Αν αναρωτιέσαι πως η Μπρέντφορντ έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ και πως η Μίντιλαντ έγινε ξαφνικά υπολογίσιμο μέγεθος στην Ευρώπη, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τον Μάθιου Μπέναμ.
Δεν είναι ο δισεκατομμυριούχος που έχεις συνηθίσει. Σπάνια θα τον δεις να «φλεξάρει» τα πλούτη και την καλή ζωή του. Μονίμως συνετός και λιγομίλητος, προτιμά να «μιλάει» μέσα από τα έργα
του και τις αποφάσεις του. Αποφάσεις που απαιτούν τρομερή κριτική σκέψη, επηρεάζοντας ζωές πολλών ανθρώπων. Για όσους αναρωτιέστε λοιπόν, ο Μάθιου Μπέναμ είναι… επαγγελματίας τζογαδόρος και φυσικά επιχειρηματίας.Όντας ένα λαμπρό μαθηματικό μυαλό με έφεση στα οικονομικά στοιχεία και την στατιστική, αποφάσισε να… παρατήσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και να επικεντρωθεί στον τζόγο. Έχοντας ως γνώμονα την στατιστική, αλλά και άπειρες εργατοώρες ανάλυσης, κατάφερε μέσα λίγα μόλις χρόνια να γίνει εκατομμυριούχος. Το 2004 το «χόμπι» έγινε δουλειά. Ίδρυσε μια εταιρία, την Smartodds, η οποία ανακαλύπτει τις ευνοϊκότερες αποδόσεις για ποντάρισμα με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο.
Η τεράστια απήχηση που έλαβε η συγκεκριμένη διαδικτυακή εταιρία, οδήγησε και στην δημιουργία μιας δεύτερης με το όνομα Matchbook. Αμφότερες είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες στον κόσμο του τζόγου, παρέχουν πλήθος στατιστικών στοιχείων και έρευνας και οι δυνατότητες τους εντυπωσιάζουν τους πρωτοπόρους του χώρου. Ο Μπέναμ δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής. Όσο λοιπόν οι δυο εταιρίες έφερναν αμύθητα έσοδα στις «τσέπες» του, ο ίδιος έψαχνε έναν τρόπο να επενδύσει ένα μέρος αυτών.
Εκείνη την περίοδο, η αγαπημένη ομάδα του νεαρού επιχειρηματία, η Μπρέντφορντ, βρίσκεται στο «χείλος» της καταστροφής. Αγωνίζεται στην League Two και προσπαθεί απεγνωσμένα τόσο να παραμείνει στην κατηγορία, όσο και να φέρει εις πέρας τις βεβαρημένες οικονομικές υποχρεώσεις της. Ένα χρέος της τάξης των 500 χιλιάδων λιρών απειλεί τον σύλλογο ακόμη και με αφανισμό (!) και σαν από μηχανής θεός ο Μπέναμ, με μια ανώνυμη δωρεά σώζει τον σύλλογο από τα χειρότερα.
Μέχρι και το 2012 έκανε ότι μπορούσε για να είναι η Μπρέντφορντ συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ολα αυτά αφιλοκερδώς. Χωρίς να περιμένει κάποιο αντίκρισμα. Τότε όμως γεννήθηκε η μεγάλη ιδέα. Να αποκτήσει τον σύλλογο και να εφαρμόσει στην πράξη όλα όσα είχε αποκομίσει από την ενασχόληση με την στατιστική και την ανάλυση δεδομένων. Ήταν σίγουρος ότι θα πετύχει και πέρα από τα μέσα για να ένα τέτοιο εγχείρημα, είχε και την έμπνευση. Η οποία δεν ήταν άλλη από το περίφημο «moneyball» των Όκλαντ Αθλέτικς το μακρινό 2003.
Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Αθλέτικς, παρά το γεγονός ότι είχαν το μικρότερο μπατζετ την σεζόν 2003 στο MLB, κατάφεραν το αδιανόητο. Να κατακτήσουν το πρωτάθλημα του μπέιζμπολ εκείνη την χρονιά στις ΗΠΑ, με μια ομάδα η οποία «συναρμολογήθηκε» από τον γενικό διευθυντή του συλλόγου, Μπίλι Μπιν, έχοντας υπόψη μόνο στατιστικά στοιχεία παικτών, οι οποίοι μπορούσαν να προσφέρουν στο γήπεδο πολλά περισσότερα από την πραγματική τους αξία.
Για όσους έχετε δει την ταινία, καταλαβαίνετε ήδη για το τι πράγμα μιλάω. Αν θέλετε να ασχοληθείτε περεταίρω και να εμβαθύνετε σε αυτό, αξίζει να διαβάσετε και το ομώνυμο βιβλίο του Μάικλ Λιούις. Πίσω στο θέμα μας όμως. Στις αρχές του 2014, η συμφωνία επισημοποιήθηκε. Ο Μάθιου Μπέναμ αγόρασε το 100% των μετοχών της Μπρέντφορντ, έχοντας σαν κύριο μέλημα την οικονομική της ανεξαρτησία. Την ίδια περίοδο μια ομάδα από την χερσόνησο της Γιουτλάνδης, επίσης καλωσόριζε τον νέο της ιδιοκτήτη. Η ομάδα αυτή δεν ήταν άλλη από την Μίντιλαντ της Δανίας, η οποία και θα αποτελούσε το δεύτερο -παράλληλο- project του Βρετανού επιχειρηματία.
Η βασική ιδέα αποτελούταν από τρεις αρχές. Πρώτον, να αναλύονται τα στατιστικά δεδομένα αμέτρητων παικτών σε κάθε γωνία του πλανήτη. Δεύτερον τα ρόστερ αμφότερων των ομάδων να έχουν ένα σύνολο παικτών που να ταιριάζουν ποδοσφαιρικά μεταξύ τους. Και τρίτον να επενδύουν αποκλειστικά και μόνο σε παίκτες που μπορούν να επιφέρουν κέρδος. Στην θεωρία ακούγεται απλό, όμως στην πράξη είναι αρκετά πολύπλοκο.
Πάμε λοιπόν να το δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια. Αρχικά για να μπορέσεις να ξεκινήσεις το εγχείρημα πρέπει να έχεις και τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου. Υπεύθυνοι για το όλο project ορίστηκαν οι Ράσμους Άνκερσεν και Φιλ Τζάιλς, οι οποίοι θα ασχολούνταν με την ανάλυση δεδομένων τόσο της Μπρέντφορντ, όσο και της Μίντιλαντ. Υπεύθυνος για την στρατολόγηση των παικτών, ορίστηκε o Λι Ντάικς, ένας απόφοιτος από το πανεπιστήμιο του Σάλφορντ.
Οι Άνκερσεν και Τζάιλς ανέλυαν τα xGoals των υποψήφιων παικτών, τις κινήσεις τους, το πόσο επιδραστικοί είναι στο παιχνίδι και ο Ντάικς ήταν αυτός που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις για την έλευση των παικτών, ανάλογα με το πόσο ταιριάζουν με το υπόλοιπο ροστερ. Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα και ο ίδιος «τί να κάνω έναν επιθετικό ο οποίος είναι εξαιρετικός στον αέρα, αν δεν έχω κάποιον εξίσου καλό εξτρέμ για να βγάζει σέντρες;».
Κάπως έπρεπε να γίνει μια προσαρμογή. Υπό αυτό λοιπόν το σύστημα, η Μπρέντφορντ εισέπραξε εκατοντάδες εκατομμύρια από μεταγραφές παικτών. Ο Άντρε Γκρέι για παράδειγμα αγοράστηκε για μόλις 620 χιλιάδες λίρες από την Λούτον και πουλήθηκε για 13 εκατομμύρια λίρες στην Μπέρνλι την αμέσως επόμενη χρονιά. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος αφού τα επόμενα έτη τον ακολούθησαν παίκτες, όπως οι Μπενραχμά, Κόνσα, Μοπέ και Γουότκινς.
Ακόμη και σε επίπεδο ακαδημιών, η διαδικασία ανάπτυξης παικτών διαφέρει εντελώς από τις υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Μετά τον θάνατο του τεχνικού διευθυντή, Ρόμπερτ Ρόουαν, το 2018, η Μπρέντφορντ προχώρησε σε πλήρη αναδιοργάνωση των ομάδων υποδομής. Δημιουργήθηκε η Μπρέντφορντ Β’, η οποία αποσχίστηκε από την αντίστοιχη Πρέμιερ Λίγκ Κ-23, έχοντας έτσι την δυνατότητα να αγωνίζονται παίκτες από 17 έως και 21 ετών, ενώ είναι και απαλλαγμένη από τα σημαντικά κόστη που απαιτεί η συμμετοχή στο Elite πρόγραμμα της FA για την ανάπτυξη των παικτών.
Αυτή η «ιδιόρρυθμη» Μπρέντφορτν έχει ως στόχο να αγωνίζεται σε φιλικούς αγώνες με ομάδες Κ-23, ανδρικές χαμηλότερων κατηγοριών, αλλά και να λαμβάνει μέρος σε διάφορα τουρνουά. Τελευταία μάλιστα αγωνίστηκε στο Ατλάντικ Καπ, αντιμετωπίζοντας κατά σειρά τις Χάλμσταντ, Μπρόντμπι και Μπρεϊντάμπλικ. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι κάθε αγώνας καταγράφεται από ειδικά συστήματα, τα οποία ενημερώνουν τους προπονητές σε πραγματικό χρόνο.
Για παράδειγμα, ο Τόμας Φράνκ, σε κάθε αγώνα έχει στο πλευρό του έναν κύριο με το όνομα Μπερνάρντο Κουέβα. Αυτός τον ενημερώνει ανά τακτά διαστήματα του αγώνα, με τα δεδομένα που έχει μπροστά του στην οθόνη και ο Δανός τεχνικός έχει την δυνατότητα να παρέμβει εγκαίρως και να διορθώσει τα «κακώς κείμενα».
Λόγω της Βρετανικής «φύσης» της σελίδας, επικεντρωθήκαμε περισσότερο στα της Μπρέντφορντ. Αλλά μην νομίζετε ότι και στην Μίντιλαντ αλλάζει σημαντικά το τοπίο. Η ομάδα από την Δανία μέσα σε μόλις 22 χρόνια ζωής έχει ήδη καταφέρει αρκετά. Επί εποχής Μπέναμ, έχει κατακτήσει τρεις φορές το εγχώριο πρωτάθλημα, έχει μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ, ενώ εφαρμόζει το δικό της «moneyball» κυρίως με γηγενείς παίκτες.
Παράλληλα ενισχύθηκαν οι δεσμοί της με την Εμπεντέι από την Νιγηρία, με την οποία και έχουν επίσημη συνεργασία, ενώ υπό παρακολούθηση σε καθημερινή βάση βρίσκονται περίπου 100 (!) σύλλογοι από το βόρειο κομμάτι της Γιουτλάνδης. Στο κομμάτι των μεταγραφών δεν έχει αντίπαλο στην Δανία, καθώς μόνο φέτος, από τους Ονιέκα (Μπρέντφορντ), Καζούστε( Ρεμ) και Ντρέιερ (Ρουμπίν Καζάν), εισπράχθηκαν 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την απόκτηση τους είχε δαπανηθεί μόλις… έναμισι.
Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ένα διάστημα μικρότερο των οκτώ ετών, οπότε η Μίντιλαντ είναι ακόμη στην αρχή. Μαζί με την ομάδα, χτίζεται και το κοινό της στην Δανία, το οποίο ακόμη δεν έχει συνηθίσει στην ύπαρξη μιας «τρίτης» δύναμης μετά την Κοπεγχάγη και την Μπρόντμπι. Αυτό που έχει κατορθώσει ο Μπέναμ είναι πραγματικά απίστευτο. Έχει μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε δυο συλλόγους, οι οποίοι αρχίζουν σταδιακά να εισέρχονται στην ελίτ.
Η Μπρέντφορντ ήδη έχει κερδίσει πολλούς φιλάθλους ανά τον πλανήτη. Ο κόσμος δείχνει την αμέριστη αγάπη του προς τον σύλλογο, κατακλύζει κάθε εβδομάδα τις κερκίδες του νέου γηπέδου και απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Αναμφίβολα, η έδρα της αποπνέει μια υγεία. Σπάνια θα δεις φασαρίες, σπάνια θα δεις τσακωμούς, σπάνια θα δεις οτιδήποτε ποδοσφαιρικά βλαβερό. Η ενότητα είναι αυτή που αναβλύζει το γήπεδο και δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι που θα την διαταράξει!
Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης
Διαβάστε επίσης από τον αρθρογράφο: Μπέντφορντ: Η νέα «Νιουκάστλ» έρχεται από την 10η κατηγορία
https://eyap.gr/mathioy-mpenam-pigainontas-to-moneyball-se-allo-epipedo/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου