Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

O Κώστας Ντιός στα Γρεβενά!

facebook sharing button

(γράφει ο Σίμος Ζαγκανίκας )

Η Έκθεση Ζωγραφικής που πήρε το εισιτήριο της διαχρονικής μνήμης για την πόλη μας!

Μια μνήμη που θα μείνει ανεξίτηλη, από τα χρώματα και τις συντεταγμένες μολυβιές που την έντυσε, ο Κώστας Ντιος, ο ζωγράφος του κοινωνικού προβληματισμού και των σκληρών μηνυμάτων, από την γειτονική Σιάτιστα, αποτυπώθηκε στο σκληρό, διαχρονικό μας ¨δίσκο¨, μετά από την επίσκεψή μας στην Έκθεση Ζωγραφικής που φιλοξενήθηκε στην Δημοτική Αίθουσα Τέχνης, ¨Αριστοτέλης Βαρσάμης¨ και στον ¨Χώρο Πολιτισμού, Νικολάου

και Ελένης Καρναβά¨.

Επισκεφθήκαμε λοιπόν τον ¨Χώρο Πολιτισμού, Νικολάου και Ελένης Καρναβά¨ ένας χώρος όμορφος, διαμορφωμένος να φιλοξενεί παρόμοιες εκδηλώσεις πολιτισμού, που είναι δυσεύρετος, ως χώρος, ανά την επικράτεια της Ελληνικής Περιφέρειας. Συγκαταλέγεται στα ¨μικρά θαύματα¨ που συμβαίνουν να γίνονται, από ανθρώπους με αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό, στην πόλη μας.

Η πρώτη εικόνα, η πρώτη ματιά δεν άφησε ανείσπρακτη την έκπληξη. Και είναι αλήθεια ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα, σε μένα προσωπικά, μου δημιούργησαν έναν μικρό κλονισμό. Πάγωσε η κανονική ροή των νευροδιαβιβαστών και για κάποια κλάσματα δευτερολέπτου όδευαν οι πληροφορίες αντίθετα, από το μυαλό προς στις αισθήσεις. Εικόνες~ πληροφορίες από τον κόσμο των εφιαλτικών μεταμορφώσεων που μορφοποιούνται στα όνειρα. Μυαλό και οφθαλμοί ανέβαιναν τη σκάλα των μηνυμάτων, αναζητώντας το νόημα της αφαίρεσης της κανονικότητας, προσεγγίζοντας τον απροσδιόριστο θόλο όπου κρύβεται το αίνιγμα των συμβολισμών, ούτως ώστε να ερμηνευτεί και να νοηματοδοτηθεί η έκφραση του ψυχισμού της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε σχέση με τους περιορισμούς της ανθρώπινης υπόστασης και της γόνιμης υπέρβασης των αποτυπωμένων κανόνων.

Το μάτι ταξίδεψε από πίνακα σε πίνακα και ανύψωσε την υπερβατική μας διάθεση με τις υπερρεαλιστικές αισθητικές αποτυπώσεις του. Διεύρυνε και μεγέθυνε τη σκέψη πέρα από τα όρια της περιορισμένης πραγματικότητας. Ανεπαίσθητα φορέσαμε τους δικούς του μεγεθυμένους φακούς για να επισημάνουμε την ψίχα της καθημερινότητας μας. Ανατρεπτικές σκέψεις με στόχευση στο νοητό μέρος του νου, εισέρχονται, εγκαθίστανται και δημιουργούν ερωτήματα και προβληματισμούς. Αποτυπώσεις με την ταυτότητα του σπάνιου, του απροσδόκητου, του μη αναμενόμενου που σου δημιουργεί την αίσθηση της λίθωσης της εικόνας, η οποία κινεί ξεχωριστούς κυματισμούς στις άκρες της όχθης της νηνεμούσας λογικής.

Μέσα από τις φωτοσκιάσεις, τους έντονους χρωματισμούς, τις ιδιαίτερες πινελιές και των ιριδισμών έχεις την αίσθηση της αδιάλειπτης παρουσίας του ίδιου του καλλιτέχνη να σε παίρνει από το χέρι και να σε μεταφέρει από εικόνα σε εικόνα, σε ένα, κάθε φορά, διαφορετικό ταξίδι. Η αποκάλυψη, ως δια ζώσης παρουσίας, στον πίνακα που επιγράφεται ¨ατελέσφοροι διάλογοι¨ με την ατομική του ολόσωμη απεικόνιση, φανερώνει ότι σεμνά ο καλλιτέχνης καταθέτει το αμάλγαμα της τεχνικής του, μπροστά στα εκστατικά μάτια της απεικονισμένης ομήγυρης και στα δικά μας, των εφήμερων επισκεπτών. Μια ομήγυρη, όπου απεικονίζεται η ξεχωριστή καταβολική ιδιαιτερότητα του καθένα, που μαζί με τους σκύλους συνθέτουν τη διαχρονικότητα της κοινωνίας των ετερόδοξων συνευρισκομένων. Η άμεση πιστότητα του χρόνου και της εποχής μας απεικονίζεται με την παρουσία του κοινού μας φίλου, του Κύριλλου. Μια ομήγυρη, που η διαφορετικότητα και η ατομικοκεντρικότητα αδυνατούν να βρουν κοινό κώδικα επικοινωνίας, για αυτό και δέχονται το νοητό απείκασμα του καλλιτέχνη με έκπληξη, χωρίς αυτό να τελεσφορήσει μια αποτελεσματική διαλογική αναζήτηση.

Πρέπει να ξεδιπλώσουμε όλοι μας τις μιτώσεις των διαβιβαστών των χρωμάτων και των σχημάτων για να αντιληφτούμε πέρα από το φάσμα του ορατού. Να ανοίξουμε την πόρτα όπου κυοφορούνται οι επιθυμίες και να σταθούμε στις αποχρώσεις τους. Να υπερβούμε το σύνδρομο της εγωκεντρικής μας επιβεβαίωσης. Να διεισδύσουμε στο βάθος του φόβου και στο άβατο του ανεκπλήρωτου για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τον λόγο, τον μηνυματοφόρο της κοινής επικοινωνίας, που δημιουργεί κοινωνία.

Η περιδιάβαση από πίνακα σε πίνακα μας εμπλούτισε με περισσό προβληματισμό. Προσπαθήσαμε να μπούμε στην εικονοποιία των νοημάτων και αυτό έβαλε σε ενέργεια όλες τις αισθήσεις μας.

Μια εικονοποιία με αισθητική καλλιέπεια που καθιστούν κάθε πίνακα καινοτόμο, ξεχωριστό, ένα πετράδι λαμπερό στο πολύτιμο περιδέραιο της μνήμης.

Ο Κώστας Ντιος με το σύνολο του έργου του, μας χαρίζει μια θέαση πέρα από την ορατότητα του κοινού βλέμματος και μας δανείζει ένα παράλληλο φως για να αυξήσει πολλαπλά τη δική μας αναζήτηση.

Τον ευχαριστούμε πολλαπλά για την τιμή που μας έκανε.

Ζαγκανίκας Σίμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου