Κάθε μυστικό που αξίζει να γνωρίζετε δεν μένει μυστικό για πολύ. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένας προορισμός μπορεί να μετατραπεί από κρυφό διαμάντι σε υπερ-τουριστικό hotspot στο λεπτό, ιδίως όταν ο προορισμός αυτός είναι ένα μεσογειακό νησί. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, η Σαντορίνη ήταν ακόμα ελάχιστα γνωστή, πριν οι απευθείας πτήσεις και οι influencers την κάνουν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και πολυσύχναστα

μέρη της Ευρώπης.

Έχει απομείνει κανένα νησί στη Μεσόγειο που να μην είναι υπερπλήρες, υπερτουριστικό και υπερτιμημένο, ειδικά το καλοκαίρι; Πρέπει να αναρωτηθείτε: Αν ένα νησί εξακολουθεί να είναι μυστικό, τότε σίγουρα, όταν οι ακτές της Ευρώπης είναι τόσο πολυπόθητες για τόσους πολλούς, αξίζει πραγματικά να το γνωρίζετε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και όμως, και όμως. Ρωτήστε έναν Ιταλό πού πηγαίνουν διακοπές ή πού περνούν το καλοκαίρι τους οι γνώστες της Αθήνας. Υπάρχουν περίπου 10.000 νησιά στη Μεσόγειο – 6.000 από τα οποία είναι ελληνικά. Όσο κι αν αγαπάμε τα νησιά-σταρ όπως Μαγιόρκα, Ίμπιζα, Κέρκυρα, Μύκονος υπάρχει κάτι που πρέπει να πούμε για τα «μικρά, σκοτεινά και παράξενα» μέρη που έχουν τρελή γοητεία ως προορισμοί.

«Δεν υπάρχει αεροδρόμιο, οπότε πρέπει να καταβάλεις επιπλέον προσπάθεια, να πάρεις πλοίο, να αποκρυπτογραφήσεις δυσνόητα δρομολόγια. Ίσως να μην έχουν αμμώδεις παραλίες, ή ένα φανταχτερό ξενοδοχείο, ή νυχτερινή ζωή – απωθητικό για κάποιους. Και μερικές φορές ο λόγος είναι κοινωνιολογικός, πράγμα που προσθέτει μόνο στην περίεργη γοητεία τους – το ιταλικό νησί που εκκενώθηκε πρόσφατα από στρατιωτικά στρατεύματα, για παράδειγμα, ή το ελληνικό νησί που κατοικούνταν επί μακρόν από ναυτικούς, οι οποίοι φύλαγαν ζηλότυπα τις γυναίκες τους από τους πειρασμούς των ξένων όσο έλειπαν στη θάλασσα, κρατώντας τους ξένους σταθερά έξω» γράφει η Telegraph έχοντας, φυσικά, μία απόσταση από τα πράγματα και συνεχίζει:

«Ναι, το να φτάσεις εκεί μπορεί να απαιτεί λίγη επιπλέον προσπάθεια, αλλά το ταξίδι είναι μέρος της περιπέτειας και η ανταμοιβή είναι ικανοποιητική – άγριες και όμορφες ακτές, παρθένα ψαροχώρια όπου η ζωή περιφέρεται αργά και ανέμελα, σε ένα νησί που μοιάζει με τη δική σου προσωπική ανακάλυψη, αποσυνδεδεμένο από τον πραγματικό κόσμο».