Στην Ελλάδα «ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε», λένε οι πολίτες - Την κλιματική κρίση επικαλείται ξανά η κυβέρνηση - Για ανεπάρκεια και παντελή έλλειψη πρόληψης μιλάει η αντιπολίτευση
Στην κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποδίδει, για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel που «σαρώνει» τη χώρα, προκαλώντας αντιδράσεις για την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας και το πόσο ικανή είναι η ελληνική Πολιτεία πρωτίστως να προλάβει και, δευτερόντως, να διαχειριστεί.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη να
μας το επιβεβαιώσει, το επιβεβαιώνει η ζωή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Λίγες ώρες αργότερα, εξάλλου, μετά τη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η κακοκαρία Daniel πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα.
Παράλληλα, στάλθηκε το μήνυμα πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται από το πρωί επί ποδός, ενώ προειδοποιήθηκαν εκ νέου οι πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τα μηνύματα του 112.
Την ίδια στιγμή, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφραζαν την αγανάκτησή τους, γράφοντας πως στην Ελλάδα «ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε», ενώ οι πολίτες αναρωτιούνται – ξανά – για τα αυτονόητα: Είχαν γίνει, άραγε, αντιπλημμυρικά έργα; Είχαν καθαριστεί τα ρέματα και τα φρεάτια;
«Η κυβέρνηση δεν αναθεώρησε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας»
Για «ανεπάρκεια» του κρατικού μηχανισμού έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας για την κακοκαιρία αλλά και για τις πυρκαγιές.
Μάλιστα, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να μιλάει για «επιτελικότητα» και «αριστεία», την ώρα που δεν έχει προχωρήσει ούτε στον βασικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων.
«Υπάρχει ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος στο Βόλο. Υπάρχει ένα ακραίο κλιματικό φαινόμενο σε εξέλιξη. Το κλίμα, η κλιματική κρίση είναι εδώ, απειλεί τη ζωή και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Είναι πάρα πολλές οι τραγικές αφορμές που μας δείχνουν ότι η Πολιτεία πρέπει να γίνει πιο επαρκής, διότι οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται με έναν επιθετικό βαθμό, δηλαδή αλλάζουν ποιοτικά. Και αυτό σημαίνει ότι γίνονται πολύ πιο δύσκολα τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά προς διαχείριση», σημείωσε ο κ. Φάμελλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε και στη Βουλή, αλλά «δεν έχει γίνει κατανοητό και η κυβέρνηση μένει σε εξαγγελίες».
«Ο κ. Μητσοτάκης μένει στην επικοινωνία και στα λόγια»
«Η αναβάθμιση της επάρκειας της Πολιτείας στο θέμα της ανθεκτικότητας έναντι των πυρκαγιών ή έναντι των πλημμυρών, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις εργαλεία», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμανε πως ένα από αυτά τα εργαλεία είναι τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, «τα οποία δεν έχει αναθεωρήσει όπως όφειλε η κυβέρνηση έως τις 31/12/2021».
«Δεν μπορούμε να ακούμε άρα για ‘επιτελικότητα’, για να μην πω τη λέξη ‘αριστεία’ στην επάρκεια και στην ανθεκτικότητα, αν δεν ξεκινάμε πρώτα από το βασικό σχεδιασμό και αναβαθμισμένα εργαλεία που ζητάει πρώτα-πρώτα η Ευρώπη. Διότι τα φαινόμενα αυτά θα πυκνώνουν», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, μάλιστα, το συμβάν στην Αθηνών – Κορίνθου πριν από λίγες εβδομάδες, όταν για τη διαχείριση ενός ατυχήματος με ένα βυτιοφόρο, χιλιάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες.
«Όλα αυτά δείχνουν σοβαρά προβλήματα αρρυθμίας και επάρκειας της διοίκησης και της Πολιτείας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης μένει στην επικοινωνία και στα λόγια», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι, παράλληλα, «έχουμε έναν σκληρό κομματισμό και μία κομματική ιδιοτέλεια στη διαχείριση του κράτους, δηλαδή τακτοποιούνται μόνο οι ‘δικοί μας’ και γίνονται εξυπηρετήσεις», κάτι που οδηγεί σε αποδυνάμωση του κράτους, όπως τόνισε.
«Να επενδύσουμε στην πρόληψη»
Στη σημασία της πρόληψης επιμένει το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παραθέτει, στη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την προσωπική του εμπειρία από την εποχή που, ως ευρωβουλευτής, ήταν εισηγητής του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU.
«Στις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού του rescEU, οι Έλληνες θέλαμε εναέρια μέσα. Προτεραιότητα τα νέα Canadair, τα οποία θα τα πάρουμε το 2026. Αλλά μας έλεγαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που τελικά δικαιώθηκαν: ‘Να τα πάρετε, αλλά χωρίς πρόληψη δεν θα φτάνουν αυτά τα εναέρια μέσα. Η πρόληψη θα προστατεύσει τη χώρα σας’», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, έκανε λόγο για ένα «προβληματικό και δυσκίνητο» μοντέλο αντιμετώπισης των κλιματικών κρίσεων και προειδοποίησε πως «η ζωή αποδεικνύει ότι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας θα είναι, το πιθανότερο, το πρωτεύον ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη χώρα».
«Πρέπει, όχι μόνο να επενδύσουμε χρήματα, αλλά να επενδύσουμε και στην εκπαίδευση τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων στους τομείς αυτούς, οι οποίοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις επικίνδυνες καταστάσεις», σημείωσε.
«Το επιτελικό κράτος έπνιξε για ακόμα μια φορά τη Θεσσαλία»
Για «εγκληματικές ευθύνες» έκανε λόγο ο Τάσος Τσιαπλές από το ΚΚΕ, ο οποίος είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
«Η αναμενόμενη έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλία έπνιξε για ακόμα μια φορά το Βόλο, τα χωριά του Πηλίου, τη Σκιάθο, τα παράλια των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, το Καλοχώρι της Λάρισας και άλλες περιοχές», δήλωσε ο κ. Τσιαπλές.
Τόνισε πως «αυτή η μεγάλη καταστροφή, ανάδειξε για ακόμη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων», ενώ στράφηκε και κατά της περιφερειακής και των δημοτικών αρχών της Θεσσαλίας, για την «απουσία» ολοκληρωμένου σχεδιασμού και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και συντήρησης των υφισταμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου