοινωνική οικονομία, κοινωνική δυναμική, και όλοι, ακόμη και αυτοί, που σε αλλοτινές εποχές,  ήταν  ενδεδυμένοι με την επιτηδευμένη φορεσιά της κοινωνικής προόδου, τώρα απεκδύθηκαν την ιδεολογική τους περιβολή και έχτιζαν το ιδιωτικό τους συμφέρον.

Θυμάμαι πριν από χρόνια, σε μια ήπια τοποθέτηση μου, σε ημερίδα για την ενέργεια, που διοργανώθηκε στη Βιβλιοθήκη, ότι τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά και οι ανεμογεννήτριες ανήκουν στους ανθρώπους του οικοσυστήματος όπου χτίζονται, (Καημένε Γιώργο Παπανδρέου…) και θα μπορούσαν να μην είναι ιδιωτικές, γιατί δεν έχουν επιχειρησιακό  ρίσκο, ούτε Κρατικές, που έχουμε ζήσει την αναποτελεσματικότητα του κράτους, αλλά στην κοινωνία και τους θεσμούς της, ελαφρύνοντας το κόστος ζωής των δημοτών και μειώνοντας το κόστος της επιχειρηματικότητας! Το νομικό πλαίσιο χτίστηκε από τον Γιώργο Γεννηματά  με τη μορφή της Δημοτικής επιχείρησης και των Εταιρειών Λαϊκής Βάσης. Ο κεντρικός ομιλητής κώφευσε, γιατί ίσως,  δεν του άρεσε η ιδέα και κράτησε επιτηδευμένη σιωπή! Οι συνευρισκόμενοι, μου απάντησαν, ότι αυτές οι λογικές είναι ανεδαφικές και η μόνη καρποφόρα λογική είναι η ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Μια ιδιωτική επιχειρηματικότητα που μετέβαλλε τον πολίτη σε πολιτικό πελάτη των πενιχρών επιδομάτων και ούτως η δημοκρατία να συρρικνώνεται για τους φτωχούς και να χαρίζεται πλεονασματικά στον πλούτο των λίγων ιδιωτών.

Σ αυτές τις εκλογές με μια αφυπνιστική επιθυμία οι πολίτες της πόλης ξαναδιεκδίκησαν την ιδιότητα του πολίτη. Είδαν το μαύρο φάσμα της παρακμής και έστησαν ανάχωμα για να σταματήσουν την επέλαση της. Έχουμε μια κοινή μετάληψη ιδεών.

Οι ΙΔΕΕΣ μεταβάλλουν τα πράγματα.

Ο Κυριάκος και οι νεοεκλεγέντες μαζί του εμφορούνται απ αυτές τις ιδέες που προέρχονται μέσα από το γίγνεσθαι της Τοπικής Κοινωνίας.

Επιθυμία των Γρεβενιωτών είναι να πολιτεύονται  οι κοινωνικές ιδέες και όχι το ιδιωτικό συμφέρον . Είναι καιρός να σταματήσουμε να αναπαράγουμε αυτούς που καβαλικεύουν τους θεσμούς και διαφεντεύουν τον Τόπο ως πασάδες και μπέηδες της Οθωμανικής παράνοιας!…

Ευχόμαστε στο νέο Δήμαρχο, Κυριάκο Ταταρίδη, και στους νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους καλή επιτυχία στο έργο τους και εκπλήρωση των ονείρων τους  για μια πόλη στους δρόμους της ανάπτυξης και της ευημερίας!…

Σίμος Ζαγκανίκας      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου