Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Πολύ πριν την Τότεναμ και την... Παναχαϊκή, ο Ποστέκογλου έγινε θρύλος της γαλανόλευκης Μελβούρνης

Ποστέκογλου: Η ιστορία του στην Αυστραλία και την Παναχαϊκή
Το sport-fm.gr ξεψαχνίζει τα χρόνια της νιότης του Άγγελου Ποστέκογλου, πολύ πριν αυτός φτάσει στα... σαλόνια και την Τότεναμ.

Είναι ένα από τα ονόματα των ημερών. Η επικαιρότητα περιλαμβάνει... μπόλικο Άγγελο –ή Άνγκε, αν προτιμάτε- Ποστέκογλου, με τον 58χρονο προπονητή να αναλαμβάνει την Τότεναμ και να γίνεται ο πρώτος Αυστραλός που θα κοουτσάρει στην Premier League. Ή και ο πρώτος Έλληνας θα μπορούσε να πει κανείς, άλλωστε στα μέρη μας γεννήθηκε και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν πρόλαβε βέβαια να ζήσει και πολλά εκεί, καθώς ο πατέρας του, Δημήτρης, είχε χάσει τη δουλειά του ως επιπλοποιός μετά την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών. Το 1970, η οικογένεια Ποστέκογλου μπήκε σε ένα καράβι και ταξίδεψε στην άλλη άκρη της Γης, στην Αυστραλία, εκεί όπου χιλιάδες Έλληνες είχαν μεταναστεύσει έχοντας όνειρα για κάτι καλύτερο.

Η ζωή στη Μελβούρνη δεν ήταν εύκολη, όμως η ύπαρξη μίας ποδοσφαιρικής ομάδας, της South Melbourne ή Νότια Μελβούρνη, στα ελληνικά, βοηθούσε τους μεροκαματιάρηδες μετανάστες να ξεχνούν τα πάθη της ξενιτιάς.



Το πλήρες όνομα τότε ήταν South Melbourne Hellas, καθώς είχε ιδρυθεί το 1959 από Έλληνες μετά τη συγχώνευση των South Melbourne United, Hellenic and Yarra Park. Ανάμεσα στους ιδρυτές, ήταν και ο Γιώργος Σαμαράς. Ο παππούς του συνονόματου και μετέπειτα διεθνή επιθετικού της Σέλτικ και όχι μόνο!

Μετά από αρκετές επιτυχίες στο πολιτειακό πρωτάθλημα της Βικτώρια τη δεκαετία του ’60 και του ’70, όλες μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον λουσμένο με ρατσισμό από τους ντόπιους προς τους μετανάστες, η δημιουργία της ενιαίας κατηγορίας, National Soccer League, το 1977, επέτρεψε στη Hellas να δοκιμαστεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Ήδη από τα μέσα των 70’s, ο πιτσιρικάς τότε Ποστέκογλου είχε ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της ομάδας και το 1984, στα 19 του, θα γινόταν μέλος της πρώτης ομάδας. Την πρώτη του κιόλας χρονιά, είδε τη South Melbourne να κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή και εν συνεχεία εδραιώθηκε σε αυτή, φτάνοντας να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ποστέκογλου: Η ιστορία του στην Αυστραλία και την Παναχαϊκή


Η έλευση του Φέρεντς Πούσκας το 1989 έφερε ακόμη ένα πρωτάθλημα (1989), με τον Ποστέκογλου να συνάπτει στενή σχέση με τον θρυλικό Ούγγρο. Λειτουργούσε, βλέπετε, ως μεταφραστής του, καθώς ο Πούσκας δεν ήξερε αγγλικά αλλά μιλούσε ελληνικά λόγω της θητείας του σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ!

«Μερικές φορές τον έπαιρνα με το αυτοκίνητο και τον πήγαινα στο γήπεδο. Μιλούσαμε πολύ, μερικοί λένε πως είμαι επιθετικογενής προπονητής. Η συνύπαρξη με τον Πούσκας ήταν ο... σπόρος» θα έλεγε μετά από χρόνια ο νυν προπονητής της Τότεναμ.

Η πορεία του ως αριστερός μπακ πάντως σταμάτησε άγαρμπα και απότομα, ελέω τραυματισμού, αρχές 90’s. Ο Ποστέκογλου πρόλαβε να μετρήσει πάνω από 190 συμμετοχές, καθώς και τέσσερις με το εθνόσημο της Αυστραλίας, σε φιλικά, μεταξύ 1986 και 1988. Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, ο 28χρονος τότε Άνγκε αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, παρότι συνάντησε αντιδράσεις στην αρχή.



Το 1996 εντέλει, ανέλαβε τις τύχες της ομάδας της ζωής του. Ήταν μια περίοδος ιδιαίτερη. Η Αυστραλέζικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ήθελε να προωθήσει το άθλημα και ζήτησε από τους συλλόγους να αλλάξουν ονόματα και εμβλήματα προκειμένου να αφήσουν πίσω το στάτους των ομάδων μεταναστών. Κάτι που δεν άρεσε στους ανθρώπους της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης, που είδαν την Hellas να μετατρέπεται σε... South Melbourne Lakers!

Ένα όνομα που δεν θα διατηρούταν για πολύ, αλλά είχε σηκώσει κάποιον θόρυβο, καθώς μέχρι και οι Λος Άντζελες Λέικερς είχαν αντιδράσει!

Με τον Ποστέκογλου στον πάγκο, η ομάδα της Νότιας Μελβούρνης επέστρεψε στις επιτυχίες. Δύο σερί πρωταθλήματα το 1998 και το 1999, με παίκτες όπως ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Τζόνι Αναστασιάδης, καθώς και ένας θρίαμβος στο Champions League Ωκεανίας το ’99, το οποίο έστειλε τους Αυστραλούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2000!



Το πρώτο με την εν λόγω μορφή από τη FIFA, με τη South Melbourne Soccer Club όπως λεγόταν πλέον, να καταγράφει τρεις ήττες από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βάσκο ντα Γκάμα και Νεκάξα στα γήπεδα της Βραζιλίας...

Ο Ποστέκογλου παραμένει έως σήμερα ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν παρών και στα τέσσερα πρωταθλήματα της ομάδας, δύο ως παίκτης και δύο ως προπονητής. Το 2000 αποχώρησε για να αναλάβει χρέη ομοσπονδιακού προπονητή στις μικρές εθνικές της Αυστραλίας. Η Νότια Μελβούρνη έχασε σταδιακά τη λάμψη της. Το 2005, η δημιουργία της A-League δεν την βρήκε... στο κόλπο. Επέστρεψε στα πολιτειακά πρωταθλήματα και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα...

Ο Ποστέκογλου στο μεταξύ, έμεινε στις μικρές εθνικές για επτά χρόνια, διάστημα κατά το οποίο μέτρησε τρία Πρωταθλήματα Ωκεανίας Κ-17 αλλά και έναν αποκλεισμό από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2007. Εξέλιξη που έφερε και το τέλος του από τους μικρούς “socceroos”.
Ποια ήταν η επόμενη αποστολή του; Για πρώτη και τελευταία φορά θα εργαζόταν στην Ελλάδα.



Όχι στην πρώτη κατηγορία, όχι σε κάποια ομάδα εκ των... μεγάλων. Στην Παναχαϊκή βρέθηκε το 2008 ο 43χρονος πλέον κόουτς, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση του Ελληνοαυστραλού ιδιοκτήτη, Κώστα Μακρή, και ήρθε στην Πάτρα. Εκεί άντεξε για σχεδόν εννέα μήνες, καθώς παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του έτους, λίγο μετά την ανάληψη του κλαμπ από τον Αλέξη Κούγια.

Η σκωτσέζικη Herald είχε ασχοληθεί στο πρόσφατο παρελθόν με τη σύντομη πορεία του στα ελληνικά γήπεδα. Αναφορές γίνονται στα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στο τέλος του ’08 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ο βοηθός του Ποστέκογλου στους Αχαιούς, Πίτερ Κλαμόφσκι, είχε αναφέρει ότι «είχαμε μάθει για την αλλαγή ιδιοκτησίας από το ραδιόφωνο.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα ερχόταν για συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο, αλλά γινόταν χαμός τότε. Σπασμένα παράθυρα, κάδη σκουπιδιών στις φλόγες, αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα. Κλειδωθήκαμε στα αποδυτήρια να για είμαστε ασφαλείς. Για ώρες, δεν μπορούσαμε να βγούμε. Ακούσαμε τη συνέντευξη Τύπου από τα αποδυτήρια».

Ποστέκογλου: Η ιστορία του στην Αυστραλία και την Παναχαϊκή


Η κατάσταση στο κλαμπ δεν ήταν και η ιδανική, με τον Κλαμόφσκι να αναφέρει πως οι εργαζόμενοι και οι παίκτες ήταν μέσα 3-4 μήνες σε μισθούς. Παρ’ όλα αυτά, ο Ποστέκογλου κατάφερνε να οδηγεί την ομάδα του από νίκη σε νίκη, με τις ελπίδες για άνοδο στη Β’ κατηγορία να είναι μπόλικες. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, ο Ελληνοαυστραλός αποφάσισε να παραιτηθεί.

Πολλά είχαν ακουστεί. Στο δημοσίευμα της Herald γίνονται αναφορές για... χαρτάκι από τη διοίκηση στο ημίχρονο αγώνα, προκειμένου να γίνουν οι ανάλογες αλλαγές ποδοσφαιριστών από τον Ποστέκογλου. Ο άλλοτε βοηθός του είχε αποφύγει να απαντήσει ξεκάθαρα σχετικά, λέγοντας πάντως ότι «ίσως να υπήρχαν παρεμβάσεις στη δουλειά του. Ο Άνγκε δεν θα άκουγε ποτέ κανέναν για το τι να κάνει με την ομάδα του».

Η επιστροφή στην Αυστραλία μετά από ένα 2-0 με το Αιγάλεω, βρήκε τον Ποστέκογλου να δουλεύει για λίγο στους Whittlesea Ζebras αλλά και σε τηλεοπτικό δίκτυο ως σχολιαστής. Τέλη του 2009 ήρθε η πρόσληψη στην Μπρισμπέιν Ρόουρ, της A-League και εν συνεχεία η εκτόξευση, με εθνική Αυστραλίας, Γιοκοχάμα Μαρίνος, Σέλτικ και εσχάτως Τότεναμ.

Οι εποχές που ο Άνγκε δούλευε στο καμάρι των Ελλήνων τη Μελβούρνης έχουν περάσει. Εκείνες όμως σμίλευσαν τον προπονητή που πλέον θα φιγουράρει στα ακριβοθώρητα γήπεδα της Premier League με τη φόρμα της Τότεναμ. Ο Ελληνοαυστραλός γιος του επιπλοποιού από τη Νέα Φιλαδέλφεια, τα κατάφερε περίφημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου