Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα για τις δυνάμεις του και δήλωσε ότι "λαμβάνουν χώρα σχετικές αντεπιθετικές αμυντικές ενέργειες", χωρίς ωστόσο να "μπαίνει" σε περισσότερες
λεπτομέρειες.Το σενάριο της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων υπήρχε εδώ και καιρό και όχι μόνο επειδή έκαναν αναφορές Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ωστόσο, η ιδέα μιας αντεπίθεσης μπορεί να είναι παραπλανητική, δίνοντας την εντύπωση ότι υπήρχε μια διακριτή περίοδος πριν και μετά την εκστρατεία.
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία προσπαθεί να αποδυναμώσει τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και μήνες και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανακατάληψης εδαφών. Επιπλέον, όπως τονίζουν, οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών τους αποτελούν απάντηση στην εισβολή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αρέσκονται να τονίζουν -όπως έκανε και ο Ζελένσκι- ότι όλες οι ενέργειές τους θα πρέπει να θεωρούνται αμυντικές.
Παρ' όλα αυτά, ο πόλεμος εισέρχεται σε νέο στάδιο, το οποίο μπορεί να κρίνει την τελική του έκβαση και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο.
Με το "βλέμμα" προς το νότο
Σε αντίθεση με τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν η Ρωσία επιχείρησε να καταλάβει το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, η γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία έχει πλέον εγκατασταθεί στο νότο και την ανατολή.
Αυτό σημαίνει επίσης, όπως αναγνωρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ότι η νέα εκστρατεία δεν θα έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όπως κατά τη διάρκεια του σφυροκοπήματος στο Χάρκοβο τους περασμένους μήνες.
Μετά την ανακατάληψη του Χαρκόβου και της Χερσώνας, η Ζαπορίζια πιθανότατα θα αποτελέσει κύριο στόχο για τον ουκρανικό στρατό, καθώς τον τελευταίο μήνα έχει εντείνει εκεί τις δραστηριότητές του.
Τα κέρδη των ουκρανικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην ευρύτερη εκστρατεία της Ρωσίας. Κι αυτό, διότι θεωρείται πρωταρχικός στόχος της Ουκρανίας να σπάσει τον χερσαίο διάδρομο της Ρωσίας από το κατεχόμενο Ντονμπάς προς την Κριμαία.
Όσον αφορά τους στόχους του, το Κίεβο έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι θέλει να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.
"Δεν είναι πρόθεση, είναι η γη μας. Η Κριμαία είναι η θάλασσα και τα βουνά μας", είχε δηλώσει σε παλαιότερη ομιλία του ο Ζελένσκι.
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός.
Η οχυρωμένη, αλλά και ευάλωτη Ρωσία
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αναμενόταν από καιρό στη Ρωσία, δίνοντας στο στρατό του Πούτιν αρκετούς μήνες για να προετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει μια περίτεχνη σειρά αμυντικών συστημάτων.
Όπως και έπραξε, δημιουργώντας στρώματα αντιαρματικών τάφρων, εμπόδια, ναρκοπέδια και χαρακώματα, για εκατοντάδες χιλιόμετρα σε όλο το ελικοειδές μέτωπο.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει συχνά μαρτυρίες από ανθρώπους σε κατεχόμενες περιοχές, όπως η Μαριούπολη και το Μπερντιάνσκ, για μεγάλες ρωσικές φάλαγγες που περνούν και δεκάδες κτίρια που έχουν ιδιοποιηθεί ως στρατιωτικά καταλύματα.
Η Ουκρανία διεξάγει τις λεγόμενες επιχειρήσεις διαμόρφωσης για να θέσει τις βάσεις για την επίθεσή της, διακόπτοντας τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών και στοχεύοντας σε υποδομές καυσίμων.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Wagner και του Κρεμλίνου.
Τα μικρά κέρδη της Ρωσίας, ειδικά σε σύγκριση με τους αρχικούς φιλόδοξους στόχους του Πούτιν στον πόλεμο, έχουν έρθει με τεράστιο κόστος, αποδεκατίζοντας τις μονάδες της πρώτης γραμμής και στερώντας πολλές από ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και από κρίσιμα σημαντική εμπειρία.
Ο ρόλος του Μπαχμούτ παραμένει στο προσκήνιο
Παρά το γεγονός ότι η Wagner διεκδίκησε τη νίκη στο Μπαχμούτ και την παρέδωσε πίσω στις ρωσικές δυνάμεις, η πόλη παραμένει σημείο ανάφλεξης.
Η πτώση της πόλης ήταν ένα σπάνιο κέρδος για τη Ρωσία.
Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί την πόλη για να αποδυναμώσει τη Ρωσία αλλού, εκτρέποντας τους πόρους της, κάτι που ομοίως μπορεί να ήταν ο στόχος της επιδρομής των Ρώσων αντικαθεστωτικών μαχητών στην πατρίδα τους.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, είναι σαφές ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ είχε και τεράστιο κόστος για τη Ρωσία.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι για κάθε Ουκρανό στρατιώτη που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος το Μπαχμούτ, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν τουλάχιστον πέντε.
Νέος εξοπλισμός στη διάθεση της Ουκρανίας
Η Ουκρανία αναβάθμισε τον οπλισμό της ενόψει της αντεπίθεσης. Σε αυτό συνέλαβαν -μεταξύ άλλων- η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και οι ΗΠΑ, στέλνοντας τουλάχιστον δύο συστήματα Patriot για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Αποδεικνύοντας τις νέες της ικανότητες τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot για να αναχαιτίσει έναν ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο, σηματοδοτώντας μια δυνητικά κομβική στιγμή στη σύγκρουση.
Πέραν του στρατιωτικού εξοπλισμού, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πακέτο βοήθειας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία για να υποστηρίξουν την έναρξη της αντεπίθεσής της.
Αβέβαιο το μέλλον της διεθνούς υποστήριξης προς την Ουκρανία
Μέχρι στιγμής, η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία βρίσκεται σε ύψιστα επίπεδα. Ωστόσο, είναι αβέβαιο το πόσο θα διαρκέσει.
Οι αμερικανικές εκλογές του επόμενου έτους πλησιάζουν και τα σχόλια του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε από το CNN έθεσαν το ενδεχόμενο να τερματιστεί η μέχρι στιγμής ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν ήθελε ποιος θα κέρδιζε τη σύγκρουση, λέγοντας αντίθετα ότι ήθελε "όλοι να σταματήσουν να πεθαίνουν".
Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο πιθανό είναι να αυξηθούν οι διαιρέσεις μεταξύ των συμμάχων της Ουκάιν, κάτι που θα παίξει προς όφελος της Ρωσίας.
Εάν ο πόλεμος καταλήξει σε διαπραγματεύσεις ή αδιέξοδο, η Ουκρανία θα θέλει το πάνω χέρι. Θα επιδιώξει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη από την αντεπίθεση και μάλιστα, γρήγορα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου