Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Wagner Group: 1000 "στρατιώτες φαντάσματα" του Πούτιν είναι στην ανατολική Ουκρανία

 

Ρώσοι στρατιώτες
Ρώσοι στρατιώτες GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Η Ρωσία δείχνει να δυσκολεύεται στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη δυτική Ουκρανία, με τους μισθοφόρους της Wagner Group να αναπτύσσονται στα ανατολικά σύμφωνα με το υπ. Άμυνας της Βρετανίας.

Μισθοφόροι της ομάδας Wagner Group έχουν λάβει θέσεις στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της

Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη Βρετανιά, τουλάχιστον 1.000 μαχητές της μισθοφορικής ομάδας φέρονται να βρίσκονται στα ανατολικά ώστε να εμπλακούν ενεργά στον πόλεμο και να παγιώσουν τις ρωσικές θέσεις.

Η ιδιωτική εταιρεία "Wagner Group" κατηγορείται για εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μοζαμβίκη και την Ουκρανία. Η Wagner Group είναι ένας σκιώδης, όπως τον χαρακτηρίζουν, ιδιωτικός στρατός που συνδέεται με το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ιδρυτής της είναι ο βετεράνος Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότης της ο επιχειρηματίας Γεβγένι Πριγκόζιν που συνδέεται στενά με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2021, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group, αρκετό καιρό δηλαδή πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αυτές επικαιροποιήθηκαν τη περασμένη εβδομάδα.

Στις 26 Ιανουαρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε πως την ώρα που 100.000 Ρώσοι στρατιώτες άρχιζαν ασκήσεις στα σύνορα με Ουκρανία, μέλη της Wagner Group άρχισαν πάλι να δραστηριοποιούνται στα ανατολικά της χώρας σε συνεργασία με τη Task Force Rusich και τον Alexey Milchakov, που βρίσκεται στα πρόσωπα που δέχθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ, και βρήκε καταφύγιο στη Λευκορωσία.

Η ιδιωτική πολιτοφυλακή  Wagner Group φέρεται να μετέφερε μισθοφόρους από την Αφρική πριν από πέντε εβδομάδες με αντάλλαγμα μια τεράστια αμοιβή. Οι μισθοφόροι αυτοί δρουν ως "στρατιώτες φαντάσματα" υπό άκρα μυστικότητα.

Μέχρι τις 3 Μαρτίου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy φέρεται να επέζησε από τρεις απόπειρες δολοφονίας που είχαν ενορχηστρωθεί από τη Wagner Group, όπως ανέφεραν οι The Times. Στις 8 Μαρτίου οι Ουκρανοί ανέφεραν πως σκότωσαν μέλη της οργάνωσης.

Οι άρτια εκπαιδευμένοι μισθοφόροι λέγεται ότι περιμένουν το πράσινο φως από το Κρεμλίνο για να επιτεθούν, με τη λίστα των στόχων τους να περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και τον δήμαρχο του Κιέβου. Πλέον, δημοσίευμα του Reuters έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, ενώ το υπ. Άμυνας της Βρετανίας έδωσε και τον ακριβή αριθμό των μισθοφόρων.

Οι 1000 της Wagner αναμένεται να λάβουν δράση λόγω των "βαριών απωλειών του ρωσικού στρατού. Η Μόσχα πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία" αναφέρει το υπ. Άμυνας της Βρετανίας.

Στα μέσα του Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε άλλωστε ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να ενισχύονται με τις δυνάμεις των αυτονομιστών και το προσωπικό του ομίλου Wagner στο Ντονμπάς. Σημειώνεται άλλωστε πως η Wagner εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας και ασπάζεται τη Σλαβική Εγγενή Πίστη, ένα δόγμα σλαβικού εθνικισμού, ενώ εικάζεται πως έχει πάρει το όνομά της από τον Richard Wagner.

Η οργάνωση θεωρείται ακόμη ότι είχε έδρα στην Αργεντινή και επίσης έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Χονγκ Κονγκ. Επισήμως δεν αποτελεί κομμάτι του επίσημου ρωσικού στρατού, ωστόσο οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε ρωσικά εδάφη, όπως το Κράσνονταρ. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την ομάδα και επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία νομική εγγραφή τέτοιας οργάνωσης εντός της χώρας, "καθώς οι ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας είναι παράνομες στη Ρωσία".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου